Ezzel a vendéglátást képviselő szakmai szervezetek egységesen kialakított állásfoglalását - eddig példátlan módon - felrúgó szervezet hozzájárult egy szakmailag elfogadhatatlan, értelmetlen, többletadminisztrációt, és a vállalkozások büntethetőségét fenntartó rendelet megtartásához. A szakmai szervezetek több hete tartó munkája veszett kárba, hiszen nem csupán a törvény teljes eltörlését szerették volna elérni, hanem a most érvényben lévő jövedéki törvény életidegen fejezeteit is szerették volna módosítani. Megítélésük szerint ismét engedélyezni kellett volna a koktélok, kevertitalok, fröccsök készítésének lehetőségét a nem adóraktárként működő éttermekben. Úgy vélik, fontos lenne az azonnali számlabemutatási kötelezettséget módosítani a korábbi gyakorlat szerinti 3 napon belüli bemutatás lehetőségére, hogy ne adjon jövedéki szabálysértésre okot pusztán az a tény, hogy a vállalkozás rendelkezik az áru eredetét igazoló számlával, de nem tudja azt rögtön bemutatni. Fontos lenne módosítani illetve pontosítani a törvényt, hogy ne csak a pultban, hanem a raktárban is lehessen rendezvényről visszakerült, bontott ital. Felül kellene vizsgálni a kereskedelmi tételek mennyiségét is, hiszen ma már sok gyűjtő van az országban akiknek nagyobb például a bortrezor készlete, mint az engedélyezett keret. Természetesen az is elfogadható lenne, ha a törvény a családi vagy bortrezor készletet e rendelkezés alóli kivételnek tekintené. Szükséges lenne a környező országok vendéglátásában elfogadott és népszerű, úgynevezett ,,ház pálinkájának" engedélyezése is a vendéglátás tevékenységen belül. „Észrevételeinket ismerik a parlamenti pártok és a pénzügyminisztérium is, de kérésünket figyelmen kívül hagyták. Ezúton mondunk köszönetet minden vállalkozásnak, amelyek készletük radikális csökkentésével segítettek felhívni a szeszipari vállalkozások és a politikusok figyelmét a hibás, szakmailag elfogadhatatlan és a világ szakmai gyakorlatától idegen standtörvényre, mely azt is bebizonyította számunkra, hogy szűkebb regionális rövidital kínálattal is lehet hatékonyan dolgozni” – szögezi le a három érdekvédelmi szervezet.
Nem örülnek a havi standolásnak a szakmai szervezetek
Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a standtörvény visszavonását kezdeményező parlamenti módosító indítványt -az eddigi érdekegyeztető munkában résztvevő szakmai szövetségek megkérdezése nélkül - a napi standolás teljes eltörlése helyett havi standolásra módosították. Tették mindezt a parlamenti tárgyalás napján - öt párti megegyezéssel- egyoldalúan, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara véleménye alapján – írja közös közleményében a Magyar Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése
A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata
A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat
A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.