Magyar-szlovén gasztrobarátság

Első alkalommal találkoztak a Pannon Gasztronómiai Élmények projekt keretében a magyar és szlovén vendéglátósok. Az őrségi program arra biztosan jó volt, hogy a konkurenciaharc helyett az együttműködés kerüljön előtérbe - írja a Nyugat.hu.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásában több tucat magyar és szlovén vendéglátós adott egymásnak találkozót az Őrségben. A magyar résztvevők a vasi és a zalai vendéglátást képviselték, többen a vasi vendéglősök klubjának tagjaiként vettek részt az egynapos rendezvényen.

Stílszerűen az őriszentpéteri Bognár Étterem kistermében hangzottak el az előadások. Kiss Sándornak, a vasi kamara főtitkárának vetített képes előadásában ismerkedhettek meg a résztvevők a Pannon Gasztronómiai Élmények projekt lényegével, amely az érintett régió vendéglátósainak – Vas és Zala megye, valamint a szlovéniai Muravidék – együttműködését, közös fellépését, és a helyi specialitások kínálatának előtérbe helyezését szolgálja. Az utóbbi szellemében egy elismert szakember, Prikryl József Venesz József Díjas mesterszakács beszélt tapasztalatairól, és adott tanácsokat a vendéglátósoknak.

- Nyolc éve jártam vendégként az Őrségben, s ez a látogatás igen kellemes élmény volt a számomra. Megtapasztalhattam a hagyományos magyaros vendégszeretetet. Megkóstoltam az itteni ízeket, megismerkedtem a tökmagolajjal, a vasi pecsenyével, amit feltettem a szállodai étlapra is – emlékezett a múltra a főzés mestere. – Színes a palettája a falusi vendéglátásnak, de természetesen mindenütt a helyi specialitásoknak van prioritása. Nemcsak a kínált éltelek, de az alapanyagok is lehetnek tájjellegűek. Vas megyében járva például nem lehet kihagyni a dödöllét, a kerékrépát, a sütőtököt, a gombát és a vadételeket. Már ilyen fesztiválok is léteznek.

A mesterszakácsnak kijáró egyenruhájában beszélt arról, hogy jó kezdeményezés volt a vasi vendéglősök klubba tömörülése, de ehhez hasonló szervezet van Zala megyében is. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatja, segíti ezeket a szervezeteket. Egyre nagyobb jelentősége van az úgynevezett hungarikumoknak, s fontos, hogy ezek kerüljenek előtérbe a külföldi alapanyagokkal szemben. Az eredetiségvédelem tekintetében azonban Magyarországon még sok a tennivaló. A magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga a fűszerpaprika, mint hungarikum.

Arról is szólt, hogy 12 évig volt konyhafőnök egy 4 csillagos szállodában Zalakaroson, de csak 8 év után érte el, hogy őstermelőktől lehessen alapanyagot vásárolnia. Ha reggel megrendelte az árut, délután már ott is volt a friss zöldség- és gyümölcsféle. Amikor a Balatonra került, új munkaadója elvárta tőle, hogy magyar termelőktől hazai termékeket használjon fel, s ebben szabadkezet is adott. Úgy tapasztalta, hogy hiányoznak még az igazi háztáji hazai szárnyasok, de ennek hatósági okai is vannak. Egy adott vidéken nem tengeri különlegességeket kell kínálni, hanem helyi specialitásokat. Nem prospektus nagyságú étlapokra van szükség, kevesebb, de keresett étel legyen az étlapon. A kiváló szlovén borok is megjelenhetnek a kínálatban, ahogy persze a vasi és zalai bortermelők borai is.

A több tucat vendéglátós ellátogatott a közelmúltban megnyitott szalafői tejüzembe, amely a helyi termék előállításának reprezentánsa, s ahonnan több jól ismert vendéglátóhely is beszerzi az alapanyagot, ahogy megismerkedtek a tájjellegűen kialakított helyi Őrszem Fogadó kínálatával is. A nap fénypontja a nemzetközi hírű körmendi Berki Vendéglőben megtartott konyhatechnikai és főzési bemutató volt, amelyet Pilnay Zoltán séf prezentált a magyar és szlovén vendéglátósok számára. (Nyugat.hu)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.