Az indiai konyha különböző variánsait is megtaláljuk már a magyar fővárosban. A hétvégén az immár hét éve működő Salaam Bombay étteremben kóstolhattuk végig a bombayi konyha jellegzetes fogásait a tulajdonos, textilkereskedőből vendéglőssé lett Mr. Jacky jóvoltából, ahol az is kiderül, hogy a magyar borok jól csúsznak a fűszeres indiai fogások mellé.
A Salaam Bombayt a - Magyarországon megtalálható külföldi autentikus konyhákat, kultúrákat népszerűsítő – Lucullus BT gasztronómiai egyesület mutatta be, a www.TableFree.hu intelligens asztalfoglalási rendszerrel közösen. Mindkét szervezet elkötelezett híve a minőségi étkezési kultúra terjesztésének, ezért elhatározták, hogy közösen útnak indítják a „TableFree Világkonyha” rendezvénysorozatot, ahol bemutatnak egy-egy remek éttermet. Rajesh Israni, a Bombay étterem tulajdonosa elmondta, hogy a 20 millió lakosú Bombay (amelyet hiába kereszteltek „vissza” hivatalosan Mumbainak, lakosai továbbra is gyarmati nevén Bombaynak neveznek) kozmopolita hely. A gasztronómiát illetően India teljes területéről megtalálhatóak itt az ételek.
A helyi jellegzetességek közé sorolhatjuk a gazdag kókusz- és mangókultúrát, a curryk rendkívül széles körű használatát, a tandoor kemencében sült húsokat, naan-okat (kenyérfélék) és a nagyon fűszeres ételeket, például a dal-t (sárga lencsét), vagy a butter chickent (vajas csirkét). Kevesen tudják, hogy mintegy 400 féle mangó, 6000 féle chili van ebben az óriási országban, létezik vörös banán, és még a teát is sok fűszerrel isszák.
Mint kiderült, a Salaam Bombay-ban különbséget tesznek az erős, a fűszeres és a csípős ételek közt. “A fúzió nálunk úgy jön létre, hogy a 100%-ban indiai ételeinket egy modern “európai” eklektikus étteremben szolgáljuk fel, ezekhez kiváló magyar borokat társítunk” - mondta el Rajesh Israni.
Az ismerkedő menüsor a következőképp nézett ki:
Előételek
* Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc
* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
Főételek
* Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)
* Saag Paneer (spenót & saját készítésű házisajt curry keveréke)
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, "sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel")
* Naan, azaz "könnyű, omlós kenyér"
* Green salad ("vegyes saláta az évszaknak megfelelően")
* Chicken tikka masala
Édesség
* Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt