2011-es évjáratú Rajnai Rizlingje lett Somogy Bora

A jó somogyi borok közül a legjobbat keresték Balatonlellén. 10 borászat 25 nedűje közül döntött a szakmai és társadalmi zsűri. 12 fehér-, 11 vörös- és 2 rosé versengett a Somogy Bora címért - adta hírül a Somogy TV.

Borászok és borkedvelők egyaránt ízlelték a somogyi nedűket. Főként dél-balatoni borok és borászatok neveztek a hagyományos gasztronómiai versenyre.

Witzmann Mihály, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- Én bízom benne, hogy ez egy rang, és hát az elmúlt évek az mutatják. Énnekem a második, általam szervezett Somogy Bora verseny ez a mai rendezvény, amin részt vehetek. És ez a két év is azt mutatta, hogy azért ezt szívesen veszik a borosgazdák, a pincészetek és szívesen neveznek erre a megmérettetésre.

25 bort kóstolt a zsűri.

Molnár Olivér, nyugalmazott igazgatóhelyettes, Borminősítő Intézet:
- Nagyon sok komponense van, egyrészt a tisztaság, a szín, a fajtajelleg, illat, zamat, és utána jön még az összbenyomás. Lényegében mi most a 20 pontos bírálatot alkalmazzuk.

12 fehér-, 11 vörös- és 2 rosé közül kellett dönteniük. Színre és tisztaságra maximum 2-2 pont adható, az íz, zamat legfeljebb 4 pontot ér, a döntő mégis az összbenyomás, ez nyom a legtöbbet a latba, 12 pont adható erre. A versenyen 2009, 2010, 2011-es évjáratú, legalább borvidéki szintű borversenyen már minősített nedűkkel lehetett nevezni. A színvonalra tehát nem lehetett panasz.

Witzmann Mihály, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- A Somogy megyei borászatnak, a dél-balatoni borászatnak egyre nagyobb az elismertsége, nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte, sőt, világszerte is.
-
A szakmai és a társadalmi zsűri voksa alapján a Podmaniczky Pincészet 2011-es évjáratú Rajnai Rizlingje lett Somogy Bora. Díját a Balatonlellei Borhét zárónapján, augusztusban veheti át a borász.

(Híradó Somogy TV)


Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.