Kulisszatitkok a digitális nomád életformáról

G. Kertész Orsolya és Priyesh Gounder olyan huszonéves digitális nomád pár, akik azért dolgoznak, hogy utazhassanak, és szinte mindig úton is vannak. Három év alatt 25 országot jártak be együtt. Interjúnk időpontjában épp a Machu Picchu meghódítására készültek. Orsi mindenhol betér könyvesboltokba, Priyesh pedig akkor is focizik a helyiekkel, ha közös nyelvet nem beszél velük.

A Kiwi.com World Travel Hacker csapatába beválasztott fiatalok szerint ez az életforma csak a kalandvágyóknak való, de tervezés nélkül könnyen meg lehet csúszni. Ők tartottak már az El Camino zarándokútjuk során bőrig ázva az út szélén angol órát – na ezt nem ismételnék meg.

De lássuk, mi az, ami folyamatosan mozgásban tartja őket; mik a digitális nomád életforma szépségei és kihívásai. Mielőtt belevágnánk az interjúba, érdemes elidőzni kicsit a definíciónál és természetesen megismernünk Orsit és Priyesh-t is.

Digitális nomádoknak azokat nevezzük, akik a technológiai fejlettséget kihasználva bárhonnan tudnak dolgozni, tehát nincsenek helyhez kötve. Csak a laptopjukra és jó minőségű wifi-re van szükségük. Élnek is a munkájuk kínálta szabadsággal, és időről időre vagy akár folyamatosan utaznak.

A Kiwi.com idén nyárra a Visa-val együttműködve álommelót hirdetett. Az 1200 pályázatból kiválasztott hét nyertes egyike G. Kertész Orsolya lett. A World Travel Hacker kampány keretében a nyertesek választott párjukkal utazhattak négy héten át úgy, hogy közben kihívásokat teljesítettek, és mindehhez kaptak 10 000 eurót. Ebből amit megspóroltak, megtarthatták. Mind a hét páros, így Orsi és párja, a Fidzsi-szigetekről származó Priyesh is úgy döntött, hogy nem tartja meg a spórolt pénzt, hanem tovább utazik. Mivel ők Dél-Amerikát választották fő úticéljuknak, így ők még itt kalandoznak interjúnk időpontjában, de mellette dolgoznak is – hiszen ők digitális nomádok.

A magyarok többsége szerint az utazás alatti munkavégzés jó hatással lehet a mentális egészségünkre és a munkánkra is. A Kiwi.com korábbi reprezentatív kutatása alapján* honfitársaink 56%-a vélekedik így. A digitális nomádok körében vélhetően még ennél is többen gondolkoznak így, Orsi és Priyesh teljes mértékben ezt vallják. „Ez olyan, mintha szabadságot adnánk magunknak, miközben a saját főnökünk is vagyunk” – mondja Priyesh. „Nekünk az a legnagyobb boldogság, ha egy ismeretlen helyen vagyunk, új ételeket eszünk, más kultúrákat látunk, és élvezzük a lassú utazást. Számunkra az utazás nem arról szól, hogy turistalátványosságokat és műemlékeket nézzünk meg, hanem hogy elvegyüljünk a helyiek között. Itt találjuk meg igazán a békét és élvezzük, hogy digitális nomádok vagyunk” – osztják meg, amikor arról kérdezzük őket, hogy mi a legnagyobb szépsége az életformájuknak.

De lássuk részletesen a kihívásokat is, amelyekből tanulhatunk, és eldönthetjük, vajon nekünk való lenne-e a digitális nomád lét.

Fix időbeosztás, határidőkijelölés

Annak érdekében, hogy az utazás ne menjen a munka minőségének a rovására, egyszerűbb, ha pontos időbeosztás szerint dolgozunk. Orsi és Priyesh igyekeznek a délelőtt 9 és délután 5 közti munkarendhez alkalmazkodni, amit a különböző időzónák azért felboríthatnak, hiszen főképp online angoltanításból élnek, ami mellett szponzorokra is támaszkodhatnak, azaz utazási influencerek is.

Nagyon elkötelezettek diákjaik mellett. Fontos nekik, hogy tanítványaik rendszeresen számíthassanak rájuk, így ma már ha hosszabb túrára készülnek, azokat igyekeznek előre jelezni, hogy diákjaik tudjanak tervezni a kieséssel. Ilyen most pl. a Matchu Picchu párnapos túrája. Nem volt ez mindig így. Volt olyan, hogy a Santiago de Compostela-ba vezető zarándokutat járva bőrig áztak, nem tudtak sehová behúzódni, így az út szélén sétálva tartottak meg egy órát. Ezt utólag ők már nem vállalnák be, de a gyerekek csak arra emlékeznek vissza, hogy még onnan is tanították őket, ami szuper.

