"A Torkos Csütörtök óriási baromság!"

Míg a vendégek körében egyértelmű a siker, az élvonalbeli éttermek tulajdonosai körében megoszlanak a vélemények a Magyar Turizmus Zrt. által négy éve kezdeményezett Torkos Csütörtök akcióval kapcsolatban. Erről közölt összeállítást az FN (FigyelőNet)

Miért maradnak ki az éttermek a Torkos Csütörtökből? - teszi fel a kérdést a lap annak apropóján, hogy több, a legjobb minősítést szerző étterem nem vesz részt az akcióban, amikor is a legtöbb helyen fél áron lehet enni, inni. Van akinek a központi szervezés nem tetszik, másnak nagy ráfizetést jelentene, de akad olyan is, amelyik bevállalja a ráfizetést, hogy terjessze a csúcsgasztronómia szellemét.

„A Torkos Csütörtököt egy óriási baromságnak tartom" – mondta az fn.hu-nak Bíró Lajos, a Bock Bisztró tulajdonosa és séfje. – „Azt, hogy mi a vendégeinknek mikor adunk kedvezményt, azt inkább mi döntsük el.” A vendéglős szerint a Bock Bisztró minden este tele van, ezért nekik ez az akció nem is hozhatna több vendéget.Ettől függetlenül egyébként szoktak akciókat szervezni, például Márton-napon, amelyre a törzsvendégeket hívja meg egy ingyen vacsorára. Máskor pedig olyan alapanyagokból készít ételeket, amelyek szinte megfizethetetlenek lennének, ha nem anyagáron adná az abból készült fogásokat.

Ezzel szemben a Costes tulajdonosának, Gerendai Károlynak pozitív élményei vannak a tavalyi akcióról, amikor is először vettek részt a Torkos Csütörtökön. Számukra azért fontos ez, mert ilyenkor az olcsóbb ételek-italok miatt olyanok is kipróbálják a magas szintű csúcsgasztronómia, a fine dining élményét, akiket eddig a magas árak riasztottak vissza.Gerendai szerint az sem igaz, hogy a Torkos Csütörtökön érkező vendégeket soha nem látják viszont máskor. Több olyan fogyasztóról tud, aki ugyan törzsvendég nem lett, de visszatért a pozitív élmények helyszínére.Több, az akcióból kimaradó vendéglős szerint Torkos Csütörtökön az akció a legrosszabb vendéglátós hagyományokra játszik rá, mert arra készteti az étterem-tulajdonosokat, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb ételt eladják, és minél gyorsabban forgassák az asztalokat, hogy a bevételkiesést a forgalomnövekedéssel ellensúlyozzák. Ilyenkor pedig szerintük a vendégek sem az ínyencek táborát erősítik, hanem olyanok, akik nagy adagot olcsón akarnak enni. Az éttermeknek pedig azért is jó lehet, mert a beragadt árukészletet ilyenkor ki lehet üríteni.Biztosan lehet ebben valami igazság, de Magyarország egyik (több értékelés szerint a) legjobb éttermében, a Costesben Gerendai szerint ilyenkor sem tesznek engedményeket a minőségben, és nem forgatják ki gyorsabban az asztalokat sem, árukészletük pedig nincs, mert mindent frissen szereznek be, így csak a marketingérték marad meg és a fine dining szellemének terjesztése.

„Mi nem sertéscombbal dolgozunk” – mondta magyarázatul az Arany kaviár étterem társtulajdonosa és séfje, Nyíri Sándor (Szása), hogy miért maradtak ki a Torkos Csütörtökből. Bővebben kifejtve kiderült, hogy az igen drága alapanyagok miatt annyira árérzékenyek, hogy egy ilyen 50 százalékos engedménynél már alaposan ráfizetnének. Egy ilyen marketingakcióra pedig nem tudnak/akarnak anyagi áldozatokat hozni.



Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.