15 százalékkal nőtt a bérigény a vendéglátásban

A vendéglátásban a 2021-es májusi nyitást követően 15 százalékos bérigény növekedés történt. Az elmúlt egy év csúcspontja tavaly decemberben volt - tájékoztatta lapunkat a profession.hu.

2020 óta évről évre 12 százalékot emelkedtek átlagosan a munkavállalói nettó bérigények Magyarországon. Ezzel párhuzamosan a cégek többsége is dolgozik a bérfejlesztéseiken a munkavállalóik megtartása érdekében, lekövetve az inflációt – derül ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján készített, friss jelentéséből.

2020 óta folyamatosan nő az munkavállalói bérigény, az országos átlag alapján 12 százalékot évente. A regionális összehasonlításban Pest megye az első, itt kérik el a legmagasabb fizetést az álláshirdetésre pályázók (kerekítve átlag havi nettó 364 000 forintot) – e megyei átlagtól minimálisan elmaradt a fővárosra vonatkozó átlag. Majd Komárom-Esztergom következik, Fejér és Győr-Moson-Sopron, végezetül pedig Hajdú-Bihar megye (kerekítve átlag havi nettó 297 000 forintot).



Bérfejlesztést terveznek a vállalatok többségénél

Az emelkedő bérigényekkel párhuzamosan a munkaadók dolgoznak a bérfejlesztési stratégiáikon: a Profession.hu év eleji felmérése alapján a válaszadó cégek 71 százalékánál ez meg is történt 2021-ben, és közel ennyien terveznek ilyet az idei évben is. 2022-ben átlagosan 9,7 százalékos béremelés van kilátásban azon vállalatoknál, akik emelni tervezik a munkavállalóik fizetését. A válaszadók közel fele maximum 10 százalékos, 30 százaléka 10-15, míg 18 százaléka 15 százalék feletti emeléssel számol.

„Míg 2019-ben alapvetően a szak-, betanított- és segédmunkásoknál vezettek be fizetésemelést, 2021-ben a középvezetőkre is kiterjesztették a munkaadók. Idén januárban pedig a cégek többségénél általános béremelést terveznek, amely a teljes munkavállalói állományra vonatkozik. Az fizetésemelések elsődleges oka az infláció lekövetése – amely a jelenlegi munkaerőpiacon nem hagyható figyelmen kívül a munkavállalók megtartásának érdekében" – magyarázza Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

 Iskolai végzettség és különböző korcsoportok

Iskolai végzettség tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók várják el a legmagasabb bért, közel nettó 400 000 forintos havi összeg formájában. A szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, valamint a középiskolást végezetteknek szinte azonos az elvárása (293 000, valamint 287 000 forint), a mindössze általános iskolát befejezettek 272 000 forintos nettó bérigénnyel zárják a sort.

Korcsoportok szerint vizsgálva az elvárt bér mértékét elmondható, hogy a legfiatalabb munkavállalói csoporttól (18-21 évesek) kezdődően a tapasztalatszerzéssel párhuzamosan emelkedés figyelhető meg a kívánt összeget illetően. A legfiatalabbak havi 220 500–252 000 forint közötti bérre számítanak átlagosan, ez a 26-30 éveseknél valamivel 300 000 forint fölé kúszik, a 40-50 éveseknél pedig kerekítve nettó havi 390 000 forint az elvárt. A teljes mintát nézve az átlagos nettó bérigény 343 000 forint jelenleg.

A vendéglátásban 15 százalékkal nőtt az átlag bérigény az elmúlt egy év során

2020-tól vizsgálva a teljes adatbázist 12 százalékos növekedés mérhető évről évre az elvárt munkabéreknél. Az összes szakma főkategóriájában növekvő tendencia látható.

Hasonló tendencia figyelhető meg a teljes munkaerőpiac átlagos bérigényét tekintve: az év utolsó hónapjában láthatóak kiugrások az amúgy egységesen emelkedő tendenciából. Ezt követi a mezőgazdaság, környezet és az egészségügy, gyógyszeripar – hasonlóan 14 százalékos növekedéssel. A közigazgatás, az IT üzemeltetés és telekommunikáció, valamint a marketing, média, PR estében 13 százalék körüli, míg a mérnök, IT programozás és fejlesztés, SSC, a jog és jogi tanácsadás, az építőipar és ingatlan, valamint az adminisztráció, asszisztens és az irodai munka esetében 12 százalék körüli az emelkedés. A legalacsonyabb növekedés a HR és munkaügy (11,2%), a szakmunka (11%) és végül az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (10,4%) esetében történt.

 A különböző szakmákban tevékenykedő aktív munkavállalók fizetési igényeit átlagolva határozottan a cégvezetés és menedzsment kategória vezeti a rangsort – az e területen dolgozók több mint 560 000 forintot kérnének az új munkahelyükre való belépéskor. Ezt követi a mérnöki terület, ahol 460 000 az átlagos havi bérigény. Csökkenő sorrendben haladva tovább az IT programozás, fejlesztés, majd az építőipar és ingatlan következik.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.