Az augusztus végén indult és két héten át tartó szavazáson csaknem 38 ezren adták le voksukat negyven finomság közül a tíz számunkra „legédesebbre". A Somlói galuska a kezdetektől vezette a szavazást, előnye pedig napról-napra nőtt, végül több mint 23 ezer voksot kapott. A Somlói galuska – az egyik legismertebb magyar cukrászsütemény. 1950-es 60-as években a Gollerits Károly a híres Gundel Étterem egykori főpincére alkotta meg, nevét a Somló hegyről kapta. Háromféle, dióval és mazsolával megszórt, főzött vaníliás krémmel van töltött piskótából készül. A kész piskótából kanállal galuskaformákat szaggatnak, a galuskákat hegyformájúra halmozzák, majd a tetejét tejszínhabbal díszítik és rumos csokoládéöntettel meglocsolják.
A második helyért a Zserbó és a rétes között éles verseny alakult ki: a Zserbó a szavazás kilencedik napján vette át a vezetést a rétestől és lett 19879 szavazattal a második. A Zserbó (Gerbeaud-szelet) – igazi hungaricum, Gerbeaud Emil alkotta meg a XIX. század derekán, akiről később a híres Zserbó cukrászda a nevét kapta. Omlós tésztából, baracklekvár és jó minőségű darált dió keverékéből álló krémmel töltve készül, a teteje csokoládéval van bevonva. A Zserbó akkor a legjobb, ha a kész sütemény egy kicsit áll majd később vágjuk jellegzetes zserbó formájúra.
Alig lemaradva, harmadik lett a rétes 19356 szavazattal. A rétes – több száz éves hagyományos házi sütemény, amely feltehetően török hatásra honosodott meg hazánkban. Egyszerű, nyújtott rétestésztából és változatos töltelékekkel készül. A legkedveltebb a túrós, meggyes, almás és mákos töltelékek, de számtalan ízesítés létezik a káposztástól a túrós-barackoson át a tökös-máskosig, a variációknak csak a fantázia szab határt.
Több, mint 18 ezer szavazattal a krémes lett a negyedik kedvenc, míg az ötödik helyen 17 700 vokssal a túrótorta végzett. A hatodiktól a tízedik helyig a tiramisu, a Rákóczi túrós, a gesztenyepüré, a Feketeerdő torta és a Dobostorta állnak. (forrás: Dehir)