Vulkanikus eszpresszó, szélfútta macchiato

A borkedvelők számára már ismert, mennyire meghatározóak a borokra nézve a termőhelyi adottságok, a talaj, a klíma vagy a fajta kiválasztása. A Douwe Egberts Omnia most hasonló területszelekció alapján kiválasztott – single origin – szemes kávékat mutatott be és négy hazai borászattal közösen a kávé- és borkultúra elmélyítésén dolgozik.

Az Omnia és a négy testvérbirtoknak felkért borászat – a Laposa Birtok, a Hernyák Birtok, Dúzsi Tamás Pincészete és a Szent Tamás Pincészet – közös célja, hogy a fogyasztók tudatosan válasszák a minőségi termékeket, megismerjék és elismerjék a helyi adottságokat visszaadó, egyedi illat- és ízjegyeket mutató kávékat és borokat. „Amikor egy hazai pincészet eredetvédett, vagy akár dűlőszelektált borait kóstoljuk, biztosak lehetünk a minőségben. A most boltokba kerülő Omnia Reserve család jó apropó arra, hogy ezúttal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a különleges értékeket képviselő kávé termőhelyek hasonlóan kiemelkedő minőséget, sokszínűséget és egyedi karakterű kávékat adnak” – mondta el Szántó Gábor, a Douwe Egberts marketing igazgatója.

 „Örömmel kezdtünk párbeszédet a borászokkal, hiszen számos párhuzam fedezhető fel a minőségi borok és területszelektált kávék között” – tette hozzá Gávris Iván, a Douwe Egberts szakértője a DiVino borbárban tartott kóstolón. A talaj és az éghajlat (a csapadék, napsütés, szél) mellett a szőlő- és kávéművelésben is a kézimunka, az igényes, kíméletes feldolgozás vagy akár a helyi hagyományok is meghatározóak lehetnek a végeredményre nézve. Például a fajta kiválasztása, a szüreti időpont megválasztása, a válogatott alapanyag – a szemek épsége, érettsége – egyaránt fontosak. Egyes technológiai lépéseknél, a fermentáció (erjedés) vagy tisztítás során is oda kell figyelni a részletekre, mert ezek a kávé- vagy bor stílusára is közvetlenül hatással vannak. Ahogyan az sem mindegy, milyen hőfokon, milyen pohárból kóstoljuk a bort és a kávét, hogy teljes lehessen az élmény.

Bor és kávé, két jó barát

Az Omnia Reserve single origin kávécsalád különlegessége, hogy André Hoikins, nemzetközi vezető kávészakértő a világ elismert kávétermelő régióiból, speciálisan a magyar piacra válogatta ki a területeket és birtokokat. A hazai testvérbirtokok kiválasztásánál pedig a két távoli termőhely közötti párhuzam megtalálása volt a fő szempont. 

- A badacsonyi Laposa Birtok borainál az egyediség titka a vulkanikus tanúhegyekben van, amelyek megadják a jól felismerhető ásványosságot és izgalmas savakat. Hasonlóan össze nem téveszthető kávét termelnek az Acatenango-völgy családi birtokai is, ahol szintén a vulkánok adják meg a bourbon arabica kávék jellegzetes aromáit.  
- „Az etyeki Öreghegyen szinte mindig fúj a szél, ami egy fülledt, esős nap után szinte gyógyír a szőlő számára, megszárítja a szőlőszemeket és ezzel segít egészségük megőrzésében” – vallja Hernyák Tomi. A világhírű indiai Malabar partvidéken pedig a feldolgozás során is különleges szerep jut a szélnek, amellyel a kent arabica kávébabokat szárítják.
- A szekszárdi borvidéken a lejtők dél-keleti kitettsége, a talajszerkezet és a viszonylag alacsony csapadék miatt a vízháztartás is fontos minőségi tényező, például a legjobb Dúzsi cabernet franc-okat adó Görögszó dűlő esetében, ahol a szőlőfajta évről évre kimagasló eredményeket hoz. Kolumbiában az Andok lejtőin szintén meghatározó, hogy a kávécserjék egyenletesen kapják a vizet és így egész évben tarthasson a szüret.
- A Szent Tamás Pincészet MÁD Késői Szüret bora kiváló példa arra, hogy bemutassa a különleges tokaj-hegyaljai dűlők egyedi értékeit és azt is, milyen izgalmas borokat ad a hosszú őszi napsütéses délutánoknak köszönhetően lassan beérő gyümölcs. A brazíliai Santa Helena és Sao Vincente farmokból álló családi birtok kávéinál is a hosszan elhúzódó szüreti időszak adja meg kávé intenzív gyümölcsösségét és édesbe hajló befejezését.

Az együttműködés távlati célja, hogy a kávérajongók hasonló tudatossággal kalandozzanak a távoli kávétermelő vidékeken, mint ahogyan a borkedvelők felfedezik a különböző borvidékek, dűlők egyedi, mással össze nem téveszthető borait.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.