Magyarországon évente mintegy 2.000 tonna libamájat állítanak elő - ismertette a VM osztály vezetője. Jelenleg a magyar libamáj-termelés 70-80 százalékát kiviszik az országból.
Elekes Lajos, az orosházi Merián Foods kft. ügyvezetője tájékoztatása szerint libatermékeket - amelynek túlnyomó része máj - Magyarországról évente mintegy 40 millió euró (10-11 milliárd forint) értékben exportálnak. A libatenyésztés mintegy 20 ezer embernek ad munkát.
A libamáj népszerűsítését szolgálja az orosházi libamájfesztivál is, amelyet az idén június 3-5. között, már a harmadik alkalommal rendeznek meg. Az ingyenes rendezvénymegszervezése mintegy 25-30 millió forintba kerül.
A fogyasztók általában érzelmi alapon döntenek vásárláskor, ezért erről az oldalról kell "megfogni" a vevőket - mondta Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense.
A szakemberek felidézték a Négy Mancs "állatvédő" szervezet német nyelvterületen, 2006-ban indított kampányát, amely a magyar libamáj, illetve libatermékek fogyasztásának csökkentését célozta, és érzelmi alapon bizonytalanította el a vásárlókat.
Poór Csaba
kommunikációs szakértő szerint erre a kampányra Magyarország nem
tudott megfelelő "érzelmi" választ adni. A Négy Mancs által generált
gondokat véleménye szerint általánosságban kezelni lehetett volna. A
magyar állam sajátos eszközökkel, főként tudományos érvekre hivatkozva
próbálta bizonyítani a magyar termékek egészséges és fogyasztható
voltát. A VM osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a
tudományos érvek voltak célravezetőek az ügyben.
Forrás: MTI