A témában szót kérő Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő elöljáróban leszögezte: a magyar borászok sokat küzdöttek azért, hogy saját marketing-szervezetük legyen. 2005-ben meg is alakult a Magyar Bormarketing Nonprofit Kht., amely a borászok által palackonként befizetett 8 forintokból működik. A társaság azóta komoly aktivitást mutat, sok akciót is szervez.
Az MDF felháborítónak tartja, hogy közel 2 milliárd forintot nem arra használják, amire az összeget a magyar bortermelők befizették. Hangsúlyozzák, a borászok túlnyomó többsége szerint megdöbbentő, hogy a Kht. nem az állam, hanem a magyar termelők pénzét költi a konkurencia megismertetésére és népszerűsítésére. Teszik ezt egy olyan szervezet keretében, ahol mindennek - átlátható és tiszta módon - a magyar borok és termelőik érdekét kellene szolgálnia. Felszólítják egyúttal a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy tisztázzák, mire költi a hazai termelők pénzét a Kht.. Szeretnék, ha megtennék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a befizetett összeget - az eredeti célnak megfelelően - csak magyar borok népszerűsítésére fordítsák, egyben megneveznék és felelősségre vonnák azokat, akik ennek ellenkezőjét tették.
A Magyar Bormarketing Nonprofit Kht. ügyvezetője, Nemes Richárd tisztázni kívánta: éves költségvetésük mindössze négy ezrelékét fordítják azon szakmai tanfolyam támogatására, amellyel összesen 170 embert képeznek ki. Ez tehát nem a fogyasztóknak szól, hanem maguknak a borászoknak és az ágazatban dolgozó szakembereknek. Célja pedig, hogy részben a külföldi borok megismerésén keresztül helyezzük el magunkat a világ virtuális polcain, ismerjük meg a versenytársainkat, kapjunk ötleteket termékfejlesztéshez, árképzéshez. Ez amiatt is hasznos, mivel a hazai borászok többségének nincs lehetősége külföldi tanulmányutakra járni, ezáltal pedig jelentős tapasztalatokhoz jutni. A magyar bor egyik rákfenéje ugyanis, hogy nincs elég promóciója, másrészt hiányzik a termékfejlesztést tartalmazó stratégia, ami miatt a hazai nedű egyre kevésbé versenyképes.
A szakember hozzáfűzte még: azért sem igazán érti a kritikát, mivel igen jelentős összegeket fordítottak csak az idén is a magyar bor népszerűsítésére. Kampányaik révén több millió embert értek el belföldön, promócióik által pedig sok ezer személyt a határokon túl. "Abból a helyzetből, amiben sajnos az itthoni borszakma immár több évtizede benne van, csak úgy lehet kitörni, ha megmutatjuk, versenytársaink milyen borokkal jelennek meg a piacon, s mellé tesszük a magyar bort. Ezt hívják 'benchmarking'-nak" - húzta alá Nemes. (stop.hu)
"Ez botrány a magyar bor ellenében!"
Az MDF felháborítónak tartja, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kht. nem arra használ közel kétmilliárd forintot, amire ők a hazai bortermelőktől a pénzt kapták. Ezért a párt a szakminisztérium vizsgálatát is kéri – írja a stop.hu.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc
A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata
Új séf, új étlap, új élmények.

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme
Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Szigorítás az energiaitalok piacán
A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén
Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják
A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás
Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója
Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

A világ tíz legjobb kávézója
Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre
Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.