A házi pálinkafőzésről szóló törvény nem fogalmaz meg előírásokat a szakképzettségre, a berendezés minőségére és az ellenőrzésre vonatkozóan sem, így az ekképp előállított termékekre nem kerülhet pálinkazárjegy (amennyiben az adómentesmennyiségnél többet állítanak elő). Azt sem köti ki a törvény, hogy kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből lehessen italt készíteni, mint ahogy az alapanyagok körét is szélesebben határozza meg, mint a pálinkáról szóló törvény.
Azonban még ezután sem tekinthető véglegesnek a házi párlatfőzés rendje, az Európai Unió még keresztbe tehet a terveknek. Ugyanis szigorú belső szabályozása van a jövedéki termékeknek, ami kiterjed az adómentességre is. Ezért is kérték az unió illetékesei az Orbán-kormánytól, hogy csúsztassa el a párlatfőzésre vonatkozó jogszabályi rész végszavazását, halasszák el, ám a magyar kormány ezt a kérést nem teljesítette.
(A teljes cikk az Agrominitor-on olvasható)