Téli élmények belföldön

Nem fog unatkozni, aki az év utolsó hónapjában belföldi utazásra szánja el magát. Adventi programok, kirakodóvásárok, téli sportok és kulturális rendezvények várják az ország minden részében.

Programokkal csábít Szentendre

Az adventi időszakban Szentendre hagyományos rendezvényekkel várja a látogatókat a megújult Fő téren és sétálóutcájában. A négy adventi vasárnapon a város lakói közösen gyújtanak gyertyát a Fő téren, a Pestiskereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorún. A város karácsonyfája alatt elhelyezett, ember nagyságú betlehem körül a város óvodásai és iskolásai ünnepi műsort adnak, közben a vendégeket tea és forralt bor melengeti. A Musica Beata Kórus és a Szentendrei Kamarazenekar karácsonyi hangversenyét a Péter-Pál-templomban hallgathatja meg a közönség. A Szentendre Táncegyüttes karácsony előtt bemutatóműsorral lepi meg a város lakóit. Az óévet a szentendreiek a Fő téren tűzijátékkal és utcabállal búcsúztatják. A megújult Dumtsa Jenő utcában, az adventi vásárban kézművestermékek, gasztronómiai különlegességek kaphatók.

Sportosan a Bakonyban

Színes programokkal, profi és amatőr versenyekkel vár decembertől áprilisig minden aktív pihenésre és havas szórakozásra vágyó vendéget az eplényi Nordica Síaréna. A síközpont Budapesttől 115 km-re, Veszprémtől 15 km-re, a Bakony szívében található. Negyven hóágyúból álló rendszerével akár száznapos hóbiztos szezont is képes nyújtani. Az öt különböző erősségű pályát Magyarország egyetlen négyüléses liftjével és további három csákányos felvonóval lehet megközelíteni mindennap 9 órától 21 óráig. Az igazi alpesi hangulathoz hozzátartozik a hamisítatlan „hütteérzés”, amelyet több vendéglátóegység biztosít.

Jégpálya Agárdon

1979 óta működik telente az agárdi Popstrand jégpályája, ahol a családok és baráti társaságok élvezni tudják a tél örömeit. Ideális jégviszonyok esetén működik a korcsolya- és fakutyakölcsönző, a melegedő, a büfé, az értékmegőrző, és folyamatosan adnak információkat a biztonsági előírásokról és a jég vastagságáról, amelyet naponta többször is megmérnek.

Belépődíj nincs. Csak a kijelölt helyen javasolják a korcsolyázást, a csúszkálást vagy a sétálást.

Karácsonyi hangulatban az Észak-Alföldön

A régió nagyvárosai decemberben már ünnepi pompában várják a vendégeket. Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok főterén hangulatos faházakból kínálják portékáikat az árusok. Az Észak-alföldi régióban közel félszáz termálvizes fürdő közül válogathat kedvére a látogató, amelyekben gondoskodhat egészsége megőrzéséről, kezeltetheti reumatikus és mozgásszervi problémáit, gyógyíthatja bőrbetegségét, helyreállíthatja jó közérzetét, oldhatja a felhalmozódott stresszt, vagy egyszerűen csak kényeztetheti testét-lelkét, és kipróbálhatja a kiváló wellnesslehetőségek bármelyikét. A csobbanás szerelmesei az élményfürdőkben tölthetnek el kellemes órákat aktív szórakozással, s míg a gyerekek szórakoznak, a szülők és nagyszülők jótékony hatású gyógy- és termálvizes medencékben pihenhetik ki a hétköznapok fáradalmait, különféle, gyógyvízre alapozott kezelés segítségével gyógyulhatnak, regenerálódhatnak.

Régiségvásár Miskolcon

Miskolc belvárosában, a Városház téren és környékén minden hónap első vasárnapján régiségvásárt rendeznek. A nagy sikerű vásáron nemcsak a helybeli régiségkereskedők, hanem az ország minden tájáról idelátogató árusok kínálják kincseiket. A letűnt korok tárgyai között a nézelődő úgy érzi magát, mintha visszalépett volna az időben. A decemberi vásár kiváló lelőhelye lehet a különleges karácsonyi ajándékoknak is.

Fahéjillatú készülődés a Dél-Alföldön

Szegeden november 25-én indult a Karácsonyi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat, amely az ünnepre készülőket három helyszínen várja különféle programokkal és szolgáltatásokkal. A Széchenyi tér pavilonjainak árusai karácsonyi vásárfiákkal, ajándékokkal várják a látogatókat. Tartanak itt kézművesfoglalkozásokat, és közben a jókedvet a forralt bor és finom falatok is fokozhatják. A Dóm téren magyar kézművesek árulják a különleges portékáikat. A két karácsonyi vásár között a Dugonics téren mindenféle ünnepi és vásári finomsággal jó alaposan meg lehet tölteni a bendőt.

November 29-től január 1-jéig tart a Kecskeméti Téli Fesztivál a város számos helyszínén, a kulturális intézményekben, valamint a Fő téren. Színes kulturális programok, adventi kirakodóvásár, mulatságok és a fő látványosság, a város karácsonyfája várja az ünneplőket. A Fő tér a szilveszterezők számára azt a megszokott hóbortos, felhőtlen és borgőzös hangulatot kínálja, amely az előző években is jól sikerült búcsúztatása volt az óévnek. Aki december 6. és 16. között felkeresi a gyulai várat, igazi ünnepi készülődés hangulata fogadja. Természetes anyagokból ajándéktárgyakat készíthet, miközben mézeskalács sül, amelyet saját ízlése szerint díszíthet, és ha kedve tartja, reneszánsz jelmezbe bújhat egy fotózás erejéig.

