A bérfőzési befizetések 8,058 milliárd forintot tettek ki 2009-ben, míg tavaly csak nettó 2,789 milliárdos bevétel folyt be.
Bár a pálinkafőzésből tavaly kevesebb jövedékiadó-bevétel folyt be, az új szabályozás nyomán tisztulni látszanak a piaci viszonyok – írja a Magyar Nemzet. Eközben a prémiumkategória iránti fogyasztói kereslet sem csökken. Egyre többen vásárolnak pálinkafőző berendezéseket és sokan érdeklődnek a szakmai továbbképzések iránt is.
Mint ismert, a jövedéki adószabályok tavalyi módosítása révén adómentesen lehet saját fogyasztásra előállítani évente 50 liter 86 fokos párlatot. Ez azt jelenti, hogy magánfőzésben a tizennyolcadik életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. (forrás: Agromonitor)