Így értékel az MSZÉSZ-elnök, Baldauf Csaba

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnökének részletes beszámolója a szövetség szerdai, LV. közgyűlésén a hazai szállodák piaci és gazdasági helyzetéről és a szövetség céljairól.

A szakember is megerősítette azt a statisztikákból már ismert tendenciát, hogy a belföldi kereslet gyorsabban áll helyre, mint a nemzetközi. Az első negyedévben az összes vendégéjszaka számában még mindig 33 százalékos elmaradás tapasztalható a 2019-es szinthez képest. „Tavaly gyorsabban felépült a foglalások volumene, június közepén már a teljes nyári foglaltságot lehetett látni, idén ez korántsincs így, ennek egyik oka az egyre későbbre tolódó foglalási hajlandóság. A szakemberek szerint mivel a magyar lakosság jelentős hányada külföldi nyaralást (is) tervez az idén – szépen telnek a mediterrán úti célokra repülő charterek - a vendégforgalom nem lesz olyan jelentős, mint tavaly nyáron és az árbevételek is alacsonyabbak lehetnek” – mondta el az elnök, és hozzátette, a szállodák foglaltsága az első negyedévben országosan 41,1, vidéken 38,9 és Budapesten 45,2 százalékon állt.

Ami a fővárosnak jó, az országnak is jó
Az elnök hangsúlyozta, hogy egyre több a turista hazánkban, az átlagárak is emelkednek, utóbbi esetében a látványos növekedés nagy részét az euró-forint árfolyam adja, ami vidéken a belföldi vendégek dominanciájával sokkal kevésbé érvényesül. A vidék azonban a RevPAR tekintetében tudott észrevehető növekedést felmutatni, ami a főváros esetében nem mondható el. A Budapest Airport adatai alapján az első negyedévben 2 millió beutazó turista jött hazánkba, ami 30 százalékkal még mindig elmarad a 2019-es szinttől, de tavalyhoz képest ez komoly növekedést jelent. Ugyanez jellemzi a járatok számát is. Ugyanakkor május már olyan kiugró utasforgalmat hozott, ami a várakozásokat is felülmúlta. Ehhez a kiutazás erősödése is hozzájárult Ferihegyen. Úgy tűnik az euró-forint árfolyam alakulásából adódó mintegy 15 százalékos áremelkedés sem szegi kedvét azoknak, akik külföldre vágynak – hangsúlyozta Baldauf Csaba.
Amivel az első negyedévben Budapest büszkélkedhet az Varsó után második legmagasabb szobakihasználtság: 43,6 százalékkal, ezzel rávertünk Bécsre is, amely – ahogy Baldauf hangsúlyozta – a mostani járványügyi enyhítéssel hamar kiköszörülheti a csorbát. Kiemelte, hogy hisz abban, legkésőbb az ősz pozíciójavulást hoz a főváros számára, ami az egész országra ráfér, hiszen ha Budapest gyengén muzsikál az ágazati szinten is rosszabb teljesítményt jelent.


Június: képzés az energiagazdálkodásról
Örömtelinek nevezte a szakember, hogy új tagokkal bővült a tagszállodák köre, azonban sajnos kilépők is akadtak. Jelentős növekedés tapasztalható a társult tagok körében. Az utóbbiak és a tagszállodák együttműködése egyre szorosabb, ennek mérföldköve lesz a hatékonyabb energiagazdálkodással kapcsolatos képzés, amelyet június 7-én szervez a szövetség. A kérdés az elnök szerint különösen égető, mivel napjainkban a profit nem kis részét kényszerülnek a szállodák feláldozni az energiaköltségek oltárán. Kiemelte a folyamatos edukációt biztosító séfműhelyek képzést, és méltatta a szövetség társadalmi felelősségvállalását, ezen a téren különösen jól vizsgázott az MSZÉSZ, de leginkább a tagszállodák, akik az első perctől kezdve felajánlották segítségüket az ukrán menekültek elszállásolására,  és az őket istápoló segélyszervezetek támogatására.
Baldauf Csaba rámutatott, hogy az orosz-ukrán háború Budapestnek, Hévíznek, Hajdúszoboszlónak egyaránt érvágást jelent, de ennél is nagyobb gond a globális hatás a gazdasági környezet megváltozásával Európa-szerte, amely teljes bizonytalanságot, kiszámíthatatlan jövőképet hoz az ágazat szereplői számára a vásárlóerő-paritás, az infláció, a fogyasztói- és energiaárak alakulása terén.

Költség- és bérfelmérés készül

A szálláshelyminősítéssel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy május végére remélhetőleg rögzítik az új eljárásrendet, ami kiküszöböli, hogy egy-egy kritérium teljesítése komoly fejtörést okozzon a házaknak. Hozzátette, hogy zajlik egy a tagság számára a saját gazdálkodásukban iránytűként használható költségfelmérés, és várhatóan az MTSZA-val és más szakmai szövetségekkel közösen egy bérpiaci felmérést is indítanak, amely nemcsak a szállodaipar, hanem a teljes turisztikai ágazat bérszínvonalát feltérképezi.
Baldauf úgy értékelte, hogy az Év Fiatal Szállodása pályázatra érkezett pályamunkák magas színvonalúak, igényesek voltak és a szakma szeretetéről tanúskodtak. Júliusban folytatódik a pályázatok kiírása az innovációs, augusztusban a zöld szálloda pályázatokkal, ősszel pedig régiós üléssorozatot szerveznek és sor kerül a tisztújító közgyűlésre is.

Ezek a lobbicélok az idén
A Szövetség céljai között említette azt, hogy kormányzati támogatást kérnek az energiaárak emelkedésének ellensúlyozására a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettségének átmeneti felfüggesztésével. Ez a szakember szerint fontos lenne ahhoz, hogy a szállodaipar gyorsabban tudjon kilábalni a válságból. Lobbiznak azért is, hogy ne hosszabbítsák meg újra a SZÉP Kártya felhasználhatóságát élelmiszer-vásárlásra. Azt tapasztalják ugyanis, hogy hónapról-hónapra emelkedik a költések száma az élelmiszerekre, ezzel azonban egyre kevésbé érvényesül a kártya eredeti célja, hogy keresletet generáljon a hazai turisztikai szolgáltatások iránt. Munkaerő témában történtek előrelépések, harmadik országból több vállalat alkalmaz már munkaerőt, amelynek tapasztalatairól várhatóan az őszi közgyűlésen be is számolnak majd. Az elnök ezek mellett szorgalmazta az adatgyűjtés sikeressége szempontjából elengedhetetlen tagi aktivitást is.


Baldauf Csaba meghallgatva a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársának előadását hangsúlyozta, hogy ha ilyen kiválóan láthatók az adatok az NTAK-ban, a szakma nagyon nagy hasznát venné, ha azok hozzájuk is gyorsabban áramolnának, meggyorsítva ezzel az üzleti döntéshozatalt, lehetővé téve a piaci dinamizmusokra adott gyors válaszokat, amelyek a hatékonyabb üzemelést segítenék elő.

Turizmus Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.