A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 rendezvénysorozat része az a kezdeményezés, amelyben a Vidékfejlesztési Minisztérium a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat és szervezeteket kívánja támogatni.
Nyolc nemzeti park igazgatósága írt ki pályázatot a védjegy használati jogának megszerzésére, s a győztes pályázók ünnepélyes keretek között pénteken vehetik át a tanúsító okleveleiket Debrecenben.
A Nemzeti Park Termék védjegy garantálja, hogy az előállított termékek védett természetvédelmi területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi hagyományok figyelembe vételével készültek.
Ilyen termékek elsősorban tésztafélék, szalámi, hús, lekvárok, kompótok, gyümölcslevek lehetnek. A védjegy által szeretnének hozzájárulni a magyarországi ökoturizmus fejlődéséhez.
A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 nyitórendezvényén, amelyre június 7. és 9. között a Hortobágyi Nemzeti Parkban és Debrecenben kerül sor, a látogatók meg is kóstolhatják ezeket a díjazott termékeket a Nemzeti parkok ízei elnevezésű standon.