Külön-külön és közösen is aktívak a social média csatornákon, kalkulálnak is a szponzoroktól származó jövedelemmel. De ez is pontos tervezést igényel, hogy mikor tudnak vágni, szöveget írni, posztokat időzíteni stb., így ezek munkafolyamatait is mindig előre meghatározzák.

„Egy ismeretlen helyen könnyű elveszni a sok újdonság között, Priyesh ráadásul nagyon extrovertált, és szüksége van a társas kapcsolatokra. Éppen ezért igyekszünk közösen határidőket szabni az egyes munkáinknak, mivel ez nyomás alá helyez minket, hogy időben elkészüljünk” – avat be minket Orsi.

Utasbiztosítás nélkül egy tapodtat se

Mégha csak pár külföldön eltöltött napról van szó, akkor is érdemes utasbiztosítást kötni – hangzott el az interjú során. Szerencsére Orsi és Priyesh nem sokat betegeskednek, de azért ha gyakran egyik évszakból egy másikba utaznak, az megterhelheti a szervezetet és bizony már belefutottak ételmérgezésbe is. Ezenkívül bármi más miatt is jól jöhet a biztosítás, pl. ha elveszik a csomagjuk vagy egyéb váratlan káresemény történik. Egyszóval: ez nem az a tétel, amit megspórolhatunk.

Ázsia, Dél-Amerika: itt általában még akkor is spórolhatsz, ha nem vagy olyan ügyes

Azon viszont egészen sokat lehet spórolni, ha olyan helyen töltesz el több időt, ahol az élet olcsóbb, mint ott, ahol dolgozol. Így pl. Orsinak és Priyesh-nek Európa nem éppen spórolós hely, itt úgy fogják meg a pénzt, hogyha tudnak, akkor barátoknál szállnak meg, és egyékként pedig, amennyit csak tudnak Európán kívül töltenek. Ázsiában ráadásul az ételek nagyon egészségesek, finomak és megfizethetőek – emeli ki Orsi, akinek személyes kedvence Csiangmaj, egy tartományszékhely Thaiföld északnyugati részén. Azt már látják, hogy Dél-Amerikában is vannak kimondottan olyan helyek, ahol szuper lehet élni huzamosabb ideig, de itt azért néhol a közbiztonság helyzete és a nyelvi akadályok is nehezíthetik a terepet.

Ilyen is van: Digitális nomád vízum

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének friss jelentése szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt a digitális nomád vízumot kínáló úticélok száma, amelyek közel fele már legalább egy évre szóló vízumot kínál. „Bárhová megyünk, mindenképp érdemes a beutazás feltételeiről előre tájékozódni. Úgy gondolom, hogy lényegesen egyszerűbb a saját országunkban adózni, mert nagyon időigényes lehet minden költözéskor variálni. Ugyanakkor számos olyan ország van, amely a digitális vízum mellé kedvező adóügyi feltételeket és akár nagyon olcsó szállást is biztosít” – osztja meg Orsi. Ők egyébként Portugáliában telepedtek le Priyesh-vel, így oda fizetnek adót, és onnan fedezik fel a világot. Jellemzően olyan országokba utaznak, ahol nem kell vízumdíjat fizetniük.

Nem való mindenkinek – messze a család, a barátok

Természetesen hiányoznak nekik a családtagjaik és a barátaik is, akik a világ minden táján élnek. Technikailag nincs is otthonuk, a cuccaik nagy része raktárban van. Ráadásul legtöbbször válaszolni sem tudnak a szüleiknek arra a kérdésére, hogy mikor látják őket, hiszen mindez az olcsó repülőjegyek függvénye is. „Főleg akkor nehéz, ha a szeretteink bőrébe bújunk, de egyébként pedig azt gondoljuk, hogy csak egyszer vagyunk fiatalok, és szeretnénk minél többet megismerni a világból, mielőtt letelepedünk” – emeli ki Orsi, és elmondja azt is, hogy bizony az ő listájukon még jó sok felfedezésre váró ország szerepel.

Forrás: kiwi.com

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.