40 éves ez a nívós budai étterem

A Budai Várban működő Café Pierrot 40 éves születésnapjára készült fotós összeállítás nemcsak a város első "maszek" kávéházának történetébe, hanem a rendszerváltozás utáni vállalkozói létbe is visszapillantást nyújt.

Zsidai Ilona és férje, Péter másfél éves amerikai tanulmányút után Magyarországra visszatérve döntötték el, hogy kávéházat nyitnak Budapesten – 1982-t írtunk ekkor. Nem véletlen, hogy ezen gondolkoztak, hiszen '82-től engedték már az ún. „privát iniciatívát", azaz a privát vállalkozásokat.

Megfogadva egy osztrák barátjuk tanácsát, a Budai Várban kerestek helyet és végül a kitartó keresgélés után a Fortuna utca 14-ben találták meg azt a helyszínt, ahol 1982. október 21-én megnyitották a város első privát kávéházát, a Café Pierrot-t, amely ma már az alapítók fia, Zsidai Zoltán Roy vezette Zsidai gasztrobirodalom része.



A Pierrot a négy évtized alatt rengeteg átalakuláson ment át mind kínálatban, mind designban.
Egy dolog azonban nem változott, az idén 40 éves Pierrot azóta is a Budai Vár és a budapesti gasztronómia ékköve a maga lezseren elegáns, kifinomult, nagypolgári, de barátságos, befogadó hangulatával és klasszikus magyar konyhájával - olvasható a Zsidai Csoport közleményében.
 
A 40 évet 40 történetben foglalták össze a tulajdonosok. Izgalmasabbnál izgalmasabb fejezetek tárulnak elénk a '80-as és '90-es évekből, az akkori vállalkozói létről és arról, hogy történetek az igazi csoda változások külföldi, felvilágosult mentorok segítségével.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.