Premium Hungaricum Ház nyílt Pécsett

A helyben termelt élelmiszerek, a helyi piacok erősítésének fontosságát hangsúlyozta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a pécsi Premium Hungaricum Ház megnyitóján csütörtökön.

Ángyán József hosszú távon fenntarthatatlannak nevezte az a gyakorlatot, hogy az élelmiszerek több mint ezer kilométert szállítva jutnak el a fogyasztók asztalára, miközben 80 százalékukat helyben vagy a közelben elő lehetne állítani.

"Ha közelebb hozzuk egymáshoz a termelőt és a fogyasztót, és helyben termelt élelmiszereket választunk, munkahelyeket teremtünk, őrzünk meg, valamint növeljük az élelmiszerbiztonságot és védjük a környezetet" - mondta.

Az államtitkár rámutatott, hogy ehhez nélkülözhetetlen a helyi piacok fejlesztése, az alapanyagtermelés, a feldolgozás és az értékesítés vertikumának újraépítése. Ennek megvalósítása szerepel a vidékfejlesztési tervben is.

"Arra törekszünk, hogy a gazda ne csak alapanyagtermelő munkás legyen, hanem a termékei feldolgozása és értékesítése révén eljuthasson a fogyasztókhoz" - közölte.

Úgy vélte: a gazdák támogatásával, a helyben termelt élelmiszerek útjának lerövidítésével, a gazdák és a fogyasztók osztozhatnak a hasznon, amely eddig a lánc többi tagjainál jelentkezett.

Ángyán József megjegyezte, hogy Magyarországon az európai uniós csatlakozás után olyan gazdasági környezet alakult ki, amely a nagy gazdaságoknak, a multinacionális cégeknek kedvezett, ezért következett be az is, hogy a fiatalok inkább a falvakból a városokba költöztek, ott keresve a boldogulást.

Az államtitkár furcsának nevezte azt a jelenséget is, hogy a kistelepüléseken élők közül egyre többen utaznak a városokba, hogy helyben is termelhető élelmiszert vásároljanak.

A pécsi Premium Hungaricum Ház a hazai Premium Hungaricum üzlethálózat nyolcadik tagjaként nyílt meg a Sipőcz Házban, és 40 helyi termelő áruit kínálja a fogyasztóknak. A termékek között bort, sajtot, füstöltárut éppúgy találni, mint mézet, vagy lekvárt.

Az Apáca utcai épületben működött a Szerecsen Patika, Pécs legrégibb, a 19. század végén átadott gyógyszertára, amely anyagi okok miatt 2010 elején bezárt. Emiatt mostanáig az épületben berendezett múzeumpatika sem volt látogatható.

Kádár Imre, a Premium Hungaricum Egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy az épület egyaránt betölti majd a hagyományos múzeumi, kulturális funkciót, és megfelel az idegenforgalom igényeinek is.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.