Mezítláb az erdőben

Ausztria legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő cirbolyafenyő erdőjének mélyén, 1763 méter magasan, a Turracher csúcson Karintia, egyben Ausztria egyik legfelkapottabb szállodája. Bizonyítja ezt éves töltöttsége, hiszen 90 százalék feletti számokat produkálnak a 100 szobával, 100 alkalmazottal üzemelő házban immár folyamatosan több esztendeje.

Azaz válság ide vagy oda, a Hochschobert minden évben ugyanannyian keresik fel. Azonban van a magas töltöttségi mutatóknak egy logikus magyarázata: nemcsak színvonalukból, minőségükből nem engednek, hanem minden évben télen-nyáron újítanak is, mindig valami olyasmit kitalálva, amit másutt nem talál meg a vendég. E vendégcsalogató különlegességekből szemezgettünk most – főként a nyári ajánlatokra koncentrálva.

Vízbe hajított mobil, törökfürdő

A Hotel Hochschoberben a megérkezőnek azonnal feltűnik a bejáratnál a vízzel teli hatalmas üvegváza, ahol a víz mélyén, a kövek és virágok közé hajítva mobiltelefonok hevernek, mintegy jelezve, itt ezekre nem lesz szükség. A hotelt Karin Leeb és a férje vezeti. Korábban Karin édesapja, Peter Leeb volt az, aki körbejárva az egész világot, ahol látott valami neki tetszőt, vagy hazavitte, vagy felépítette annak pontos mását. Így került török építők segítségével autentikus török fürdő, azaz hamam az Alpok kellős közepébe. Ahová mindenki kizárólag pestemal-ban, azaz színes török kendőben és fapapucsban léphet be. A fürdés szertartása a meleg és a hideg víz találkozásáról szól, a jellegzetes török mosdatásokat pedig törökök végzik.

Teaceremónia, családi kincsvadászat

A ház másik különlegessége a tóparton álló, négyemeletes Kína-torony, amely első pillanatra kissé meghökkentő, mert ugyan mit keres egy osztrák hegyek között egy csupa ciráda, ázsiai építmény?! Azonban közelebbről megvizsgálva kiderül, kizárólag eredeti kínai alapanyagokból emelték neves kínai építészek, tehát akár arra is jó, hogy a kínai építőművészetet csodálható anélkül, hogy a távoli Kínába kelljen utazni. A tetején, azaz a 9. emeleten (nekünk, unalmas európaiaknak ez a 4. emeletnek felel meg) trónol a „Szép teaház a hegyen” elnevezésű klasszikus kínai teázó, ahol délutánonként - a hotel vendégeinek ingyenesen - a több ezer éves kínai teaceremóniát tanítják. Annyira különleges ez az oktatás, hogy sokszor kínai vendégek is jelentkeznek rá, mert már ők sem ismerik őseik igazi tea-ceremóniáját.

Nyáron persze a vendégeket elsősorban nem a benti, hanem inkább a kinti programok érdeklik, főleg ha olyat választhatnak, ami nincs máshol: kincskeresésnek hívják. A környék cirbolyaerdeiben megbúvó hüttéket, vagy árnyas padokat kell felfedezni, ahol a fenyő alatt vagy a hütte mellett kizárólag a Hochschober szobáinak kulcsával nyíló ital-ládika rejtőzik, benne hűsítővel, jéghideg sörrel – kinek kedve, igénye szerint. (Télen forró teára és grogra cserélik át a ládika ajándékát.)

Ötujjas cipő, séta a virágtengeren át

Az idei nyár legjobb szórakozása a Hochschober legújabb ajánlata: mezítláb barangolni a tájban. Európában egyedüliként készíttettek olyan speciális ötlábujjas cipőket (ezek a szálloda vendégeinek természetesen szintén szabadon használhatók), amelyben járni pont olyan érzés, mintha valaki a természetben mezítláb barangolna – vagyis ennél egészségesebb gyalogtúra nem is létezik. Speciális térképet is lehet kérni a recepción, amellyel „5 ujjas cipő” túrát lehet tenni egyénileg vagy vezetve – völgyeken, mezőkön, virágtengeren át.

 

Nyári ajánlat a Turizmus Trend családos olvasóinak

Az ajánlat érvényessége: 2010. július 11- szeptember 12-ig Akciós ár/félpanzióval: 3 napos csomagár felnőtteknek: 498,00 Euro, gyerekeknek/nap: 3-6 éves 56,50 Euro; 6-10 éves 62,00 Euro; 10-14 éves 72,50 Euro A csomag tartalma: vándorutak, kirándulás, parasztudvar-látogatás, barkácsolás, különféle játékok és horgászat gyerekeknek, valamint úszó és sziklamászó kurzusok.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.