Az Európai Unió Bizottsága végre engedélyezte a borkészítés szabályaitól való eltérést tíz kérvényező országnak – olvasható a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján. Ennek értelmében a német, osztrák, magyar, cseh, szlovák, szlovén, belga, dán, brit, holland borászok az előírtnál nagyobb mértékben javíthatják fel mustsűrítménnyel a cukorfokot.
A kapcsolatos rendelet érint minden, 2010-ben szüretelt szőlőből készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort. Az esetek többségében az így készült bor nem tartalmazhat 12,5 %-nál több alkoholt, vagyis csak annyival szabad pótolni a hiányzó cukrot, hogy a kész bor legfeljebb ilyen erős lehet. Nem árt tudni – jegyzi meg a HNT honlapján olvasható felhívás -, hogy a rendelet a Official Journal of the European Union-ban történt kihirdetését követő harmadik napon lép csak hatályba. (Szabad Föld)