Megnyitotta kapuit a Szamos Gourmet Ház

November 29-én nyílt meg a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Ház, amely egyszerre cukrászda, kávézó és csokoládé manufaktúra. Új üzletében a Szamos bepillantást enged vendégei számára a kézműves bonbonkészítés folyamatába, azt is megtudhatjuk, hogyan kerül a levegő a csokimikulásba és hogy kicsoda Artúr?

„A Szamos Gourmet Ház megnyitóján a család négy generációja volt jelen – mondta el Kelényi Gyula, a Szamos cégbirodalom vezetője, és egyik tulajdonosa. "Úgy érezzük, az új üzletünkben benne van minden, ami Szamos, az értékek, amelyeket képviselünk. A kézzel készült bonbon, sütemények, marcipánok, minden a legjobb anyagokból és minőségben készítve, ezek olyan értékek, amelyeket büszkén vállalunk.” - tette hozzá.

A Szamos új zászlóshajója a Gourmet Ház több, mint egy hagyományos cukrászda szép környezetben. Itt éppúgy megtalálja a helyét a kisgyerekes pár és a laptopos üzletember. Az állandó reggeli étlapon mindenki talál kedvére valót, az egyszerű kávé-sütemény párostól a tartalmas angol reggeliig. Délben a konyha a szezonalitásnak megfelelő ebédmenüt és bisztrójellegű a’la carte fogásokat kínál, a konyha főnöke Sándor Csaba chef, míg a jó kávéról Kovács Judit barista gondoskodik.

A cukrászda a klasszikus választék mellett kínál franciás és az osztrák-magyar monarchiára jellemző édességeket, tányérdesszerteket egyaránt. Az új üzlet tervezésekor a Szamos lehetőséget teremtett arra, hogy eddig rejtett műhelytitkokba nyerjünk bepillantást. A kézműves bonbonmanufaktúrát a megnyitón Máthé Barnabás Csokoládémester mutatta be, aki többek között rózsás, málnakrémes és teás bonbonokat varázsolt a vendégek elé. A teljes bonbonkínálat legalább 40 féle ízből áll.

Az étlapon olyan egyszerű fogásokat találunk, mint a saláták és bagettek, gulyás, és egy különlegesség: a chilis, csokis bélszín. A napi ebédmenü korlátozott mennyiségben készül, szezonális, és dél és három óra között kínálják.

Porcelánkép a falakon, csokoládéfa a teraszon

A Gourmet Ház szépsége méltón illeszkedik a megújuló tőzsdepalota nyújtotta elegáns környezetbe. A Szamos cég kiemelt együttműködő partnere, a porcelángyártásban több mint 180 éves múlttal rendelkező Herendi Porcelánmanufaktúra. Mindkét cég tevékenységében és üzleti filozófiájában központi szerepet kap a kézműves hagyományok megőrzése, a jellegzetesen magyaros karakter és legfőképpen a kompromisszumok nélküli minőség.

A falakat három, Domé Eszter képzőművész tervei alapján, porcelánlapokra, egyedi kivitelben készített nagyméretű „porcelánkép” díszíti, amelyeken egyszerre jelenik meg Herend és a Szamos hagyománytisztelete és megújulásra nyitott, modern lendülete.

Az üzlet cégére a különleges látványt nyújtó, jókora csokoládéfa, melyen az ezüst ágak végén aranyló kakaótermések sötétedés után kivilágítva csalogatják a látogatókat.
„A fa egy komoly műszaki alkotás is – mondta el Kelényi Gyula. Ez a második darab a világon, az első a kölni Imhoff Csokoládémúzeumban található. Ennek a fának a megtervezésén és elkészítésén legalább tíz, a különleges kihívásokat kedvelő tervező, művész és kézműves iparos dolgozott. Az acélból készült fa 2.5 méter magas, súlya 220 kg, ágain 82 darab, aranyló kakaó gyümölcs helyezkedik el. A csokoládéfa alakja a misztikus életfára utal, gyökere, lombja és gyümölcse van, jelképez egyfajta teljességet, és a csokoládéban rejlő örök értékeket.

Kicsoda Artúr?

A Gourmet Ház egyik népszerű figurája Artúr. Hogy kicsoda Ő? Artúr egy bolygatógép, aki üreges csokoládéfigurákat gyárt, igen sokoldalú munkaerő, a szezonális igényeknek megfelelően tud mikulást, bárányt, nyuszit vagy tojást gyártani.

A csokoládés lány

Az üzlet másik kedvence az életnagyságú marcipánlány, aki egy , a XVIII. században alkotó, francia festő –Jean-Étennie Liotard- „A csokoládés lány” című, ismert festményén szereplő nőalak mása. A csokoládés lány szobra 70 kiló marcipánból készült, körülbelül 800 óra munkával.

Csokoládéiskola is lesz

Az új üzletben januártól indulnak majd a csokoládéiskola kurzusai is, ahol a résztvevők a bonbonkészítésbe kóstolhatnak bele, megismerhetik az autentikus régi és a legmodernebb mai eszközök használatát, a technológiát és a mesterfogásokat. A tanfolyamok között lesznek villámgyors és alaposabb képzések, magyar és angol nyelven is.

A Szamos üzlet birodalma a Gourmet Ház mellett 6 cukrászdából és 16 márkaboltból áll, a sokféle édességet és süteményt a több száz fős termelő üzemi háttér állítja elő.
A céget Kelényi Gyula, Szamos Mátyás veje vezeti, felesége, fiai és az alapító leszármazottai szinte mindnyájan a Szamosnál dolgoznak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.