Géza, a büszke cigány

Ásós Géza 32 esztendős, nyílt tekintetű, jóbeszédű cigányember. Alig több mint egy évtizeddel ezelőtt egy sárga biciklivel és egy farmernadrággal költözött be újdonsült felesége családjához. Ma megbecsült vállalkozó, aki több vasat tart a tűzben. És ő a büszke tulajdonosa az ország első cigány éttermének…

A húszezres kisváros centrumától kissé távolabb találjuk meg az egyszerű, láthatóan éppen csak befejezett épületet, amely paradox módon a megye egyik jelenlegi legnagyobb látványossága. A Kira vendéglő talán még a politikusoknál, vagy a futballistáknál is többet szerepelt az országos médiában, ez ugyanis az ország első cigány vendéglője.

„Igazából eszembe se jutott, amikor belefogtunk a vendéglő kialakításába, hogy ne vállaljam fel azt, hogy roma vagyok – mondja Ásós Gáza, a tulajdonos. – Tulajdonképpen egészen biztos, hogy sok jómódú cigányember üzemeltet éttermet, de valahogy senki sem vállalta eddig fel azt, hogy roma ételeket tegyen az étlapra, talán azért, mert nem igazán pozitív manapság ennek az üzenete.”

Ásós Gáza (foto: Kolbe Gábor)

A békési fiatalember azonban eldöntötte, bemutatja, mennyi jó dolog is fűződhet a „cigány” szóhoz. Bár csak három hete nyitotta meg vendéglőjét, többen már megkérdezték tőle, okos dolog volt-e ez az elhatározás, ő azonban hittel bizonygatja, hogy meg lehet szabadulni a rossz beidegződésektől, le lehet számolni a romákhoz ragasztott sztereotípiákkal. Azt mondja, Békésben egyébként is jó a viszony az itt élők között, neki magának pedig szinte nem volt életében olyan, amikor hátrányos helyzetbe került volna származása miatt.

„Általános asztalos a szakmám, és amikor 1999-ben megnősültem, egy sárga bicikli és egy farmer volt a teljes vagyonom, ezzel költöztem be apósomék házába. Három évvel később kezdtem gipszkartonozni, és büszke vagyok rá, hogy ma jó színvonalon élő vállalkozó vagyok. Mindezt úgy, hogy hiába mondják az ellenkezőjét, tény, hogy egy cigány embernek kétszer annyit kell letenni az asztalra, hogy elfogadják.”

Bár a tanítóképző főiskoláról az ötödik sikertelen matekvizsga után eltanácsolták – a napi munka mellett, levelezőn próbált diplomát szerezni -, mégis állandóan számol. Mint meséli, egy reggel gyermekeinek kenegette a zsemlét, rakta bele a felvágottat, közben fejben kiszámolta, hogy mennyiben van egy szendvics. És ekkor jött a felismerés: de hát ezt tisztes haszonnal lehetne eladni! Rövidesen hamburgerezőt nyitott hát a városban, egy év múlva pedig kibérelte a közeli lepukkant kocsmát, ahonnan – makacsul ragaszkodva elveihez – azon nyomban kitiltotta a dohányosokat… El is fogyott a vendégsereg.

„Ekkor döntöttem úgy, hogy megveszem az épületet és vendéglőt nyitunk – meséli Géza. – Tudtam, hogy nem lesz könnyű, de az elmúlt években megtanultuk, mi az: dolgozni. Szinte mindent saját kezűleg csináltam, a burkolástól az ajtó beállításáig. És közben már elhatároztam: felvállaltan roma vendéglő leszünk”

A Kira (Gézáék harmadik, legkisebb gyermekének neve) nem attól cigány étterem, hogy erőltetetten „cigányos” lenne. A minimalista dizájnban szinte csak jelzésértékűek az erre utaló elemek, a falon kis fekete-fehér képeken a roma történelem pillanatai… És a háttérben mindig szól a roma muzsika. Az étlapon jelenleg „erős kisebbségben” a cigány ételek, a tyúkos káposzta, a kacsanyak késsel vágott tésztával és a csirke-farhát krumpli móringgal képviseli a műfajt.

Tyúkos káposzta (foto: Kolbe Gábor)


„Lesz majd több is, egyelőre ezzel indultunk. Zsolti, a szakács nem cigány, de olyan hamar megtanulta ezeket főzni, hogy már gyanakszom, van benne legalább egy vonónyi – mondja mosolyogva Géza. – Ő egy fanatikus, az étlap hagyományos része is az ő munkáját dicséri, de a roma ételeket addig nem adja ki, amíg én, vagy feleségem nem kóstoltuk. A minap egy tehetős eleki roma tért be hozzánk családostul ebédre, aki azzal távozott: Testvérem, ez olyan, mintha otthon ettem volna. Ennél nagyobb dicséret cigányember szájából nincs…”

A roma ételek egyszerűek, a filozófia világos: olcsón főzni, és annyit adni, hogy egy felnőtt ember lakjék jól. A Kirában hatalmasak az adagok, nem véletlen, hogy három héttel a nyitás után napi száztíz (!) adag menüt szolgálnak fel, vagy szállítanak házhoz.

„Vendégeink hatvan százaléka nem roma – meséli büszkén a tulajdonos. – Célunk egy igazi, családias vendéglő létrehozása volt. Amikor a minap arra jöttem ki a konyháról, hogy a négy asztalnál ülő, egymást nem ismerő vendégek, romák és magyarok hatalmas beszélgetésbe kezdtek egymás között, azt éreztem, sikerült eléri ezt a célt.”

Kira vendéglő (foto: Kolbe Gábor)

Az országos médiaérdeklődés kicsit váratlanul érte, de az egymásnak kilincset adó újságírók és tévéstábok immár rutinos nyilatkozóvá tették. Profin beszél, világosan fogalmaz.

„Nem tudom, mit hoz a jövő. De bármi történik, én ugyanaz a 190 centis, 180 kilós cigány maradok - bizonygatja. - Nem tudom, de nem is akarom letagadni. Bármi történik, feleségemet magam mellett tudhatom. Ő egy igazi cigányasszony, aki mindenben kitart mellettem. Szabadidejükben a gyerekek is besegítenek a munkába, talán megértették, ez a vendéglő a kulcsa annak, hogy nekik az enyémnél könnyebb legyen az útjuk cigányként - Magyarországon.”

Vendég & Hotel 2012. július


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.