A békésiek kedvenc levese is a tyúkhúsleves, ha nem is mindenhol Újházi-módra készítik. Békésben biztosan előbbre végzett vagy felkerült volna a listára a kiszelyleves, a birkapörkölt, a sült kolbász, a sztrapacska. Ancsin Ákos, a Garzon Szálló Kft. ügyvezetője elmondta: a Garzon és a Fenyves Hotel Éttermében is a tyúkhúsleves a nyerő, a rendezvények 80 százalékán ezt rendelik. Hasonlóan a töltött káposztához, amit alföldi módon, savanyított káposztával, kolbászhússal, füstölt csülökkel készítenek. A desszertgyőztes madártejet a többi vendéglőhöz hasonlóan ők sem kínálják, mert könnyen megromlik.
— Mint a legtöbb étteremben, nálunk is a helyi specialitásokat keresik a legnépszerűbb ételek mellett, ilyen a Fenyves betyárlevesünk vagy a fatányérosunk — magyarázta Ancsin Ákos. — A rántott szelet mindig és mindenhol közkedvelt, vannak ugyanakkor szezonális különbségek. Tavasszal, nyáron a teraszon több hideg krémleves, grillezett, frissensült étel fogy, mint ősszel és télen bent az étteremben. A lista kapcsán az ügyvezető elmondta: meglepte, hogy a libamáj nincs az első tízben, jobb helyre várta a halászlét, a marhapörköltet és a mákos gubát.
A voksolást a NetPincér.hu bonyolította le, először ötezren írták meg, hogy mi a kedvenc ételük, azután a legjobb 25—25 levest, főételt és desszertet versenyeztették. Több, mint 70 ezren voksoltak, ennek alapján alakult ki a sorrend. A szavazásnál az együttműködő partner a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség volt. Prohászka Béla elnök hangsúlyozta, azért álltak a kezdeményezés mellé, hogy az élen végzett ételeknek egységes receptúrát, konyhatechnológiát adjanak. Újházi-tyúkhúslevesnek csak olyan levest nevezhessenek, melyben valóban tyúk főtt, és van benne gomba, zöldborsó is. A töltött káposztánál a savanyított káposztával, disznóhússal készült képezheti az egységes recept alapját. Van, ahol ugyanis édeskáposztával, paradicsomos rántással készítik ezt a finomságot. Prohászka Béla kiemelte, a három győztes étel receptje után a többi kerül terítékre, például a brassóit is különféleképpen készítik az országban. (beol.hu)