Elegancia és medical wellness

A második világháború végén porig bombázták, ma mégis régi fényében pompázik Kelet-Tirol fővárosa, az Isel folyó partján, a Dolomitok tövében fekvő, 13 ezer lelket számláló Lienz. A város legújabb büszkesége a térség első ötcsillagos szállodája: a Grandhotel Lienz.

A hajdan mesés gazdagságú városka több mint 700 éves patinás hangulatának, úri bevásárló utcáinak, fagerendás kisvendéglőinek és kávézóinak több mint ezer, jól irányzott amerikai bombatalálat vetett véget a második világháború utolsó napjaiban. Csupán az egyik belvárosi templom egy darabja, meg a hegyoldalban megbúvó Schloss Bruck maradt épen, gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé minden mást a szövetséges haderők.

Meghökkentő turistalátványosság

Ám aki ma Lienz-ben jár, azt hiszi, ismét a múltban találja magát. Ugyanúgy visszaépítve, korabeli fényképek és tervrajzok alapján pontosan rekonstruálva a patinás, 750 évvel ezelőtti világot idéző, virágerdőkkel díszített épületek sora, mindenütt kellemes kávézók, napfényben fürdő, teraszos kisvendéglők, állandóan hömpölygő, ráérősen sétálgató vagy bicikliző, békés városlakók. Sőt, aki jó időben, jókor érkezik, még egy szenzációs turistacsalogató ötletet is végigasszisztál: utcaművészek nemzetközi találkozóját rendezték ugyanis a városka összes lehetséges helyén, idén nyáron három napon át. A magasban, az egyik ház falát támasztja képtelen pózban egy olasz akrobata, alatta korhű ruhákban beöltözve egy zeppelin léghajó utasai várják épp a felszállást. Megint arrébb egy német fúvós zenekar kerekez – mind a hatan egyetlen tandemkerékpáron, vígan zenélve, a tömegen át. Megint másutt egy francia keljfeljancsi bárkivel kezet ráz, majd nevéhez méltóan hol viccesen felborul, hol nagy nehezen lábra áll. Éjszaka pedig svájci légi akrobaták lepik el a főteret, akik szélmalomkereket idéző monstrumon forognak fel-alá. Amikor egyikük „lezuhan”, felszisszen a tömeg, ám a biztonsági kötél meg a páratlan ügyesség visszavarázsolja ismét a mozgó lapátra az akrobatát.

Bordó, kék, zöld, arany és türelmes várakozás

Ötlet, gyorsaság, kreativitás, elegancia – ez jellemzi az egész várost, miért lenne ez alól kivétel az Isel túlpartján álló, alig egyéves szállodaegyüttes? Az egykori romos gazdasági épületet ugyanis az engedélyek beszerzését követően alig 16 hónap leforgása alatt varázsolta teljesen át új tulajdonosa, a Simonitch és a Westreicher család, akiknek már 50 éve működik nagy sikerrel ötcsillagos szállodájuk Tirol egy másik területén. Ám a Grandhotel Lienz Medical-Wellness-Spa & Gourmethotelben egész más koncepciót találtak ki, mint az onnan 300 km-re lévő nagytestvérnél. 72 luxus berendezésű és méretű vendégszobát, négy exkluzív lakosztályt alakítottak ki – emeletenként más és más színekkel variálva. Egyik szinten a bordó, másutt a kék, legfelül a zöld randevúzik sok arannyal és sötét faburkolattal is kacérkodva. Öt étterem várja a vendégeket az elegáns lobbival egy szinten, kettőt közülük a közeli síterepek okán a sikeres téli időszak miatt rendeztek be gyönyörű régi csempékkel kirakott kályhákkal, békebeli időket idéző világítóberendezésekkel. És bár a szálloda kihasználtsága az első évi adatok alapján még nem számottevő (25%), a tulajdonosok nem esnek kétségbe. Úgy kalkulálnak, hogy 10-15 évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy elterjedjen a köztudatban, hogy megnyílt Kelet-Tirol első ötcsillagos szállodája.

Kérem a következőt!

A szálloda igazi unikumként medical wellness szolgáltatásokat is kínál. A házhoz – amely több mint 1400 négyzetméternyi spa & wellness részleggel rendelkezik (ebben speciális „privat spa”-t is kialakítottak) - kapcsolódik egy medical wellness részleg (245 nm2), ahol egy lienzi professzor, Dr. Peter Lechleitner a hét minden napján rendel. A vizsgálat alap- és intenzív állapotfelméréssel kezdődik, utána a fitnesz- és érrendszeri állapot megismerése kerül sorra. Lehetőség van a kezelt vendégek öregedési folyamatának lassítására a hagyományos kínai orvoslás módszerének felhasználásával, vagy a homeopátia eszközeinek segítségével. Súlycsökkentést és súlynevelést is vállal a doktor. Jönnek is a vendégek rendesen: 70 százalékuk belföldről, a határon kívülről pedig németek, olaszok, svájciak, angolok, norvégok, amerikaiak, mexikóiak, hollandok, oroszok és ukránok engedhetnek a csábításnak, no meg pénztárcájuknak, hogy igénybe vegyék e különleges, valóban nem mindennapi szolgáltatást.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.