Elektromos rollerrel Szegeden

Élménygazdag Szeged címmel a Tourinform Szeged iroda és a szegedi Ex-Ante 2002 Kft. meghívására turizmussal foglalkozó újságírók látogattak el szeptember közepén Szegedre, ahol a város új attrakcióit és turisztikai szolgáltatásait mutatták be.

Idén júliusban indult Ne dőlj hátra! szlogennel és névvel az az új turisztikai szolgáltatás Szegeden, amely egyre népszerűbb a fiatalok körében. A hét darab városi Segway PT-vel (Segway Personal Transporter) tematikus túrákon ismerkedhetnek meg a várossal és környékével az érdeklődők.

Kicsiny László, a kft. ügyvezető igazgatója és Koterle Gábor ügyvezető segítségével tanultuk meg az elektromos roller használatát. Megtudtuk, hogy a kis helyet foglaló és bárhol újratölthető járgány habár csak két kereke van, függőleges helyzetben tud maradni akkor is, amikor az ember előredől. A hazánkban is egyre kedveltebb elektromos járműveket uniós segítséggel szerezték be, a 28 millió forintos projekt közel 20 milliós támogatási forrással valósult meg. A Dél-alföldi Regionális Operatív Program segítségével 7 Segwayt, valamint a járművek szállítására alkalmas kishaszon-gépjárművet és egyéb kiegészítőket szereztek be.

Libasorban, három-négy méter távolságot tartva sorjáztunk a rollerekkel, fejünkön a kötelező sisak. A kezdeti enyhe szorongás hamar elmúlt, ahogy a Füvészkert felé igyekeztünk. Mire a Tisza partjához értünk, bátran állta a kíváncsiskodók pillantásait a csapat, köztünk Somodi Ágnes, a szegedi tourinform iroda munkatársa is.

Kicsiny László elárulta, az elektromos roller nem számít járműnek, minden gyalogosok által fenntartott területen használható, nem kell hozzá jogosítvány, de azért a túrákon egy fröccsnél többet nem kívánatos inni.

A Szegedi Füvészkert vezetőjének tájékoztatója után megcsodáltuk a kert gyönyörűségeit, valamint a friss fejlesztéseket. Közel két órás rollerozás után üdítő volt a szegedi Napfényfürdő Aquapolis medencéiben megmártózni, szaunázni egyet.

Az idén májusban megnyílt Art Hotel Szegedben foglaltuk el szállásunkat, ahol Budea Ildikó mutatta be a szállodát, amely a belvárosban, közvetlenül a Dóm térre nyíló Somogyi utcában várja a színházrajongó, városlátogató, művészeteket, vízi sportokat kedvelő vendégeket.

A Bor tér nyitó rendezvényén is részt vehettünk, amelyre idén Romániából és Horvátországból is érkeztek vendégek és borászok, mintegy hatvanan. A rendezvényen egy élethűen berendezett múlt század eleji kocsmát, és szódakiállítást is láthattunk.

A másnap is tele volt élménnyel és újdonsággal: a város egyik legjobb idegenvezetője, dr. Polgár Antal vezetett végig Szegeden, ahol láthattuk az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontot, a kolostorkert fűszer- és gyógynövényeit, megkóstolhattuk Didák testvér "gyógyitalát” is.

A Szent Györgyi Albert Agórát Orbán Hedvig mutatta be, amelynek két szintjén a számítógépek hőskorának „ereklyéit" felvonultató tárlat látható. Az Agóra érdekessége a Katica nevű robot, amelyet Muszka Dániel 1957-ben fejlesztett ki a Szegedi Tudományegyetemen Kalmár László akkori igazgató támogatásával. A készülék olyan feltételes reflexek modellezésére készült, melyek képesek rövid ideig emlékezni bizonyos behatásokra. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra egyaránt reagál.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.