5 dolog a fenntartható kávétermelésért

A környezettudatos és etikus kávétermelés sokkal több puszta zöld trendnél. Ráadásul a fokozódó klímaváltozás miatt veszélybe kerülnek a hagyományos termőterületek is, ezért óriási jelentősége van, hogy milyen módszerekkel termelik, dolgozzák fel és csomagolják a kávét, amit megvásárolunk.

1. A kávéfarmok több veszélyeztetett állatfajnak is otthont adnak

A Cornelli Egyetem ornitológiai tanszéke kutatásokat végzett azokon a kávéfarmokon, amelyek környezeti szempontból fenntartható gyakorlatokat alkalmaznak – például Kolumbiában, Nicaraguában és Costa Ricában - és részei a Nespresso AAA Sustainable Quality Programnak.

Madártani megfigyeléseik során megállapították, hogy ezek az ültetvények több, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) vörös listáján szereplő faj védelméhez is hozzájárulnak. A kolumbiai farmok például otthont adnak az őshonos és veszélyeztetett sárgafülű papagájnak és a veszélyeztetettséghez már közel került aranyszárnyú hernyófalónak. A madarak jelenléte a biológiai sokszínűségre és a farmok egészségére utal: ha a madarak jól érzik magukat a kávéfarmokon, az azt jelenti, hogy a víz tiszta, a talaj és az erdő pedig egészségesek - ez pedig törvényszerűen magasabb minőségű kávét eredményez.

2. A méhek jelenléte elősegíti a kávétermelést

Kolumbiában, Etiópiában és Brazíliában is bevett gyakorlat, hogy az AAA Program kávéfarmjaira méhkasokat telepítenek. A méhek beporzótevékenysége ugyanis növeli az ültetvények terméshozamát és javítja a megtermelt kávé minőségét. Ráadásul az ott élő közösségek megélhetését is segíti, hiszen így a kávétermelés mellett több forrásból is számíthatnak bevételre. A kávétermelésre gyakorolt közvetlen előnyökön túl a méhek gazdagabbá teszik a teljes ökoszisztémát, hiszen számos mikroorganizmust szállítanak magukkal.

3. Az egész világon Peruban és Mexikóban állítják elő a legtöbb organikus kávét

A perui kávé különlegessége az organikus gazdálkodásban rejlik, amit a természettel összhangban fejlesztettek ki az ottani kistermelők. Az organikus vagy másnéven bio módszerek nagyszerűsége abban rejlik, hogy a természet módszereit másolják le, és kizárólag az ott termő növények segítségével védik és táplálják a talajt és a növényeket. Ez elsősorban a termőterületek földrajzi adottsága miatt alakult így. A nehezen megközelíthető hegyi ültetvényeken ugyanis sokkal nagyobb jelentősége van a körforgásos gazdálkodásnak és az okos energiafelhasználásnak. Az itt található kisbirtokok családi tulajdonban vannak, a kártevők és növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek, és a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik. A termelők a kávécserjék mellé termést hozó kísérőnövényeket telepítenek, amelyek a növények egyedi tulajdonságai és a biodiverzitás által természetes védőrendszert képeznek. Ezek  mindig tájazonos növények, többnyire gyümölcsfák, melyek termései nem csak extra bevételt jelentenek a helyieknek, hanem bio növényvédő szerek és talajjavító komposzt alapanyagául is szolgálnak.

4. Kongóban majdnem eltűnt a kávétermelés

Alig néhány évtizede a kávé még a Kongói Demokratikus Köztársaság második legfontosabb exportcikke volt, amit a világ legjobb minőségű kávéi közé soroltak. Az évtizedeken át tartó polgárháború és a gazdasági válság miatt azonban a termelés az 1980-as szint tizedére esett vissza. A Nespresso Reviving Origins programja hosszú távú megoldásokat dolgozott ki a kávétermelés újraindítására, segít javítani a termés minőségét és a farmok termelékenységét, miközben az Eastern Congo Initiative szervezettel együttműködve a Nespresso elérhető egészségügyi ellátást és tiszta ivóvizet biztosít az itt élő farmerek és közösségeik számára. 23 vízvételi pontot és 6 egészségügyi klinikát hoztak létre, melyek évente 13 000 vizsgálatot tudnak elvégezni, segítve a kolera elleni küzdelmet. A program eredményeként a Kivu-tó vidékén újjáéledt a kávészektor, kiszámítható megélhetést biztosítva a termelőknek.

5. Egy csésze kávét karbonsemlegesen is elő lehet állítani

Ez akkor lehetséges, ha az adott kávévállalat egész ellátási láncában minimálisra csökkenti a tevékenységéhez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátását, erősíti a körforgásos szemléletet és az úgynevezett öko-design szerint jár el termékeinek és csomagolásainak tervezésénél, előállításánál. A fennmaradó kibocsátást a megkötő kapacitások bővítésével, például erdőtelepítéssel lehet ellensúlyozni, hiszen a légköri szén-dioxidot a fák tudják a leghatékonyabban megkötni. Az elültetett fák hatásai elképesztően sokrétűek. Amellett, hogy árnyékot is adnak, ami javítja a megtermelt kávé minőségét és növeli a mennyiségét, a fák gyökerei megakadályozzák a talaj erózióját és a földcsuszamlásokat, javítják a vízmegtartó-képességét, valamint segítik a termőhely megújulását és - a növekvő flóra és fauna miatt - a talajélet megerősödését is.

Ezekkel az intézkedésekkel éri el a Nespresso, hogy vállalásának megfelelően 2022 végére minden csésze kávéja karbonsemleges legyen. A márka emellett befektetésekkel segíti az olyan projekteket, amelyek célja az erdők megőrzése és helyreállítása, illetve a tiszta energiát termelő megoldások bevezetése a kávétermesztő közösségekben.

 

Forrás: Nespresso / Store Insider


Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.