"A Torkos Csütörtök óriási baromság!"

Míg a vendégek körében egyértelmű a siker, az élvonalbeli éttermek tulajdonosai körében megoszlanak a vélemények a Magyar Turizmus Zrt. által négy éve kezdeményezett Torkos Csütörtök akcióval kapcsolatban. Erről közölt összeállítást az FN (FigyelőNet)

Miért maradnak ki az éttermek a Torkos Csütörtökből? - teszi fel a kérdést a lap annak apropóján, hogy több, a legjobb minősítést szerző étterem nem vesz részt az akcióban, amikor is a legtöbb helyen fél áron lehet enni, inni. Van akinek a központi szervezés nem tetszik, másnak nagy ráfizetést jelentene, de akad olyan is, amelyik bevállalja a ráfizetést, hogy terjessze a csúcsgasztronómia szellemét.

„A Torkos Csütörtököt egy óriási baromságnak tartom" – mondta az fn.hu-nak Bíró Lajos, a Bock Bisztró tulajdonosa és séfje. – „Azt, hogy mi a vendégeinknek mikor adunk kedvezményt, azt inkább mi döntsük el.” A vendéglős szerint a Bock Bisztró minden este tele van, ezért nekik ez az akció nem is hozhatna több vendéget.Ettől függetlenül egyébként szoktak akciókat szervezni, például Márton-napon, amelyre a törzsvendégeket hívja meg egy ingyen vacsorára. Máskor pedig olyan alapanyagokból készít ételeket, amelyek szinte megfizethetetlenek lennének, ha nem anyagáron adná az abból készült fogásokat.

Ezzel szemben a Costes tulajdonosának, Gerendai Károlynak pozitív élményei vannak a tavalyi akcióról, amikor is először vettek részt a Torkos Csütörtökön. Számukra azért fontos ez, mert ilyenkor az olcsóbb ételek-italok miatt olyanok is kipróbálják a magas szintű csúcsgasztronómia, a fine dining élményét, akiket eddig a magas árak riasztottak vissza.Gerendai szerint az sem igaz, hogy a Torkos Csütörtökön érkező vendégeket soha nem látják viszont máskor. Több olyan fogyasztóról tud, aki ugyan törzsvendég nem lett, de visszatért a pozitív élmények helyszínére.Több, az akcióból kimaradó vendéglős szerint Torkos Csütörtökön az akció a legrosszabb vendéglátós hagyományokra játszik rá, mert arra készteti az étterem-tulajdonosokat, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb ételt eladják, és minél gyorsabban forgassák az asztalokat, hogy a bevételkiesést a forgalomnövekedéssel ellensúlyozzák. Ilyenkor pedig szerintük a vendégek sem az ínyencek táborát erősítik, hanem olyanok, akik nagy adagot olcsón akarnak enni. Az éttermeknek pedig azért is jó lehet, mert a beragadt árukészletet ilyenkor ki lehet üríteni.Biztosan lehet ebben valami igazság, de Magyarország egyik (több értékelés szerint a) legjobb éttermében, a Costesben Gerendai szerint ilyenkor sem tesznek engedményeket a minőségben, és nem forgatják ki gyorsabban az asztalokat sem, árukészletük pedig nincs, mert mindent frissen szereznek be, így csak a marketingérték marad meg és a fine dining szellemének terjesztése.

„Mi nem sertéscombbal dolgozunk” – mondta magyarázatul az Arany kaviár étterem társtulajdonosa és séfje, Nyíri Sándor (Szása), hogy miért maradtak ki a Torkos Csütörtökből. Bővebben kifejtve kiderült, hogy az igen drága alapanyagok miatt annyira árérzékenyek, hogy egy ilyen 50 százalékos engedménynél már alaposan ráfizetnének. Egy ilyen marketingakcióra pedig nem tudnak/akarnak anyagi áldozatokat hozni.



Határokon átívelő ízek parádéja

Határokon átívelő ízek parádéja 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.