Mostantól helyi élelmiszerekből is főzhetnek az éttermek

A május 15-én hatályba lépő módosított kistermelői rendelet számos vívmánnyal szolgál a kistermelők és a tőlük vásárolni szándékozó vendéglátósok számára, amely előmozdíthatja a jó minőségű, helyi alapanyagokon nyugvó hazai gasztronómia meghonosodását.

„A módosított kistermelői rendelet legnagyobb vívmánya, hogy megnyitott egy jelentős értékesítési csatornát a kistermelők előtt: a helyi termékek feldolgozott állapotban is bekerülhetnek a boltokba és a vendéglátóegységekbe. A nyers termékeket pedig most már nemcsak a saját településükön, hanem Budapesten, illetve az adott megyében és a szomszédos megyékben is eladhatják a kistermelők. Továbbá az is fontos változtatás, hogy a nagyipari feldolgozáson átesett kistermelői termék kistermelői árunak minősülhet a feldolgozás után is” – foglalta össze a Napi Turizmus kérdésére a rendelet előkészítésében közreműködő Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület Piacépítési programvezetője, Szabadkai Andrea.

A főbb tartalmi változások az alábbiak:

- Az alaptermékek (pl.: alma, krumpli, tej, stb.) mellett most már a feldolgozott kistermelői termékek (pl. sajt, lekvár, kolbász, stb.) is értékesíthető végső fogyasztónak és bekerülhetnek boltokba és vendéglátó egységekbe a megyében és a szomszédos megyékben, valamint Budapesten (a régióban).

- Kistermelői nyers hús értékesíthető a gazdaságból, vagy házhozszállítással a Régión belül fogyasztónak, és Régión belül a kiskereskedelmi és vendéglátó egységnek.

- Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti. (Eddig mindenki számára külön ki kellett váltani a kistermelői engedélyt).

- A kistermelői előállítás és értékesítés kategóriájába a méz mellett a méhészeti termékek is bekerültek.

- A strucc és emu tenyésztők (vágóhídon vágható) és termékfeldolgozók is lehetnek kistermelők.

- A gyártmánylap helyett adatlapot kell vezetni lényegesen egyszerűbb adatokkal (a falusi vendégasztal szolgáltatót pedig erre nem kötelezik)

- Új elemként növendék állatok húsa, és az azokból előállított termékek is értékesíthetők.

A kistermelői kis mennyiségek az alábbiak szerint növekedtek (a régi 14/2006 rendelet mennyiségeit zárójelben jelöltük):

- Kifejlett, vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése: heti 6 db (4)

- 50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida levágása és húsának értékesítése: heti 10 db (0)

- Kifejlett, vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: heti 2 db (1)

- 100 kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése: heti 2 db (0)

- Húskészítmény előállítása és értékesítése: heti 70 kg (50)

- Méz és méhészeti termék értékesítése: együttesen évi 5000 kg. (A méznél új elem a méhészeti termék, de a mennyiség nem változott.)

- Tojás értékesítése: heti 500 db (360)

- Savanyúság: heti 150 kg (100)

- Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék értékesítése: heti 150 kg (0)

- Egyéb feldolgozott növényi eredetű termék értékesítése: heti 50 kg (20)

- Eddig napi 200 liter tej, illetve (vagy) ebből a 200 literből készített tejterméket lehetett értékesíteni, most napi 200 liter tejet és plusz napi 40 kg. tejterméket.

2010. április 30-án a Magyar Közlönyben is megjelent az új 52/2010 (IV.30) FVM jelű módosult kistermelői rendeletet.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.