Főúri pihenés a felvégen

Az aranyló őszi napsütésben brummog a busz kövér fürtöktől roskadozó szőlősök mellett, amikor egyszerre egy bazalt-szerű sziklafalon nagy Hollywood felirat fehérlik fel. Semmi baj, Tokaj-Hegyalján vagyunk, tréfás alakok mindenhol élnek. Munkatársunktól

Valamikor az Andrássyak ültek itt szüret idején és szippantottak mélyet a borostyán színű aszú mellé a parázsló, illatos dohányból - képzelem el az idén januártól már az Accent Hotel Management által üzemeltetett, tarcali Andrássy Rezidencia pipatóriumában egy terjedelmes fotelben hátradőlve. Főúri. És a főúri család egykori rezidenciájának falát itt-ott volt komornyikuk által megmentett családi fotók díszítik; mintha egy kulcslyukon át lesnének be a ma ötcsillagos szállodaként üzemelő kúria vendégei a grófi család életébe. Maga Madarász Melinda szállodaigazgató is elismeri: főúri pihenést szeretnének biztosítani vendégeiknek, letűnt korok hangulatát visszaadni, a tehetősebb városi népet - legyen az kül- vagy belföldi - a rohanástól megszabadítani. Teszi ezt nyugalmas és nagy szobái, a Gordon Ramsay-nél tanult séfje és igényes wellness részlege révén.

Nagyon nem mindegy persze, hogy egy szálloda milyen környezetben akar az urbánus hajszától megszabadítani. A tarcali rezidencia panaszra nem nyithatja a száját. A Bodrog és a Tisza egymásra találásánál fekvő világörökségi Tokaj-Hegyalja és mögötte hazánk ember által talán legkevésbé hábrogatott hegysége, a Zemplén több mint tökéletes háttér az itt megszállók számára.

Akár egy bősz oroszlán,

úgy ül Boldogkő várának eltéveszthetetlen sziklája a vár dombján. A Kassára vezető utat majd' 800 éve örző vár hazánk egyik legéppebben megmaradt végváraként pazar kilátást nyújt szőlőkre, erdőkre, hegyekre. Ki gondolná, hogy a vár létét aszalt gyümölcsöknek köszönheti? Aki elhiszi azt a legendát, mely szerint egy Bodó nevű öreg aszaló mester, miután IV. Bélát a vesztes muhi csata után saját házában bújtatta, küldött a királynak 7 szekér aszalt gyümölcsöt. Jó tette helyébe jót várt, meg is kapta hűbérúrként a területet, de azzal a feltétellel, hogy 5 éven belül várat épít. Ebből 7 év lett és a derék öreg olyan módon oldotta meg a PPP konstrukciós projekt kivitelezését, hogy hét lányát úgy házasította ki, hogy azok urai mind egy évig hozzájárulnak a vár építéséhez. Aki meg nem hiszi, hogy így volt, járjon utána!

Nem azért múzeális, mert régi

„Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből!” - vetette papírra életélvezetből jeles költőnk, Balassi Bálint Boldogkő várában Borivóknak való című versének zárósoraként. Nem biztos, hogy Balassiék ugyanúgy aszútól érezték jól magukat annak idején a végeken, az azonban kiderül egy tolcsvai pincemester beszámolójából, hogy nem Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja készítette, hanem annál régebben rájöttek, hogy a hosszú napos ősztől és a két folyó adta reggeli párától aszúsodó szőlőszemek helye nem a komposztáló verem. A pincemester az idén augusztustól ismét működő Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgazgatója mellett áll egy fekete vasajtó előtt, mely mögött 15 milliárd forint van - árulja el az igazgató. Ez a temérdek pénz pedig fél literes kiszerelésben áll a polcokon 300 000 darabos tételként.

A Konstantin-pince előtt állunk, a Tokaj-hegyaljai Múzeális Borkészletet rejtő tolcsvai pince előtt. 1949-től kezdve gyűjtötték ide a környék különböző, borral foglalkozó intézményei a palackokat. Volt, amelyiket a II. Világháborúban zsidó borkereskedők falaztak fel; az '50-es években bukkantak rá a tételre. De találtak 1895-os évjáratú aszút is. Az évtizedek alatt szépen összejött a több százezer palacknyi múzeális bor. A múzeális bor ám nem azért az, mert régi, hanem mert kora ellenére is megőrizte, mi több, tovább fejlesztette kitűnő tulajdonságait: zamatát, színét, állagát. Ezzel pedig a magas cukortartalmú tokaji aszúnk világszerte páratlan alapanyag múzeális készletek felhalmozásához - büszkélkedik a kutatóintézet vezetője. Persze az italokat gondozni kell: 15-25 évente újra kóstolnak mindent, majd ha elégedettek az orális élménnyel, átdugózzák a borokat. Ezek a borok palackoknként 40-150 ezer forint között cserélnének gazdát, de nem az eladásuk a cél, hanem az, hogy egy nagyon exkluzív kóstolóhely jöjjön létre, ahol 5 bort 50 ezer forintért kóstolhat meg a nagyérdemű... Ha majd elrendezik a kecskeméti Központi Élelmiszer Kutató Intézettel a tulajdoni viszonyokat és megkapják a kóstoltatáshoz szükséges összes engedélyt is. Az engedélyek részben már megvannak, ezért el is szürcsölgetünk az ötletesen berendezett, gyertyafényben úszó kóstoló helyiségben egy 1972-es aszút. Na, ez az az év, amikor nem csupán kiváló minőségű volt az aszú termés, hanem olyan bőséges is, hogy még az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg rekrutái is ki lettek vezényelve egy kis szüretre.

Tokaj-Hegyalja falvaiban az utóbbi időkben, a színvonalas szállások mellett feltűnnek megbújva egészen magas gasztronómiai élményeket nyújtó vendéglők, mint a Gusteau Kulináris Élményműhely. Már-már Európa más borvidékeihez hasonló érzés keríti hatalmába az utazót és bizonyára a külföldi vendégek is csettintenének elégedetten a nyelvükkel egy-egy fogás után. Az azonban mind a külföldiek, mind pedig a hazaik szerint előnyös, ha egy fondorlatos nevű Élményműhely üzletvezetője vendége apró részletek hiányossságát firtató kérésén nem élcelődik.


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.