Szoboszlói diákok szakmai gyakorlata Olaszországban

A hajdúszoboszlói Bocskai István Szakképző Iskola angolul tanuló diákjai külföldi szakmai gyakorlaton tehették próbára tudásukat – tájékoztatta a Dehir.hu-t Harsányi István igazgatóhelyettes.

Az Európai Unió által támogatott Leonardo da Vinci program keretében az iskola 10 tanulója – 6 szakács, 2 pincér és 2 cukrász – utazhatott Olaszországba, Riminibe, ahol egy hónapot töltöttek. A diákok szállodában laktak kísérő tanáraikkal együtt, akik 2-2 hétig felügyelték mindennapjaikat.

Az itthon elsajátított elméleti és gyakorlati tudást 3 illetve 4 csillagos szállodákban és egy cukrászüzemben kamatoztatták a tanulók. Többségük osztott munkaidőben dolgozott, heti 1-2 szabadnappal, így a munka mellett jutott pihenésre is idő. Része volt a programnak a helyi nevezetességek megismerése, a régi városrészek bebarangolása, de a legnagyobb vonzerőt mégis a tenger jelentette.

Munkahelyeiken a pincér tanulók megismerkedtek az olasz terítési módokkal, étkezési szokásokkal. A cukrászoknak alkalmuk nyílott részt venni az olyan specialitások elkészítésében, mint például a tiramisu. A szakácsok pedig elsajátíthatták számos jellegzetesen olasz, nálunk ritkábban előforduló fogás elkészítését. Naponta főztek különféle tésztákat (lasagne, spagetti), és készítettek elő halakat, kagylókat, polipokat.

A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy valamennyien igen jó színvonalon művelik szakmájukat, munkahelyi mentoraik elismeréssel nyilatkoztak felkészültségükről, alkalmazkodóképességükről. Mindhárom szakma esetében az volt a legnagyobb dicséret, hogy a tanulók önállóan is dolgozhattak, mert számítani lehetett hozzáértésükre.

Angol nyelvtudásuknak is nagy hasznát vehették a mindennapokban és munkájuk során, sőt még az alapvető olasz konyhai kifejezéseket is megtanulták. A hónap végén úgynevezett Europass Nyelvi útlevelet kapott minden diák, mellyel külföldi szakmai gyakorlatukat igazol-hatják egy későbbi munkahely választáskor.

Jó néhány tanuló térhet vissza mostani gyakorlati helyére, sokan a jövő nyáron élnek majd ezzel a lehetőséggel, de akad olyan diák is, akit már idén júliustól visszavárnak. A pályázat lehetőségével a jövőben is szeretne élni az iskola, mivel valamennyi résztvevő sikeresnek, mind a szakma, mind a nyelvtanulás szempontjából hasznosnak találta az egy hónapos olaszországi szakmai gyakorlatot.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.