2009 a minőségi fejlesztések éve volt a McDonald’s-nál

A gyorskiszolgáló szegmensben első McDonald’s 2009-ben is megőrizte 14,3 százalékos részesedését az egyre szűkülő házon kívüli étkezések piacán. 77,6 milliós vendégszámmal, 37,4 milliárd forintos forgalommal, 977 millió forintos üzemi eredménnyel, 100 étteremmel és 33 McCafé-val zárta a 2009-es esztendőt.

A vállalat a pénzpiaci válság ellenére saját forrásból 2,3 milliárd forintot költött beruházásokra, főként a meglévő éttermek fejlesztésére. Egy új éttermet és 3 McCafét nyitott, valamint felújított további 9 egységet. A 2009-es év legfontosabb mérföldköve a 700 millió forintból megvalósuló századik magyarországi McDonald’s étterem megnyitása volt. Előtérbe került a megújuló energiaforrások szélesebb körű felhasználása, tavaly a beruházások 10 százalékát fordította erre a vállalat. 2009-ben a foglalkoztatottak száma a korábbi évek szintjén maradt, hiszen a társaság a makrogazdasági helyzet ellenére továbbra is 5000 főnek biztosított munkahelyet. A cég 2009-ben 100 egységet tartott fenn részben saját, részben franchise-üzemeltetésben, amelyek között a forgalom 50-50 százalékban oszlott meg. A kihívásokkal teli gazdasági környezet ellensúlyozására a gyorsétteremlánc tavaly kiemelten kezelte a 24 magyar vállalkozó franchise partner pénzügyi támogatását, akik igény esetén személyre szabott támogatási csomagban részesültek. Mivel az elmúlt évben a nehezedő gazdasági helyzetben a magyarok egyre többet étkeztek otthon, ezért 14,4 százalékkal* zsugorodott a házon kívüli étkezések piaca. Bár a gyorskiszolgáló szegmensben első McDonald’s a szűkülő magyar éttermi piacon megőrizte 14,3 százalékos részesedését, forgalma a 2008-as évhez képest 3,3 százalékkal mérséklődött. A cég 977 millió forintos üzemi eredményére legfőképp a vállalaton kívülálló okok hatottak: az euro árfolyam ingadozása negatív irányban befolyásolta a vállalat bevételeit, az áfakulcs növekedését nem érvényesítette a vállalat áremelés formájában a vendégek felé. 2009-ben a társaság a pénzpiaci válság ellenére saját forrásból 2,3 milliárd forintot költött beruházásra. A tavalyi év a minőségi fejlesztések éve volt, a vállalat elsősorban meglévő éttermeinek fejlesztésére, szolgáltatásainak folyamatos bővítésére helyezte a hangsúlyt. Legnagyobb beruházása a 700 millió forintból megvalósuló századik egység megnyitása volt, amely hatvan Győr környéki lakosnak biztosít munkahelyet. A beruházásra fordított forrásokból a cég 9 éttermét korszerűsítette: McCafé-val, családi szolgáltatásokkal bővítette. A 2004-ben indult országos étterem felújítási program mögött az a szándék áll, hogy a tíz évesnél idősebb McDonald’s-okat a mai kor igényei szerint kényelmesebbé tegyék, a szolgáltatások körét kiszélesítsék. 160 millió forintos beruházással a felújítási program keretén belül debütált tavaly az első olyan McDonald’s étterem, ahol a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a vállalat. 2009-ben intenzívebben előtérbe került a megújuló energiaforrások szélesebb körű felhasználása, a beruházások 10 százalékát fordította erre a társaság. Az éttermekben keletkező élelmiszerhulladékból tavaly óta már biogáz készül. A használt sütőolaj biodízel formájában történő újrahasznosításával – a hazai jövedéki szabályok miatt Ausztriában – pedig évi 1500 tonnával csökkent a vállalat széndioxid kibocsátása. * Fast Track kutatás 2008-2009- TNS UK, a 15-55 éves korosztályra országos szinten a McDonald’s által lefedett településeken. (forrás: Élelmiszer)

Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.