A 130 éves Gundelben hírességeknek készített ételeket kóstolhat

A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és küldetéséhez híven, mostantól az egykoron itt időző híres vendégek Gundel élményeit is elérhetővé teszik, de mondhatjuk úgy is, hogy megosztják mindenkivel.

Az 1910-as évek elején egész más képet mutatott nagyjából hétszázezres lélekszámú Budapest. Ebben az időben vette át a Városligetben 1894-ben megnyílt éttermet a Gundel család, amely fénykorában az állatkerti pálmaházig terjeszkedő vendéglátóhely volt. A Gundelbe járni már akkor is sikk volt: az étterem ezer székkel várta a széles közönséget, akik között cselédek, bakák, ügyvédek, orvosok, irodalmárok is megfordultak.

A család ars poeticája egykoron is az volt, ami a mai napig, azaz, hogy mindenkinek meg kell adni a hamisítatlan Gundel-élményt. Így hát a századelőn a kevésbé tehetős pénztárcájúak olyan ételeket fogyaszthattak, mint a sósperec és csapolt sör, illetve a főtt tojás pörkölt szafttal tunkolva.

A fennmaradt korabeli történetek szerint minél módosabb volt valaki, annál beljebb ülhetett az étteremben, így „kasztok” szerint törzsasztalaiknál múlathatták az időt a hol kisebb, hol nagyobb asztaltársaságok.

A Gundel éttermet nem csak az tette naggyá, ahogyan Gundel Károly gondolkozott, hanem az idejáró vendégek és ahogyan őket kiszolgálták, és a legfőbb törekvés már akkoriban is az volt, hogy a Gundel mindenkié lehessen. Az egykori étterem télen a kisebb belső térben fogadta vendégeket, míg nyáron, amikor az állatkerti pálmaházakból kiköltöztették az óriási trópusi növényeket az udvar egycsapásra hangulatos kerthelyiséggé lényegült át, ahol több ezer embert láthattak vendégül.

Gundel Károly feleségével
Gundel Károly feleségével
Fotó: Török Máté /Gundel család archívuma

Az étterem felett elhelyezkedő emeleten élt a Gundel család mind a tizenhárom gyerekével, akik természetesen egy hatalmas étkezőben fogyasztották a családi ebédeket, és amelyet egyes információk szerint időnként a vendégek számára is megnyitottak. A krónikák egyébként arról is mesélnek, hogy az egykori Gundel étterem egy valóságos komplexum volt, hiszen itt kapott helyett az étterem saját mosodája és varrodája is, helyben főzték a szappanokat, sőt az udvar hátsó részében egy elkülönített részen sertéseket is tartottak.

A Gundel étterem belső tere
A Gundel étterem belső tere
Fotó: Gundel étterem

A Gundel mindenkié

A Gundel épülete ezen idők óta is a vendéglátás és a gasztronómiai kiválóság szolgálatában áll, és idén immár alapításának 130. évfordulóját ünnepli. A Gundel Károly által megálmodott és megvalósított filozófia szerint az étterem mindig is a vendégszeretet, az odafigyelés, az innováció és a hagyományőrzés helyszíne volt, és a mai missziója is az, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait és mindenkivel megossza az élményt.

Mostantól az egykoron itt időző híres vendégek Gundel élményeit is elérhetővé teszik, de mondhatjuk úgy is, hogy megosztják mindenkivel. Évtizedek elteltével megidézik az emlékezetes ízeket és a jubileum alkalmából elindítják a „Hírességek Menüi” sorozatot.

A sorban az első, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje”, amely vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással bárki számára elérhetővé válik.

Erzsébet királynő menülap
Erzsébet királynő menülap
Fotó: Gundel Étterem

A királynő és Fülöp herceg 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra és töltött el hazánkban négy napot. Az itt töltött idő egyik állomása volt a Gundel étterem, amelyre május 5-én jeles protokolláris esemény keretében került sor.  Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet a királyi pár számára: a 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta, hanem a most újra életre keltett négy fogásos menüsort.

A híres Négykoronás menü

A régi érzést és a királynői látogatást emlékét hozza most vissza a jelenlegi tulajdonosi gárda, akik a születésnap okán életre keltették a II. Erzsébet királynő számára felszolgált négyfogásos „Négykoronás menüt”, amelyet Moldován Viktor executive séf és csapata korabeli fotók és videók alapján készítettek el újra. Viktor a menü kapcsán elmondta nekünk, hogy a Négykoronás Menüvel megpróbálták visszahozni a 130 éves örökséget és értékeket. Mellesleg e misszió egyik része egyébként az is, hogy a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége számára ajánlják fel.

Moldován Viktor és Wolf András
Moldován Viktor és Wolf András
Fotó: Gundel Étterem

A menüsorban bárki megkóstolhatja a királynő számára is elkészített Rózsaszínre füstölt lazacot fehér spárgával és zsályamártással, a Galambesszenciát avagy a Fonott borjúszüzet és az Eper parfét igen különleges változatban.

A Négykoronás Menü július 8-tól a nagyközönség számára is elérhető kettő, három és négy fogásos változatban 2024. július 17-ig. A két fogás ára 17.000 Ft, a három fogás 22.750 Ft, míg a teljes négyfogásos menüért 26.600 Ft-ot kell fizetni. (Az ár tartalmazza az angol Nyetimber Classic Cuvee welcome pezsgőt is.) A menüt tíz napon keresztül kizárólag vacsoraidőben, 18 órától szolgálják fel, méghozzá abban az autentikus tálalásban, ahogyan akkoriban, hiszen egy ilyen fenséges menühöz Herendi étkészlet és ezüst evőeszköz dukál.
 


Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.