Szürkemarha Vigadalom

A rendezvényt a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a fajta nagyobb és szélesebb körű ismertségének érdekében hozza létre. 

A rendezők célja az előző évben megrendezett „Szürkemarha Vigadalom 2012” rendezvény folytatásaként megteremteni egy olyan gasztrokulturális rendezvényt, mely méltó arra, hogy a fővárosban hazai és külföldi látogatók előtt egyaránt, kellő súllyal mutassa be és képviselje Magyarország egyetlen oltalom alatt álló földrajzi árujelzőjét birtokló fajtáját, a Magyar szürke szarvasmarhát.

Így hosszú távon a Magyar szürkemarha hús ismertté és elérhetővé válna a hazai fogyasztók, hazánkba látogató turisták számára egyaránt. A szervezők tervei szerint a rendezvény alkalmat biztosít majd a termelőknek közvetlen kapcsolat építésére éttermekkel, vagy őket ellátó beszállítói láncokkal.

Az időpontról

Az előző évhez hasonlóan idén is ősz elején, 2013. szeptember 13-15-én tartják a rendezvényt. Ekkorra az állatok a tavaszi-nyári legelőn felhízva mutatják meg igazi szépségüket, húsuk pedig a legelt füvek és gyógynövények teljes zamatát hordozza. Nem véletlen, hogy ekkortájt tartották hagyományosan a nagy állatvásárokat. A rendezvény mindhárom napján 10.00-22.00 között várják a látogatókat.

A gasztronómiai fesztivál

A gasztronómiai programok két pilléren nyugszanak:

1, Gourmet (Ínyencek asztala): Kifinomult módon, séfek által elkészített, nemesebb húsrészekből készített ételek, jellemzően magasabb fogyasztói áron, delikát minőséget célozva.
2, Gourman (Nagyétkűek asztala): Hagyományos, bográcsban készült szürkemarha hús alapú ételek, melyet a helyszínen készítenek el és kínálnak az Egyesület tagjai, vagy az általuk felkért szakácsok. Sor kerül látványos ökörsütésre, és olyan hagyományos ételek elkészítésére is, mely a pásztorkultúrához köthető (slambuc, lebbencs, görcsleves stb.).

Rendhagyó főzőverseny

A vigadalom egyik fő célkitűzése a régi és újszerű elkészítési módok és megismertetése a laikusokkal és a szakmával; így minden standon elvárás az adott ételtípushoz igazodó szürkemarha hús elkészítésének bemutatása is. Ezt a törekvést egy olyan rendhagyó főzőverseny erősíti majd, melynek során minden kitelepülő megmérettetik egy ismert séfekből, sztárokból – többek között Gianni Annoni, a hazai stand up comedy képviselői – és gasztrobloggerekből álló zsűri előtt, a legkiemelkedőbb pedig elnyeri a „Vigadalom legjobb konyhája” címet.

Időpont: szeptember 13. péntek,18 óra

A hústermékeket és ételeket kiegészítendő egyéb programelemek

Húspiac: A várban a Kerengő előtti szépen felkövezett illusztris beugróban kapna helyet a húspiac, ahova 10-15 termék előállítót várnánk az egyesület tagjai közül. A jelentkezés lehetősége nyitva áll további külső szürkemarha húskészítményt gyártók számára is. Itt megvásárolhatóak a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének tagjai által készített vörös, füstölt és szárazáruk közvetlenül a termelőtől/előállítótól.

Kézműves termékek vására: A húsételek mellett kézműves tejtermékeket, édességet, fűszert és egyéb kistermelői élelmiszereket, valamint a pásztorkultúrához köthető tárgyakat vásárolhatnak meg a látogatók. A termelők, készítők mesterségükről rövid bemutatót tartanak standjaiknál. A standok bérbeadásánál kizárólag a magyar vállalkozókat keresik meg a kínált termék minőségére és a rendezvény arculatába való illeszkedésre tekintettel.

Borfalu: Elkülönítetten az egyéb termékektől a felnőtt vendégek igényeinek eleget téve ízletes magyar borokat kínálnak, amivel leöblíthetik a vendéglátóhelyeken elfogyasztott ételeket. A borok egy részét szintén a tenyésztők állítják elő, termelőtől vásárolhatja meg az ide érkező. Helyet kapnak a borok mellett kitűnő magyar pálinkák is az azt keresők kedvére.

A kiállítókról

Gasztronómia, zene, tánc és kézműves vásár

A Szürkemarha Vigadalom kiállítói között kicsik és nagyon egyaránt megtalálják a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket, a húspiacon túl a kézműves vásáron át a borfaluig. A rendezvényen múzeum, trófea kiállítás, játszóház és élő népzene is lesz.

A kiállítók, vendéglátók kizárólag magyar alapanyagból dolgoznak, saját termékeiket közvetlen módon értékesítik a látogatóknak, jelenlétükkel is szavatolva a kiemelkedő minőséget.

Kulturális, szakmai, hagyományőrző kísérőprogramok

A test táplálása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tanulható ismeretekre is. A rendezvény kulturális programjait nagy odafigyeléssel válogatták össze, erősítve a hagyományőrzés, a gulyáskultúra és a fajtához köthető egyéb kulturális értékek bemutatását.

A színpadon helyet kapó gasztronómiai programok: húsbemutató, főzőverseny eredményhirdetés, „Eredeti Magyar Szürkemarha Termék” terméknagydíj kihirdetése, bemutatófőzés (ököruszály leves), séfek, szakácsok előadása.

Fajtatörténeti kiállítás

A Mezőgazdasági Múzeum (szakmai kurátor) társrendezésében a román stílusú épületegyüttes kerengőjében fajtatörténeti kiállítás látható majd, tablók és tárgyi emlékek segítségével, ahol a fajta eredetétől napjainkig végigkísérheti a látogató, hogyan fonódik össze a magyar szürkemarha fajta a magyarság történelmével. A kiállítást Kunkovács László és Radisics Milán fotóművész képei teszik színesebbé.

Trófeakiállítás

A tenyésztők által a kiállításra beküldött trófeákból a főbejárathoz vezető úton trófeakiállítást rendeznek, ahol a kiállított szarvak kapitális méreteit, különleges szarvalakulásokat, híres egyedek kipreparált fejét tekintheti meg a látogató.

Élőállat bemutató

Nem hiányozhat a rendezvény nevét adó szürkemarhák élő, élményszerű bemutatása sem. A Vajdahunyad vár előtti téren elkerített karámban kiállításra kerül két anyatehén borjával, a hatos ökörfogat és a címeres lajstromos szelíd szürkemarha bika is. Az állatok takarmánnyal és vízzel való ellátásáról az őket gondozó, autentikus viseletbe öltözött gulyások gondoskodnak.

 


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.