Magyar Toscana

Már a négyszáz éven át tartó római pannon világ idején, egészen a filoxéravész beköszöntéig a Balaton-felvidék gyöngyszemének számító Káli-medence híres volt a kék szőlőiről, az ott készült vörösborokról. Nem volt nehéz dolguk akkoriban a szőlővel, borral foglalkozóknak: a különleges mikroklíma a legjobb szakemberként szinte elvégezte helyettük a munkát: gyönyörű vörösborok születtek akkoriban. A rómaiak ezt a területet „Tusculanum”-nak hívták, ami kiemelkedő nyaralót jelent. Nem véletlenül nevezték e vidéket tökéletes pihenőhelynek: az volt akkoriban, és szerencsére az maradt ma is.

Az erdő mélyén megbúvó aprócska zsákfaluból, a Zánka feletti Monoszlóról vezet az út a Pángyér-dűlőhöz, ehhez a vulkanikus, ásványokban gazdag, gyengén mészköves, agyagos talajjal megáldott, dombos vidékhez, amelynek adottságairól csak annyit: hivatalosan Magyarország legjobb dűlői közt szerepel, a maximum 400 pontos rendszerben 385 pontot tudva magának (maga mögé utasítva hazánk több nagynevű borvidékét). Itt árválkodott sokáig magára hagyva és az enyészetnek átadva egy hatalmas, mintegy 10 hektárnyi elhanyagolt szőlős és egy 300 éves, romos, düledező borospince.

Vallomás a hegyről

Amikor Liszkay Mihály 1957-ben elhagyta az országot, és világ körüli, kalandos útra indult, gondolta, hogy egyszer valamikor visszatér, azonban azt nem képzelte, hogy ismét magyar földön járva és eljutva a Káli-medence e kies részére, megmászva hegyet-dombot egyszer csak szeme elé kerül egy elhanyagolt szőlős, egy roskadozó, pókhálókkal bélelt, egértanya pincével – és rögvest beleszeret. Kiállt a düledező pinceajtó elé, lenézett maga előtt a tájra, és azt érezte: hazaért. Nem tehetett mást: megvette a romot, a haszontalan szőlőhegyet, és rögvest munkához látott. A tönkrement szőlőt kivágta, a talajt fertőtlenítette, egy méter mélyen megforgatta, megtrágyáztatta, majd négy klasszikus kékszőlő-fajtát – cabernet franc-t, cabernet sauvignon-t, merlot-t és pinot noirt – telepített rá. Bár a kék szőlőt ezen a vidéken csak minisztériumi engedéllyel lehetett telepíteni, kísérletként engedélyezte az állam. Persze a következő időszak nem volt sétagalopp Liszkay Mihály életében, igaz, nem is gondolta, hogy az lesz. Ami csak egy vállalkozás beindítását nehezítheti (bürokrácia, engedélyeztetés, munkaerő-problémák), azzal mind találkozott, azonban a világcsavargó életművészből lett autodidakta borász nem adta fel, sőt a nehézségek még jobban megerősítették abban, folytatni kell, amibe belevágott, mert a siker nem maradhat el.

Borok, díjak, elismerések, újabb tervek

Imádott Pángyér dűlője 2006-ban hozta az első szűz termést. Liszkay Mihály életének első bora, 2006. évi cuvee-je 2008-ban, a 8. páneurópai vörösborversenyen aranyérmes lett, cabernet sauvignonja szintén ugyanebből az évből ezüstérmet kapott, akárcsak cabernet franc-ja. A 9. páneurópai vörösborversenyen pedig 2008-as cabernet franc-ja az aranyérmesek között az „Abszolút Champion” címet is kiérdemelte. A 201i. évi londoni Decanter világborversenyről tételeivel (cabernet franc és cabernet sauvignon) ezüst- és bronzérmet hozott haza.
A kék szőlő visszatelepítése mellett a világutazó még valamibe belevágott, ha már lúd, legyen kövér alapon. 2012. június 1-jével 1800 négyzetméternyi területen megnyitja felépített boros kúriáját. A tipikusan francia Chateaux stílusban épített, eklektikus elemekkel tarkított épület fekvése eszményi: olyan pazar panorámával rendelkezik a teljes Káli-medencére, amilyen sehonnan nem látható. Miközben csend, nyugalom, béke, finoman hajló szőlőtőkék övezik a páratlan kilátást. Az építkezés első része, az apartmanok kialakítása már befejeződött, a második fázis – a wellnessrészleg kialakítása, Széchenyi-terv-támogatással – a napokban ér véget. Lesz egy húszméteres komplex úszómedence a ház alatt, finn szauna, egy 50 négyzetméternyi0 alapterületű barlangszauna. A wellnessrész felett nyolc, ötcsillagos minőséget képviselő apartman várja a borra, csendre, szépségre fogékony vendégeket.

Az életet élni és nem túlélni kell

Rendezvények, gourmet-főzőtanfolyamok, borkóstolók, házi hangversenyek – ez is szerepel a közeljövőben a Liszkay-féle ajánlatban. Hogy mennyire különleges módon épült ez a boros tophely, ahhoz csupán egyetlen adalék: csak a terasz kialakításához 600 m2-nyi süttői mészkőt használtak.
A házigazda borvacsorái a naplemente látványa, valamint különleges tételei mellett még egy ajándékkal szolgálnak: mivel Liszkay világot járt zongorista – ezért vendégeit a bor mellett zenével is kényezteti. A Káli-medencében otthonára talált világfi legnagyobb öröme azonban nem a saját bora, nem is meseszép, tágas, exkluzív otthona, hanem az, hogy fia, Liszkay Ferenc, akit Hollandiába vetett a sors, és ott dolgozik saját internetes vállalkozásában – egyre több időt tölt a Pángyér-dűlő „fogságában”, és segít édesapjának, mert őt is megfogta ez a pazar, csak a toszkán szépséghez hasonlatos táj.
A Pángyér dűlő elárvult szőlője, romos pincéje már a múlté: ma egy többgenerációs topszállás és borkészítő, a legújabb technológiával felszerelt műhely áll a romok helyén. Liszkay Mihály úgy tartja: „Az életet mindig élni, és nem túlélni kell.”(KIEMELÉS) Amióta visszatért Magyarországra, rájött, ha valamit el akar érni – kockáztatni kell, a kitartás is nélkülözhetetlen és a kemény munka sem hiányozhat mindezek mellől. Akkor a siker sosem marad el.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.