Ez az összeállított anyag a múlt évben módosított Élelmiszerbiztonsági törvény kézikönyveként használható, amelyet a GHP Munkacsoport készített el. A Munkacsoport ülései nyilvánosak voltak, azokon bárki részt vehetett. Az üléseken készült anyagok a szakmai szervezetek honlapjain nyomon követhetők voltak, és azokhoz bárki megtehette esetleges észrevételeit.
Az Útmutató tartalmazza azokat az előírásokat, melyeket az étkeztetés és a vendéglátás során - a különböző jogszabályok adta keretekben - be kell tartani. Használata önkéntes, alkalmazása esetén azonban az abban foglaltak betartása kötelező.
Érdekesség, hogy megfelelő indoklás esetén engedélyezett az előírásoktól történő részleges eltérés. Az Úmutató megalkotását a 852/2004/EK alapján végezte a Munkacsoport, és az elengedhetetlen segédlet a HACCP előírások értelmezéséhez és betartásához.