A Kocsonyafesztivál az Észak-Magyarországi régió, azon belül a borsodi megyeszékhely és térsége népszerűsítését tűzte ki célul a Vendégségben Miskolcon programsorozat keretében. A régi legenda tovább él, szinte szlogenné vált az évszázadok alatt: pislog, mint a miskolczi kocsonyában a béka. E köré a mondás köré építette elképzelését a két ötletadó: Fedor Vilmos alpolgármester és felesége, Rózsa Edit. Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Kocsonyafesztivált, amely erre a pár napra megtölti a borsodi megyeszékhely belvárosát. Kétszázezren látogatják a rendezvényt, ami azt jelenti, hogy a 175 000 lakosú város lakóin túl több tízezer turista is megfordul itt.
– Egyre több látogató érkezik hozzánk a világ távolabbi tájairól, például Japánból, az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából – újságolja Rózsa Edit, a fesztivál házigazdája. – Egész baráti társaságok időzítik erre az időszakra magyarországi látogatásukat, Svájcból különbusszal jön hozzánk egy csapat.
– A Kocsonyafesztivál a régió egyik védjegyévé vált az évek alatt – mondja Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Rt. Észak-Magyarországi Régiójának marketingigazgatója. Hogy mi mindenből lehet kocsonyát főzni, álljon itt ízelítőnek néhány nyálcsorgató étek a miskolci kínálatból: magyaros pontykocsonya citrommal, kocsonya tengeri halakból Wasabival, kocsonyázott malacfül és marhapofa friss tormával, remegős szárnyasok vadcseresznye kocsonyában, végül zöldségkocsonya sült paprika lekvárral.