Utolsó csapás a falusi vendégasztalra

Egy a jövő évtől életbe léptetni tervezett rendelet értelmében a kormány megtiltaná a házi vágásokat, illetve az azokból származó húsételek árusítását a falusi vendéglátóhelyeken.

A mezőgazdasági tevékenységet végző, vagy rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkező vidéki lakosság számára létkérdés, hogy a falusi vendéglátás fennmaradjon, ezért a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) szerint elfogadhatatlan az EU bármely előírását és ajánlását felülmúló szigorítás -áll a MESZ közleményében.

A várhatóan jövőre életbe lépő (jelenleg még módosítás előtt álló) jogszabály-kiegészítés a házi vágásokból származó hús fogyasztását kizárólag családi keretek között engedélyezné, a gazda tulajdonában lévő, vagy a faluban működő egyéb vendégház, fogadó, szálláshely turistáinak ezekből készült élelmiszert a továbbiakban tilos volna felszolgálni.

A Magyarok Egymásért Szövetsége tisztában van azzal, hogy a turisztikai tevékenységüket általában csak kiegészítő jövedelem szerzése céljából folytató vidéki kisvállalkozók nincsenek akkora tőke birtokában, hogy megfeleljenek a rendelet rendkívül szigorú higiéniai előírásainak, így várhatóan tömegével zárják be szálláshelyeiket. Persze a fogadó papíron működhetne még a továbbiakban is, de ki fogja falusi térségben tölteni szabadságát, ha ott még a tájjellegű, házi készítésű étkeket sem kóstolhatja meg!?

Az Európában példátlan szigorítás nem fogja növelni se a számát, se a forgalmát a kisebb vágóhidaknak, hiszen évenkénti néhány vágás céljából nem fognak az érintettek vágóhidat alapítani, illetve miután a vágás díját képtelenek lesznek - a gazdasági krízis miatt egyébként is megcsappant - vevőkörükre hárítani, nagy számban várhatóan bérvágást sem igényelnek majd. A MESZ a vidéki lakosság megélhetése érdekében a rendelet-tervezet azonnali visszavonását követel - szól a közlemény. Annak érdekében, hogy a szigorú higiéniai rendelet  ne eredményezze a disznóvágások megszűnését és ezáltal ne sújtja végzetesen a falusi vendégasztal-szolgáltatókat, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) munkatársai jelenleg is dolgoznak a rendelet szövegén.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.