Etnofolk találkozó és konferencia a Néprajztudományi Intézetben

(MTI) - Az Etnofolk program keretében csütörtökön partneri találkozót, pénteken konferenciát rendeznek a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) Néprajztudományi Intézetében.

A Néprajztudományi Intézet 2011 és 2014 között konzorciumi tagként vesz részt az Európai Strukturális Alap által finanszírozott, négy közép-európai ország hat tudományos intézményében zajló Etnofolk-projektben. A program célja a közép-európai népek hagyományos kulturális örökségének bemutatása, valamint a kulturális örökség megőrzésével foglalkozó intézmények és tevékenységek támogatása az intézet archívumában őrzött kulturális értékek, néprajzi források széles körben hozzáférhetővé tételével.
A konzorcium tagjai évente két alkalommal üléseznek a megvalósult tervek értékelése és a projekt következő feladatainak megvitatása céljából, ilyen partneri találkozót rendeznek csütörtökön Budapesten.
A pénteki tudományos konferencia témája a táplálkozáskultúra, a hagyományos táplálkozás múltja, jelene és jövője. A képekkel és filmmel illusztrált, ételkóstolóval egybekötött angol nyelvű tanácskozáson előadások hangzanak el a szlovén, a szlovák, a cseh és a magyar táplálkozáskultúra 20. századi változásairól. Az előadók ismertetik azokat a társadalmi folyamatokat, technológiai változásokat és gazdasági tényezőket is, amelyek a hagyományos táplálkozás háttérbe szorulásához, majd újbóli felfedezéséhez vezettek - közölték a szervezők az MTI-vel.
A szlovákiai Jolana Darulová-Katarína Kostialová szerzőpáros a Hont megyében végzett vizsgálatainak eredményeit ismerteti, a cseh Ludmila Koplová a Prága környéki falvakban végbement változásokat összegzi, Báti Anikó a magyar táplálkozáskultúra 20. századi átalakulását veszi számba, a cseh Judita Hrdá a cukor és az édesség történetét vázolja fel. Alexandra Bitusíková a szlovák konyha nemzeti védjegyévé vált túró történetét, Maja Godina Golija a szlovén süteményt, a gibanicát, a szlovéniai Spela Ledinek Lozej az alpesi hegyekben gazdálkodó pásztorok által előállított termékeket ismerteti.
A tanácskozáson olyan előadások is elhangzanak, amelyek a hagyományos ételek és táplálkozási szokások felelevenítését szorgalmazó társadalmi kezdeményezésekkel és a bennük rejlő gazdasági, kulturális lehetőségekkel foglalkoznak: e témában szólal fel Juhász Katalin és a szlovén Sasa Poljak Istenic.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.