A Kaukázus hegyvonulatai számos természeti szépséget tartogatnak a látogatók számára. A hegyekben ősi települések és erődök sorakoznak. Néhány város középkori városmagja, vagy éppen a megmaradt ősi keresztény templom utunk során könnyen megközelíthetők, azokat mindenképpen látogassuk meg. A Kaukázus völgyeiben megbújnak középkori iszlám temetők, az ősi Sirván-dinasztia kriptái, vagy türbéi, de megismerkedhetünk a helyi kaukázusi építészeti stílusokkal is. Azerbajdzsánban a legkülönlegesebb építészeti emlékek közé az elzárt hegyi falvak tartoznak, amelyeket több száz évig alig lehetett megközelíteni, mára azonban nyitva vannak a külföldi látogatók előtt. Lahidzs, vagy Hinalig a két legismertebb hegyi falu, utóbbi 2500 magasságban található. Oda igazi hegyi túra során juthatunk el, még a terepjárók is megküzdenek a feljutásért. Az országon belüli közlekedés ellenben jól megoldott, mikrobuszokkal és taxikkal szinte bárhová eljutunk, de Bakuban bérelhetünk magunknak autót is. Az országon belül működnek belföldi repülőjáratok, azt akkor célszerű igénybe vennünk, ha a Kis-Kaukázus láncaihoz, például Nahcsivánba akarunk eljutni.
Ha be akarjuk járni az ország legszebb területeit, akkor legalább két hetet szánjunk a barangolásokra, még úgy sem biztos, hogy minden különleges helyre eljutunk. Ha a hegyekbe is szeretnénk kirándulni, akkor a nyári időszakot válasszuk, a városokba máskor, akár télen is ellátogathatunk. Aki csak a tengerpartra és Bakura kíváncsi, azoknak a forró nyári hónapok a legideálisabbak. Történeti-kulturális élménytúrára az északnyugati, ősi Selyemút menti régió (Seki-Zagatala) ajánlott, másik kiemelt útvonal pedig az északi, Guba-Hacsmaz terület. A két helyet egy bő hét alatt bejárhatjuk, ha utunkat jól szervezzük meg. Természetesen Bakut és a várost körülölelő Abseron-félszigetet semmiképpen se hagyjuk ki úti céljaink közül, bár arra elég két-három napot szánni.
Szállodapiac: felsőkategóriás kínálat
Az országban hasonló szállásárakkal találkozunk, mint itthon, annyi különbséggel, hogy ott még nincs kiépített rendszere az olcsó, diákszállásoknak. A főváros, Baku nem az olcsó szállás lehetőségeiről híres, ha interneten böngésszük a helyi szállásajánlatokat, akkor legtöbbször négy-ötcsillagos szálloda ajánlattal találkozunk, melyek árai 100 eurónál kezdődnek.
A felsőkategóriás szállásokkal nagyon jól el van látva a város. Ha többen utazunk együtt, akkor kipróbálhatjuk az apartmanokat, melyek árban és szolgáltatásban is megfelelő kényelmet nyújtanak, és a belvárosban is elég sok üzemel. Azok árai 50 manatnál (kb. 50 euro) kezdődnek, vagyis majdnem annyiba kerülnek, mint az a néhány diákszállás, ami a fővárosban üzemel. A nyári szezonban jó, ha a fővárosba érkezés előtt lefoglaljuk szállásunkat, hogy biztos helyünk legyen, és abban az árban, amelyikben szeretnénk. A vidéki városokban viszonylag könnyű szállást szereznünk, mert elég nagy választékkal találkozunk, és ott az árak is valamivel kedvezőbbek: szolgáltatástól és helytől függően 20-40 manatból jövünk ki.
Sekiben, az ország északnyugati turisztikai központjában kipróbálhatjuk az egykori karavánszerájok kényelmét. A belvárosban egy 18. századi kereskedő központot szállodává alakítottak át, ahol a helyi gasztronómiával, főleg a híres seki édességekkel is megismerkedhetünk.
A hosszú élet titka
Talán azért él annyi hosszú életű ember a Kaukázusban, mert nyugodt körülmények között élnek. A vidéki városokban és falvakban nagyon gyakori látvány, hogy a férfiak a teaházakban ülnek és teáznak. beszélgetés után pedig dolgukra indulnak. Azerbajdzsánban szinte mindenhol találkozunk teaházakkal, vagy teázókkal, ami a mi kávéházaink módjára működnek. Még a legforróbb nyári hónapokban is jól esik a helyben termesztett feketetea főzete.
Az italhoz általában olajos magvakat, helyi édességeket, vagy dzsemet tálalnak fel. A hosszú élet másik helyi receptje a helyes étkezés. Reggelire sohasem esznek húst, csak tejtermékeket, esetleg tojást, és az étkezésre mindig elég időt szánnak, egy baráti ebéd akár két óráig is eltart. A helyi ételek között ismertek az Ázsia-szerte készített tésztás batyuk, de megtaláljuk a kínálatban az itthoni török éttermek menüsorát, csak minden sokkal finomabban készítenek el helyi bárányból. Azerbajdzsánban sok halat fogyasztanak, Bakuban és környékén főleg tengeri halat, vidéken, a hegyi folyókból pedig édesvízit fognak ki.