"Ez botrány a magyar bor ellenében!"

Az MDF felháborítónak tartja, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kht. nem arra használ közel kétmilliárd forintot, amire ők a hazai bortermelőktől a pénzt kapták. Ezért a párt a szakminisztérium vizsgálatát is kéri – írja a stop.hu.

A témában szót kérő Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő elöljáróban leszögezte: a magyar borászok sokat küzdöttek azért, hogy saját marketing-szervezetük legyen. 2005-ben meg is alakult a Magyar Bormarketing Nonprofit Kht., amely a borászok által palackonként befizetett 8 forintokból működik. A társaság azóta komoly aktivitást mutat, sok akciót is szervez. Az MDF felháborítónak tartja, hogy közel 2 milliárd forintot nem arra használják, amire az összeget a magyar bortermelők befizették. Hangsúlyozzák, a borászok túlnyomó többsége szerint megdöbbentő, hogy a Kht. nem az állam, hanem a magyar termelők pénzét költi a konkurencia megismertetésére és népszerűsítésére. Teszik ezt egy olyan szervezet keretében, ahol mindennek - átlátható és tiszta módon - a magyar borok és termelőik érdekét kellene szolgálnia. Felszólítják egyúttal a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy tisztázzák, mire költi a hazai termelők pénzét a Kht.. Szeretnék, ha megtennék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a befizetett összeget - az eredeti célnak megfelelően - csak magyar borok népszerűsítésére fordítsák, egyben megneveznék és felelősségre vonnák azokat, akik ennek ellenkezőjét tették. A Magyar Bormarketing Nonprofit Kht. ügyvezetője, Nemes Richárd tisztázni kívánta: éves költségvetésük mindössze négy ezrelékét fordítják azon szakmai tanfolyam támogatására, amellyel összesen 170 embert képeznek ki. Ez tehát nem a fogyasztóknak szól, hanem maguknak a borászoknak és az ágazatban dolgozó szakembereknek. Célja pedig, hogy részben a külföldi borok megismerésén keresztül helyezzük el magunkat a világ virtuális polcain, ismerjük meg a versenytársainkat, kapjunk ötleteket termékfejlesztéshez, árképzéshez. Ez amiatt is hasznos, mivel a hazai borászok többségének nincs lehetősége külföldi tanulmányutakra járni, ezáltal pedig jelentős tapasztalatokhoz jutni. A magyar bor egyik rákfenéje ugyanis, hogy nincs elég promóciója, másrészt hiányzik a termékfejlesztést tartalmazó stratégia, ami miatt a hazai nedű egyre kevésbé versenyképes. A szakember hozzáfűzte még: azért sem igazán érti a kritikát, mivel igen jelentős összegeket fordítottak csak az idén is a magyar bor népszerűsítésére. Kampányaik révén több millió embert értek el belföldön, promócióik által pedig sok ezer személyt a határokon túl. "Abból a helyzetből, amiben sajnos az itthoni borszakma immár több évtizede benne van, csak úgy lehet kitörni, ha megmutatjuk, versenytársaink milyen borokkal jelennek meg a piacon, s mellé tesszük a magyar bort. Ezt hívják 'benchmarking'-nak" - húzta alá Nemes. (stop.hu)

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.