Háber Tamás beszédét olyan esetek bemutatásával kezdte, amelyekben a hatósági ellenőrzések során kirótt büntetések jogosságát és ésszerűségét erősen megkérdőjelezhetőnek tartja. Véleménye szerint a jelenlegi és a jövőre életbe lépő szabályozások nélkülözik a szakmaiságot és nem haladnak a korral sem. Egyik legfőbb problémának a jövőre újfent bevezetésre kerülő „standtörvényt” tartja az MVI elnöke. Bár az új törvény kizárólag a röviditalok ellenőrzésére vonatkozik majd, jelentős plusz költséggel, adminisztrációval és hátránnyal jár majd a vendéglátósok számára. Mint azt tájékoztatójában hangsúlyozta: a standolások során úgynevezett tapadási veszteség, illetve minőségromlás jön létre, amely hosszú távon jelentős deficitet okoz az üzemeltetők számára. Problémaként említett továbbá, hogy miközben a „standtörvény” többletbevételt nem jelent az ország számára, a napi standolás miatt előre láthatólag csökkeni fog a röviditalok kínálata, ami elsősorban a lassabban fogyó belföldi márkák kárára történik majd. Ezáltal hazai szeszipari vállalkozások kerülhetnek veszélybe, de csökkeni fog az idegenforgalomban jelentős szerepet játszó vendéglátóipar szolgáltatási skálája is.
A tájékoztatót követően felszólalt Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Gombás András, az MVI regionális alelnöke is, akik hozzászólásukban a Háber Tamás által felvetett problémák mihamarabbi orvoslását sürgették a vendéglátó szektor megmentése érdekében.