’A’ típusú indikátorok: Desztináció menedzsment
- Fenntartható turizmuspolitika
- A desztináció fenntarthatósági stratégiával rendelkező területeinek aránya, közösen elfogadott értékelési rendszerrel
- A helyiek elégedettsége a turizmus tervezésébe, fejlesztésébe való bevonásukkal és ráhatásukkal
- A desztináció TDM szervezettel lefedett területeinek aránya
- Fenntartható turisztikai vállalkozások
- Az önkéntes fenntarthatósági irányelveket, védjegyet használó vállalkozások aránya
- Vendégelégedettség
- Törzsvendégek, visszatérő vendégek aránya ötéves időtávon belül
- Információ, kommunikáció
- A desztináció fenntarthatósági törekvéseinek ismertsége a látogatók között
- A fenntarthatóságot termékükben, marketingjükben, márkázásukban használó vállalkozások aránya
’B’ típusú indikátorok: Gazdasági jellemzők
- A turizmus jelentősége a desztinációban
- Vendégéjszakák száma a desztinációban, havi bontásban
- A turizmus hozzájárulása a helyi gazdasághoz (%-ban)
- A napi látogatók száma fő és holtszezonban
- A napi látogatók egy főre jutó költése
- A turisták fajlagos költése (szállás, étkezés, egyéb szolgáltatások
- Turisztikai vállalkozások teljesítménye
- Átlagos tartózkodási idő a desztinációban (éj)
- Napi látogatók tartózkodási ideje (óra)
- A tíz legnagyobb, TDM-be bevont turisztikai vállalkozás teljesítményének aránya a desztinációban
- Szálláshelyek kihasználtsága havi bontásban és éves átlagban
- Átlagos szobaár a desztinációban
- A turisztikai humánerőforrás mennyisége és minősége
- A közvetlenül turizmusban foglalkoztatottak aránya a teljes foglalkoztatáson belül
- Szezonális munkahelyek aránya a turizmusban
- Gyakornoki helyet kínáló vállalkozások aránya
- Biztonság
- Az elmúlt évben tűzvédelmileg ellenőrzött szolgáltatók aránya
- A rendőrségnél bejelentést tevő turisták aránya
- Turisztikai szolgáltatói lánc
- A helyi termékeket, fenntartható termékeket, fair trade árúkat és szolgáltatásokat használó turisztikai vállalkozások aránya
- A helyi termék, fenntarthatóság, fair trade termékek és szolgáltatásokra vonatkozó irányelveket használó területek aránya a desztinációban
- Az élelmiszer felhasználásuk legalább 25%-át helyi és térségi termelőktől beszerző turisztikai szolgáltatók aránya
Cikksorozatunk folytatását holnap olvashatják...
A kivonatot a European Commission DG Enterprise and Industry ’European Tourism Indicator System TOOLKIT For Sustainable Destinations’ alapján készítette: Víg Tamás, TDM-tanácsadó, a Magyar TDM Szövetség Stratégiai Munkacsoport vezetője |