A Luca-napot méltó módon megünneplik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is. December 13., Luca napja a néphagyomány szerint a gonosz elleni védekezés jegyében telik el, hiszen nem szabad kölcsönadni vagy venni ilyenkor, és a háztartási munkák többsége is tilos. Elődeink az eltiltott munkák helyett csupa kellemes és hasznos időtöltést találtak: a férfiak nekifogtak Luca székének, a nők Luca-pogácsát sütöttek, és azzal halmozták el a gyereksereget. Különleges programnak ígérkezik a Petőfi Szilveszter Kiskőrösön. A Petőfi Múzeumban az év utolsó napja színvonalas kulturális műsorokkal és gasztronómiai különlegességekkel várja a vendégeket. A hagyomány szerint csak ezen az éjszakán tekinthető meg az evangélikus templomban a költő eredeti születési anyakönyve.

Téli buli és túrázás a Tisza-tónál

Kiválóan alkalmas a nyugodt elvonulásra és a teljes memóriatörlésre egy téli Tisza-tavi pihenéssel egybekötött baráti italozás vagy csapatépítő kirándulás, fesztelen wellnessezéssel megkoronázva. A határtalannak tűnő jégen korcsolya- vagy gyalogtúrákat tehetünk, cölöphidakról és tornyokról rá lehet csodálkozni a tó hóval borított világára. A régi parasztházak, fogadók és kézművesműhelyek, disznótorosfesztiválok vendégszeretete és a Tisza-tó érintetlen téli világa kivételes élményeket kínáló lehetőségektől hemzseg.

A Tisza-tónál a látogató a GPS-ével is megkeresheti az Óhalászi-sziget madármegfigyelő tornyát, vagy éjszaka is megtalálhatja a Poroszlói- és a Sarudi-medence között, a Kozma-fokban az átjárót. S ha önfeledt kikapcsolódásra vágyik: érdeklődjön a túraközpontokban a kincskereső játékokról!

Advent Siófoktól Hévízig

Sokszor kérdezik, nem unalmas-e kihalt a Balaton télen. Teljes bizonyossággal állíthatjuk: nem az! A téli ünnepek a települések utcáin, terein és a szálláshelyeken is megelevenednek – gazdag adventi, karácsonyi és szilveszteri programokat ajánlanak. Az ország egész részéről jönnek megcsodálni az andocsi csodatevő helyet, a vörsi betlehemet. Európa-szerte nincs párja a somogyi falu, Vörs különleges templomi betlehemének, amelyet ötven négyzetméteres területen építenek fel. A vörsi templomban a Jézus Szíve-oltár helyén fogadja a betérőket a monumentális betlehem.

A természet kedvelői a hólepte mezőkben, a kopár sziklákban, az ezüstösen csillogó jégpáncélban is szívesen gyönyörködnek. Húzzunk hát vastag csizmát, kabátot, töltsük tele termoszunkat fahéjas, forró gyümölcsteával, és irány a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Keszthely az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat. November 26. és december 24. között a belváros díszkivilágítása, a sétálóutcában felállított városi betlehem és az adventi vásározók mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják a városba érkező vendégeket is. A siófoki Fő terén kialakított adventi udvarban november 26. és december 24. között kézművesek és kereskedők várják az ajándékot keresőket. Hétvégenként helyi gyermekcsoportok segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, népszerű művészek varázsolják ünnepivé a készülődést.

Aki december 18-ig ellátogat Balatonfüredre, csodálatos karácsonyi hangulatnak lehet részese. A Gyógy tér közelében felállított pódiumra vendégségbe érkeznek a különféle zenekarok, mesemondók, kántálók, tűzzsonglőrök és betlehemesek, a közeli Vaszary-villa kézművesfoglalkozásokkal várja a gyerekeket.

A november 26. és december 31. közötti hévízi adventen bemutatkoznak a Hévíz kistérség települései helyi termékeikkel, hagyományőrző csoportjaik pedig színes műsorral készülnek. A gyermekeket játszóház, az idősebb korosztályt pedig előszilveszteri buli várja. Hétvégenként lesz igazán mozgalmas a Deák téri színpad és környéke: játszóház, Luca-napi műsor, tűzzsonglőrök, fúvóskoncertek, adventi bábelőadás várja a vendégeket.

Hévízen az adventi időszakban Jégünnepet szerveznek: a jégpályára csábítják az érdeklődőket, ahol a korcsolyázás mellett neves fellépők gondoskodnak a szórakozásról. Adventi koncertek, táncmulatságok teszik jókedvűvé az év végi hétvégéket a fürdővárosban.

Nagyvázsony központjában életnagyságú szalmabábfigurákkal, élő állatokkal felállított betlehem, gazdag program várja a családokat november 26. és december 24. között.

December 17–18-án színes programokkal, frissen sült gesztenyével, tombolával, forralt borral és forró teával várja a családokat a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a községháza előtti téren. A programot karácsonyi kézművesvásár kíséri. Nagykarácsonyban november 2. és december 23. között tart az Országos Mikulás Fesztivál, ahol találkozni lehet a magyar mikulással és a titkokat őrző manókkal. Képeslapot lehet feladni a Szeretetpostán, s meg lehet tekinteni a Karácsonyi Múzeumot és az adventi vásárt. Minden jónak, így ennek az évnek is vége lesz egyszer! Ezt ünneplik meg Zalakaroson – forralt borral, sült gesztenyével és az elmaradhatatlan kirakodóvásárral – a szilveszteri Forralt-boros Estéken december 28–31. között.

Lovason, a december 23-tól megrendezett Óévbúcsúztató Héten az óév búcsúztatása, az újév köszöntése a bor és a gasztronómia jegyében telik kulturális műsorok kíséretében.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.