Főzött már tunéziai séffel?

Második alkalommal került megrendezésre a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal szervezésében a tunéziai főzőshow. Az idegenforgalmi hivatal gasztro-rajongó partnereinek szervezett eseménynek a Gastropolis Főzőiskola adott otthont. A szervezők évről-évre egy izgalmas tunéziai menüsort állítanak egy tunéziai séf segítségével, aki azért érkezik Magyarországra, hogy az itthoni gasztrobloggereknek és gasztronómiai újságíróknak megtanítsa ezeket a tunéziai specialitásokat. Az ételek elkészítését és a csapatok munkáját nagy lelkesedéssel követte a háromtagú zsűri Viszkok Fruzsina, Jancsa Jani és Wolf András.

Tunézia nem csupán egy népszerű üdülőhely a magyarok körében, de a gasztronómiája is említésre méltó. Gazdag történelmi múltjának köszönhetően a konyhára is jellemző a nemzetek és ízek keveredése, római, török, francia és andalúz jegyeket lehet felismerni az ételekben. A napsütéses órák számának és a tengernek köszönhetően a zöldségek zamatosak, a halak mindig frissek. Ahogy a többi mediterrán országban, így Tunéziában is nagyon sok olívaolajat használnak az ételek elkészítéséhez. A tunéziai specialitások megkóstolása különleges élményt nyújt a speciális fűszerezése miatt. A legnépszerűbb fűszerek az édeskömény, a koriander és a harissa krém. A desszertek kihagyhatatlan hozzávalói a virágvizek és az arabmézga.

Mohamed Boujelben séf az esemény elején röviden köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, 1976 óta oktat tunéziai konyhai képzéseken, a tunéziai Toques Blanches egyik alapító tagja és szívügyének tekinti a tunéziai gasztronómia népszerűsítését. Az idei élményfőzésre egy klasszikus, tunéziai ételekből álló menüsort állított össze, amit lépésről-lépésre megmutatott a résztvevőknek.

A mediterrán hangulatú főzés egy Ramadán böjti időszakra jellemző bárányhúsos zöldségleves elkészítésével kezdődött, amit egy nem mindennapi főétel előkészítése követett. A tintahal pucolása és a töltelék összeállítása valódi izgalmakat okozott a konyhában. Amíg főtt az első két fogás, egy könnyű nyári salátát és három színű mandulagolyókat állítottak össze a csapatok. A főzés végeztével a kóstolás és pontozás vette kezdetét. Az értékelés során Wolf András, a zsűri képviseletében megköszönte a résztvevők lelkesedését és megdicsérte a csapatok kreativitását.

Ha netalán megéhezett volna, álljon itt néhány recept:

Hllalem bárányhúsos leves

Hozzávalók 4 főre: - személyenként egy-egy normálméretű, tisztított tintahal - 120 gr garnéla - 2 főtt tojást - 1 nyers tojás - fél csokor petrezselyem - 500 gr főtt spenót - 5 gr szárított menta - 800 gr főtt rizs - só, bors A mártáshoz: - 2-3 db paradicsom - 1 fej vörös hagyma - 4 gerezd fokhagyma - 5 cl olívaolaj - 10 gr harissa krém - 50 gr sűrített paradicsom - só, bors

Elkészítés: a tintahal csápokat, a garnélát, a petrezselymet, az előfőzött spenótot és főtt tojást vágja apróra, keverje össze, sózza, borsozza. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a főtt rizst, a nyers tojást és a szárított mentát. Ezt bele kell tölteni a tintahalakba, a végeket bevarrni és néhány helyen villával megszurkálni a tintahalat (hogy ne pukkanjon ki főzés közben). Ezután elkészítjük a szószt, amiben főni fognak a tintahalak: kis olajon megpirítjuk a paradicsom pürét, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprika krémet, majd sózzuk, borsozzuk. Tegye a tintahalat a paradicsomszószba, majd lassú tűzön 20 percig főzze. Salátával vagy rizzsel tálaljuk.

Töltött tintahal

Hozzávalók 4 főre: - személyenként egy-egy normálméretű, tisztított tintahal - 120 gr garnéla - 2 főtt tojást - 1 nyers tojás - fél csokor petrezselyem - 500 gr főtt spenót - 5 gr szárított menta - 800 gr főtt rizs - só, bors A mártáshoz: - 2-3 db paradicsom - 1 fej vörös hagyma - 4 gerezd fokhagyma - 5 cl olívaolaj - 10 gr harissa krém - 50 gr sűrített paradicsom - só, bors

Elkészítés: a tintahal csápokat, a garnélát, a petrezselymet, az előfőzött spenótot és főtt tojást vágja apróra, keverje össze, sózza, borsozza. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a főtt rizst, a nyers tojást és a szárított mentát. Ezt bele kell tölteni a tintahalakba, a végeket bevarrni és néhány helyen villával megszurkálni a tintahalat (hogy ne pukkanjon ki főzés közben). Ezután elkészítjük a szószt, amiben főni fognak a tintahalak: kis olajon megpirítjuk a paradicsom pürét, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprika krémet, majd sózzuk, borsozzuk. Tegye a tintahalat a paradicsomszószba, majd lassú tűzön 20 percig főzze. Salátával vagy rizzsel tálaljuk.

Mandula golyó

Hozzávalók 4 főre: - 300 gr őrölt mandula - 150 gr kristálycukor - 1,5 dl víz - vanília - ½ teáskanál piros és zöld színű természetes ételszínezék - 2 cl rózsavíz - néhány szem dió a díszítéshez

Elkészítés: a cukorsziruppal kezdjük. Tegye egy lábasba a vizet és a cukrot a vaníliával és a rózsavízzel főni. Addig főzzük ezt a szirupot, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ezután összekeverjük a mandulával és három gombócot formálunk a masszából. Az egyik masszát natúron hagyjuk, a másodikhoz keverjük a zöld, a harmadikhoz keverjük a piros ételszínezéket. Mindegyik színű masszából csípünk egy kicsit, majd kis golyókká formáljuk. Kristálycukorba mártjuk a golyókat és dióval díszítjük a tetejüket.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.