A rendezők célja az előző évben megrendezett „Szürkemarha Vigadalom 2012” rendezvény folytatásaként megteremteni egy olyan gasztrokulturális rendezvényt, mely méltó arra, hogy a fővárosban hazai és külföldi látogatók előtt egyaránt, kellő súllyal mutassa be és képviselje Magyarország egyetlen oltalom alatt álló földrajzi árujelzőjét birtokló fajtáját, a Magyar szürke szarvasmarhát.
Így hosszú távon a Magyar szürkemarha hús ismertté és elérhetővé válna a hazai fogyasztók, hazánkba látogató turisták számára egyaránt. A szervezők tervei szerint a rendezvény alkalmat biztosít majd a termelőknek közvetlen kapcsolat építésére éttermekkel, vagy őket ellátó beszállítói láncokkal.
Az időpontról
Az előző évhez hasonlóan idén is ősz elején, 2013. szeptember 13-15-én tartják a rendezvényt. Ekkorra az állatok a tavaszi-nyári legelőn felhízva mutatják meg igazi szépségüket, húsuk pedig a legelt füvek és gyógynövények teljes zamatát hordozza. Nem véletlen, hogy ekkortájt tartották hagyományosan a nagy állatvásárokat. A rendezvény mindhárom napján 10.00-22.00 között várják a látogatókat.
A gasztronómiai fesztivál
A gasztronómiai programok két pilléren nyugszanak:
1, Gourmet (Ínyencek asztala): Kifinomult módon, séfek által elkészített, nemesebb húsrészekből készített ételek, jellemzően magasabb fogyasztói áron, delikát minőséget célozva.
2, Gourman (Nagyétkűek asztala): Hagyományos, bográcsban készült szürkemarha hús alapú ételek, melyet a helyszínen készítenek el és kínálnak az Egyesület tagjai, vagy az általuk felkért szakácsok. Sor kerül látványos ökörsütésre, és olyan hagyományos ételek elkészítésére is, mely a pásztorkultúrához köthető (slambuc, lebbencs, görcsleves stb.).
Rendhagyó főzőverseny
A vigadalom egyik fő célkitűzése a régi és újszerű elkészítési módok és megismertetése a laikusokkal és a szakmával; így minden standon elvárás az adott ételtípushoz igazodó szürkemarha hús elkészítésének bemutatása is. Ezt a törekvést egy olyan rendhagyó főzőverseny erősíti majd, melynek során minden kitelepülő megmérettetik egy ismert séfekből, sztárokból – többek között Gianni Annoni, a hazai stand up comedy képviselői – és gasztrobloggerekből álló zsűri előtt, a legkiemelkedőbb pedig elnyeri a „Vigadalom legjobb konyhája” címet.
Időpont: szeptember 13. péntek,18 óra
A hústermékeket és ételeket kiegészítendő egyéb programelemek
Húspiac: A várban a Kerengő előtti szépen felkövezett illusztris beugróban kapna helyet a húspiac, ahova 10-15 termék előállítót várnánk az egyesület tagjai közül. A jelentkezés lehetősége nyitva áll további külső szürkemarha húskészítményt gyártók számára is. Itt megvásárolhatóak a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének tagjai által készített vörös, füstölt és szárazáruk közvetlenül a termelőtől/előállítótól.
Kézműves termékek vására: A húsételek mellett kézműves tejtermékeket, édességet, fűszert és egyéb kistermelői élelmiszereket, valamint a pásztorkultúrához köthető tárgyakat vásárolhatnak meg a látogatók. A termelők, készítők mesterségükről rövid bemutatót tartanak standjaiknál. A standok bérbeadásánál kizárólag a magyar vállalkozókat keresik meg a kínált termék minőségére és a rendezvény arculatába való illeszkedésre tekintettel.
Borfalu: Elkülönítetten az egyéb termékektől a felnőtt vendégek igényeinek eleget téve ízletes magyar borokat kínálnak, amivel leöblíthetik a vendéglátóhelyeken elfogyasztott ételeket. A borok egy részét szintén a tenyésztők állítják elő, termelőtől vásárolhatja meg az ide érkező. Helyet kapnak a borok mellett kitűnő magyar pálinkák is az azt keresők kedvére.
A kiállítókról
Gasztronómia, zene, tánc és kézműves vásár
A Szürkemarha Vigadalom kiállítói között kicsik és nagyon egyaránt megtalálják a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket, a húspiacon túl a kézműves vásáron át a borfaluig. A rendezvényen múzeum, trófea kiállítás, játszóház és élő népzene is lesz.
A kiállítók, vendéglátók kizárólag magyar alapanyagból dolgoznak, saját termékeiket közvetlen módon értékesítik a látogatóknak, jelenlétükkel is szavatolva a kiemelkedő minőséget.
Kulturális, szakmai, hagyományőrző kísérőprogramok
A test táplálása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tanulható ismeretekre is. A rendezvény kulturális programjait nagy odafigyeléssel válogatták össze, erősítve a hagyományőrzés, a gulyáskultúra és a fajtához köthető egyéb kulturális értékek bemutatását.
A színpadon helyet kapó gasztronómiai programok: húsbemutató, főzőverseny eredményhirdetés, „Eredeti Magyar Szürkemarha Termék” terméknagydíj kihirdetése, bemutatófőzés (ököruszály leves), séfek, szakácsok előadása.
Fajtatörténeti kiállítás
A Mezőgazdasági Múzeum (szakmai kurátor) társrendezésében a román stílusú épületegyüttes kerengőjében fajtatörténeti kiállítás látható majd, tablók és tárgyi emlékek segítségével, ahol a fajta eredetétől napjainkig végigkísérheti a látogató, hogyan fonódik össze a magyar szürkemarha fajta a magyarság történelmével. A kiállítást Kunkovács László és Radisics Milán fotóművész képei teszik színesebbé.
Trófeakiállítás
A tenyésztők által a kiállításra beküldött trófeákból a főbejárathoz vezető úton trófeakiállítást rendeznek, ahol a kiállított szarvak kapitális méreteit, különleges szarvalakulásokat, híres egyedek kipreparált fejét tekintheti meg a látogató.
Élőállat bemutató
Nem hiányozhat a rendezvény nevét adó szürkemarhák élő, élményszerű bemutatása sem. A Vajdahunyad vár előtti téren elkerített karámban kiállításra kerül két anyatehén borjával, a hatos ökörfogat és a címeres lajstromos szelíd szürkemarha bika is. Az állatok takarmánnyal és vízzel való ellátásáról az őket gondozó, autentikus viseletbe öltözött gulyások gondoskodnak.