17 szakmai szervezet fogott össze a magyar gasztroturizmusért

A magyar gasztronómia ügyét képviselő tizenhét szakmai szervezet, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselői írták alá azt a deklarációt, amely a magyar turizmus és a gasztronómia erőteljesebb összefonódását és közös népszerűsítését szolgálja, és amely többek közt a közös elveket és célokat rögzíti. Az ünnepélyes aláírást és sajtótájékoztatót április 24-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rendezték meg.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet kezdeményezésére született meg a „Deklaráció a magyar gasztronómiáról” és egyben bejelentették, hogy elindult a Gasztroélmények éve 2016 hivatalos honlapja, a Gasztroelmeny.hu. Ezen az oldalon hazánk legteljesebb gasztronómiai eseményeinek naptára található meg, és ahol gyorsan és egyszerűen lehet böngészni több száz esemény közt egészen az év végéig.

Dr. Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója szerint a Gasztroélmények éve 2016 egy ernyőkampány, melynek valamennyi kommunikációs csatornáját felhasználva, egészen december végéig népszerűsítik a magyar gasztronómiát, az év gasztroeseményeit határokon innen és túl.

A „Deklaráció a magyar gasztronómiáról” többek között azokat a közös alapelveket és célokat rögzíti, amelyek szem előtt tartásával és követésével a magyar gasztronómia hatékonyabban járulhat hozzá az országkép formálásához, a turisztikai kínálat bővítéséhez, valamint a helyi és regionális keresletélénkítéshez.

A turizmusban dolgozók mintegy 76 százaléka vidéki szolgáltatónál vállal munkát, a növekedés az ő árbevételeikben erőteljesen megmutatkozik. Hogy ez a kedvező tendencia fennmaradjon, fontos, hogy a SZÉP-kártya megmaradjon és további fejlődjön, mert az hangsúlyosan vidéken gyakorol pozitív hatást. Ezt dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára mondta, aki statisztikákkal támasztotta alá, hogy a belföldi turizmus kiegyensúlyozottan fejlődött 2015-ben.

A deklarációban többek között megfogalmazták, közös céljuk, hogy a friss alapanyagok az eddigieknél hangsúlyosabb szerepet kapjanak a hazai kínálatban, növeljék a fogyasztók körében a hazai élelmiszertermékek (hagyományos és kézműves termékek), valamint a kapcsolódó hungarikumok ismertségét és kedveltségét. Segítsék a tudatos fogyasztói magatartás erősödését, az egészséges táplálkozás elterjesztését, környezettudatos magatartásformák kialakulását. Céljuk, hogy ezt a helyét a magyar gasztronómia megőrizze, megerősítse, az ország egészére kiterjessze, és erről mind többen szerezzenek tudomást belföldön és külföldön egyaránt.

A deklarációt aláíró szervezetek vállalták a szakmai együttműködést, és azt, hogy kommunikációjukban helyet adnak a deklarációban foglalt alapelveknek és üzeneteknek.

Elérhető már a Gasztroélmények Éve weboldal, amely három nyelven biztosít korszerű online hátteret a tematikus évnek. A gasztronómiai eseménynaptárban napi bontásban láthatók a közeli események, míg a keresővel tetszés szerinti kritériumok alapján lehet szemezgetni a fesztiválok között. A kereső mellett a „Gasztroélmények Éve ajánlásával” kiemelt események között is lehet böngészni, amelyeket a Magyar Turizmus Zrt. a Magyar Fesztiválszövetséggel közösen választott ki.

Amelyik gasztroeseményen felfedezhető a Gasztroélmények Éve 2016 logó, az minőségi garanciát jelent az érdeklődőknek. A Magyar Turizmus Zrt. jól ismert szív alakú logója jelöli azokat az eseményeket, amelyekben szervezőként vagy egyéb módon tevékenyen részt vállal a társaság. Több újdonságot, blogbejegyzést, fesztivál toplistát is ajánl, a társaság online gasztrokiadványai és cikkei révén pedig a klasszikus, tájjellegű receptek is könnyen elsajátíthatók lesznek.

A honlap – nyelv- és küldőpiac-specifikusan, eltérő tartalommal – angolul és németül is elérhető a gastro.gotohungary.com, illetve a gastrolandungarn.com oldalakon. A Gasztroelmeny.hu honlap hangsúlyosan támaszkodik a Magyar Turizmus Zrt. által üzemeltetett közösségi felületekre, az Élmény itthon Facebook oldalra, valamint az Itthon.hu portálra.

A magyar gasztronómiáról szóló deklaráció aláírói: Biokontroll Hungária Non-profit Kft. Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete, Juh és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet, Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Bor Akadémia, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Magyar Fesztivál Szövetség, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyar Nemzeti Kereskedőház, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Országos Fűszerpaprika Terméktanács, Stílusos Vidéki Éttermiség, valamint a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége.


Egy hét múlva indul a TASTE BALATON fesztivál

Egy hét múlva indul a TASTE BALATON fesztivál 

Családias, egyedi és kis létszámú eseményekre számíthatunk, melyekre érdemes előre foglalni, mert hamar telnek a helyek!
Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók

Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók  

A professzionális vevők igényeinek való megfelelés és a magas hatékonyság voltak a vezérelvei a budaörsi METRO felújítási programjának.
Burger King-nyitás az M1-es autópályánál

Burger King-nyitás az M1-es autópályánál 

Az M1-es autópálya ácsi lehajtójánál nyílt a Burger King-hálózat 56. magyarországi étterme.
Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem 

Azt, hogy növényi eredetű termékeket húsnéven forgalmazzanak. A francia döntést Gabriel Attal miniszterelnök kedden jelentette be.
Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show

Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show 

A guruló éttermek 2014 óta 1 millió kilométert tettek meg és hozzávetőlegesen 15 millió terméket értékesítettek.
Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára

Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára 

Hazai pályán játszható világverseny a tét.
Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból 

Gasztrofesztiválok a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, a rovaroktól a szelleműzésig.
Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.