Mi a magyarok kedvenc étele?

A vendéglátók és az étterem tulajdonosok számára is jelzésértékű "népszavazás indul. Négy héten keresztül lehet szavazni Magyarország kedvenc ételére, vagyis arra, hogy melyik legyen a legkedveltebb, legnépszerűbb magyar étel - szerencsére több kategóriában is kinyilváníthatjuk ízlésünket.

Az online "népszavazást" a NetPincér.hu, Magyarország legnagyobb ételrendelő portálja szervezi a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai ajánlásával. A Torkos Csütörtök napján induló szavazáson leves, főétel és desszert kategóriában, kategóriánként 25 étel közül lehet a kedvencekre szavazni. A "Magyarország Kedvenc Étele" szavazáson szereplő ételek listája 5000 fő megkérdezésével, majd Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének útmutatásával került összeállításra. A szervezők több mint 200 ezer leadott szavazatra számítanak. A szavazatok összesítését követően 2010. március 23-án ünnepélyes keretek között jelentik be,hogy mi Magyarország kedvenc étele. Az abszolút kedvenc és kategóriánként az első három legkedveltebb étel bemutatásával. A "győztes" ételek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ajánlása alapján Venesz József és Túrós Emil receptkönyvében szereplő receptek szerint készülnek el. A kategóriákba jellemzően magyar ételek kerültek, az azonban Prohászka Bélát is alaposan meglepte, hogy az előszavazáson a főételek között a rakott krumpli végzett az élen. A levesek és a desszertek listája a papírformát hozta, a gulyáslevessel és a somlói galuskával az élen. A levesek között az egytálételek dominálnak, az első ötbe csak ilyen került. De megtaláljuk a zöldborsó levest, paradicsomlevest és idegenlégiósként a francia hagymalevest is a listán. Főétel kategóriában szembetűnő a húsételek túlsúlya. Az előszavazás során a rakott krumpli mögött a töltött káposzta, marhapörkölt, brassói aprópecsenye és a hortobágyi húsos palacsinta végzett. Klasszikus kímélő ételként bejutott a rántott sajt, és némi meglepetésre a krumplis tésztára és a tojásos nokedlire is szavazhatunk. A desszert kategóriában ínycsiklandó finomságok szerepelnek. A somlói, a házi palacsinta és a mákos guba mellett megtaláljuk a túrógombócot, a zserbót, a rétest és a rigójancsit is. Itt találjuk a legtöbb külföldi étket, melyek közül a tiramisu, a császármorzsa és a profiterol került a listára. A főzelék nem tartozik a kedvenceink közé - legalábbis ez derült ki az előszavazáson. Úgy tűnik a főzelék nem a kedvencünk: alig néhányan említették meg, így a spenót és a tökfőzelék lemaradt a listáról. A húsalapanyagok között a sertés dominál, azonban meglepetésre a klasszikus disznótoros sült kolbász és hurka hiányoznak a kedvencek közül. A csirke-, birka- és marhahúsból készült ételek mellett mindössze egy-egy hal- és vadétel szerepel a listán. "Kezdeményezésünk célja, hogy a Magyarország kedvenc étele szavazás segítségével, a társadalom széles rétegéhez eljutva felhívjuk a figyelmet gasztronómiai gazdagságunkra, ezzel hozzájárulva a gasztronómiai kultúra fejlődéséhez Magyarországon" - mondta Perger Péter NetPincér.hu ügyvezetője. Az ételek listája a www.kedvencetel.hu oldalon tekinthetők meg, ahol a szavazhatunk kedvenc ételünkre. (forrás: HáziPatika.com)

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.