Illy & vanília (1. rész)

Elvonási tünetekkel ülök a kisbuszban, amellyel Trieszt felé utazunk egy izgalmasnak tűnő szakmai kurzusra, másfél nap leforgása alatt ellesni a kávézás fortélyait. Reggel nem ittam meg a szokásos caffé lattét, valamiért figyelmen kívül hagyva, hogy az illy szülővárosa nem a szomszédban, hanem több mint 500 km-re található…

Laza vonalú, világos öltöny, ehhez sportcipő, napilap az egyik kézben, kávéscsésze a másikban – megérkezünk a kávé fellegvárába, ahol mindenki hasonlóan fest, s ahol hamarosan más szemmel nézek a robusta fajtára, és tisztába leszek azzal, miért hívják az olaszok mokkának a feketét, és Amerikában miért nem értik ugyanezt.

Naná, hogy magyar

Nemcsak a széllel bélelt kikötőváros tartozott valaha Magyarországhoz, hanem híres vendéglátóink is rendelkeznek magyar vérvonallal. Nemhiába mondta egyszer nekem gróf Esterházy Mónika mintegy útmutatóként: fiam, ha egy majom ugrik le eléd a fáról az őserdőben, abban biztos lehetsz, hogy magyarul szólal meg. Magyar területről, Temesvárról érkezett tehát Illy Ferenc, a gyár alapítója, és a család harmadik generációja körében annyira emlékeznek ma is a gyökerekre, hogy ott leng a piros-fehér-zöld zászló a gyár bejáratánál. Nyilván érkezésünk gesztusaként, örülnek közülünk egyesek, de tévednek: Illy asszony 11. éve tiszteletbeli magyar konzul, önzetlenül segítve a bebörtönzött, kirabolt, kórházba került vagy más módon bajba jutott honfitársainkat. Első lecke kipipálva: ha bármikor gondom akad ezentúl Trieszt környékén, irány az illy família. Jöhet a következő tanulnivaló.

Kávé a Javából!

XXI. századi oktatóhelyiségben ülünk, ahol minden a kávéról szól. Tanárunk színpadi teljesítménye még vérbeli olaszként sem utolsó: hol a földre veti magát, hol táncra perdül valamelyikünkkel, hol pedig látványosan undorodik holmi robustának nevezett kávéfajtától, amelyről nem győzi hangoztatni, aki ilyet iszik, az ördöggel cimborál. Vendéglátóinkat – ezek után nyilvánvaló – kizárólag az arabica termőterületei érdeklik: főként Közép- és Dél-Amerikában jönnek-mennek professzionális kávévásárlóik, de Afrikában is megfordulnak, és Ázsia-Óceánia területéről is jelentős mennyiséget szereznek be. A kávé termőterülete az oka, derül ki az előadás során, hogy hol hogyan nevezik a feketét: az olaszok nem véletlenül hívják mokkának, Amerikában pedig nem Jabbát, a hedonista csempészfejedelmet emlegetik a Csillagok háborújából, hanem Jáva szigetére utalnak, amikor kávét kérnek.

Kotyogó olaszok

Ebben a pillanatban tragédiába torkollik az eddig vígjátéknak tűnő egyszemélyes színházi előadás, amelyet Marino Petraccótól láthatunk. Ugyanis látványos, színpadias mozdulattal emel magasra egy mokkagépet (mi odahaza kotyogónak hívnánk), és restelkedve vallja be: honfitársainak hetven százaléka bizony még ma is ebben a korszerűtlen masinában főzi otthon a feketét. Amikor az egyre bővülő kávépiac sosem látott magasságokban ível – a második legnagyobb exportcikk a világban, 80 milliárd eurós üzletet hozva, 25 millió embert érdekeltté téve a kávébusinessben –, az átlagos olasz hazamegy, és alapitalát, amelyet bármelyik legutolsó kávézóban tökéletesen készítenek el, mégis egy elavult kotyogóban főzi le. Egy eszpresszót! – panaszolja szinte sírva előadónk. A kávé fellegvárának számító, gyönyörű országában!

A gyász percei következnek...

Vágó Ágnes - Vendég&Hotel, 2011. május


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.