Szarvasról a világpiacra

25 éves hazánk legnagyobb pulykafeldolgozója, a Gallicoop.

’Ha pulyka, akkor Gallicoop!’ – szól a cég szlogenje, amely mára valósággá vált: a 25 évvel ezelőtt alapított cég, amely kezdetben csak vágóhídként működött, napjainkban a magyarországi pulykapiac legnagyobb szereplője; piaci részesedése idén eléri az 50%-ot. A vállalatot sikerre vivő vezetőpáros, Erdélyi István és Garai Andrásné a folyamatos fejlesztés és a nyereség visszaforgatása révén tudatosan bővítette a cég portfolióját és tevékenységi körét, amely eredményeként a Gallicoop mára az egyetlen vertikális termelési integrációt működtető pulykafeldolgozóvá vált. Ez azt jelenti, hogy a pulykatenyésztéstől a feldolgozáson át egészen a csomagolásig minden munkafolyamat zárt rendszerben valósul meg, garantálva ezzel a legmagasabb élelmiszerbiztonsági szempontokat.

Szeretjük a pulykát

A szarvasi pulyakfeldolgozónak nagy szerepe volt és van abban, hogy Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, az USA és Izrael után: 5,5 kg/fő/év a magyarok átlagos pulykahús fogyasztása. A vezetők már két évtizeddel ezelőtt azt is megfogalmazták, hogy nem pusztán a magyar piacra akarnak termelni, így a Gallicoop export tevékenysége is folyamatosan bővült, míg mára elérték, hogy több mint 40 országba szállítanak (lásd Gallicoop háttéranyag, export piacok ábra).

A Gallicoop a hazai baromfiiparban betöltött súlyát jól jelzik a gazdálkodási és termelési adatok is: 25 év alatt összesen 52 millió darab pulykát dolgoztak fel, és közel 500 ezer tonna pulykahúst, valamint 135 ezer tonna továbbfeldolgozott terméket értékesítettek. A folyamatos fejlődést a beruházások értéke is mutatja, hiszen 1992 óta több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre. Mindezek mellett a Gallicoop nagy mértékben hozzájárult a megye és a térség fejlődéséhez is. 1989 óta közel 14 milliárd forintnyi adót és járukékot fizetett az államháztartásnak, emellett 1,5 milliárd forint összegben fizetett helyi adót.

Igazi sikersztori

Czerván György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya figyelemreméltó eredményeket ért el az elmúlt 25 évben – többek között a Gallicoop eredményességének is köszönhetően. A hazai pulykaágazat teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő. Egy nehéz, többéves válságos időszak után a baromfiágazat nehéziparáról, a pulykaágazatról 2014-ben elmondhatjuk: stabil, kiszámítható keresleti piac, és a közepesnél jobb árak köszöntöttek az ágazati szereplőkre. A telepítések és termelési előrejelzések alapján enyhe növekedés prognosztizálható a termelésben. Az élőpulyka termelés várhatóan mintegy 10%-kal haladja meg a hazai vágást, így a Baromfi Termék Tanács becslése szerint ebben az évben 88-89 ezer tonna lesz. A 25 éves jubileumát ünneplő Gallicoop, mint az ország legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő vállalata, amely a pulykahús-termelés teljes vertikumát lefedi, minden ágazati szereplő számára követendő példát mutat fel. Kiemelkedő eredményeit, sikerét a termelési és értékesítési rendszer, valamint a termelési integráció hatékony ötvözésének köszönheti. A cég 25 év kemény munkájával, folyamatos fejlesztésekkel, nagyszabású beruházásokkal jutott el odáig, hogy a Gallicoop márkanév ma egyet jelent a kiváló minőséggel; termékei itthon és külföldön egyaránt népszerűek – fogalmazott a rendezvényen az államtitkár.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: a köztestület minden eszközzel támogatja, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álljanak az élelmiszeripar fejlesztéséhez nélkülözhetetlen pályázati lehetőségek. „Emellett kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy segítsük a legálisan működő tagjainkat. Mindent megteszünk a piac tisztításáért, hiszen az élelmiszeriparban a feketegazdaság már olyan méreteket ölt, ami a nagyvállalatok versenyképességét is jelentősen rontja. Ezt szolgálja egyebek mellett a NAK Üzleti Etikai Szabályzata is.” – tette hozzá Győrffy Balázs elnök.

Dr. Oravecz Márton beszédében hangsúlyozta: „A szarvasi Gallicoop negyedszázados fennállása kétségkívül sikertörténet. A 85%-ban magyar tulajdonú cég magyar alapanyagból, magyar takarmánnyal, magyar munkaerővel és magas hozzáadott értékkel készít a világpiacon is népszerű élelmiszereket.” A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezetői, Erdélyi István és Garai Andrásné a 25 éves születésnap kapcsán úgy nyilatkoztak, hogy „büszkék vagyunk az elért eredményekre. A 25 év sikerei mögött nehéz évek és kemény munka áll, valamint az a szemlélet, hogy a minőség és a vevői elégedettség az első, utána jön minden más.”

Forrás: Vendég & Hotel


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.