A 130 éves Gundelben hírességeknek készített ételeket kóstolhat

A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és küldetéséhez híven, mostantól az egykoron itt időző híres vendégek Gundel élményeit is elérhetővé teszik, de mondhatjuk úgy is, hogy megosztják mindenkivel.

Az 1910-as évek elején egész más képet mutatott nagyjából hétszázezres lélekszámú Budapest. Ebben az időben vette át a Városligetben 1894-ben megnyílt éttermet a Gundel család, amely fénykorában az állatkerti pálmaházig terjeszkedő vendéglátóhely volt. A Gundelbe járni már akkor is sikk volt: az étterem ezer székkel várta a széles közönséget, akik között cselédek, bakák, ügyvédek, orvosok, irodalmárok is megfordultak.

A család ars poeticája egykoron is az volt, ami a mai napig, azaz, hogy mindenkinek meg kell adni a hamisítatlan Gundel-élményt. Így hát a századelőn a kevésbé tehetős pénztárcájúak olyan ételeket fogyaszthattak, mint a sósperec és csapolt sör, illetve a főtt tojás pörkölt szafttal tunkolva.

A fennmaradt korabeli történetek szerint minél módosabb volt valaki, annál beljebb ülhetett az étteremben, így „kasztok” szerint törzsasztalaiknál múlathatták az időt a hol kisebb, hol nagyobb asztaltársaságok.

A Gundel éttermet nem csak az tette naggyá, ahogyan Gundel Károly gondolkozott, hanem az idejáró vendégek és ahogyan őket kiszolgálták, és a legfőbb törekvés már akkoriban is az volt, hogy a Gundel mindenkié lehessen. Az egykori étterem télen a kisebb belső térben fogadta vendégeket, míg nyáron, amikor az állatkerti pálmaházakból kiköltöztették az óriási trópusi növényeket az udvar egycsapásra hangulatos kerthelyiséggé lényegült át, ahol több ezer embert láthattak vendégül.

Gundel Károly feleségével
Gundel Károly feleségével
Fotó: Török Máté /Gundel család archívuma

Az étterem felett elhelyezkedő emeleten élt a Gundel család mind a tizenhárom gyerekével, akik természetesen egy hatalmas étkezőben fogyasztották a családi ebédeket, és amelyet egyes információk szerint időnként a vendégek számára is megnyitottak. A krónikák egyébként arról is mesélnek, hogy az egykori Gundel étterem egy valóságos komplexum volt, hiszen itt kapott helyett az étterem saját mosodája és varrodája is, helyben főzték a szappanokat, sőt az udvar hátsó részében egy elkülönített részen sertéseket is tartottak.

A Gundel étterem belső tere
A Gundel étterem belső tere
Fotó: Gundel étterem

A Gundel mindenkié

A Gundel épülete ezen idők óta is a vendéglátás és a gasztronómiai kiválóság szolgálatában áll, és idén immár alapításának 130. évfordulóját ünnepli. A Gundel Károly által megálmodott és megvalósított filozófia szerint az étterem mindig is a vendégszeretet, az odafigyelés, az innováció és a hagyományőrzés helyszíne volt, és a mai missziója is az, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait és mindenkivel megossza az élményt.

Mostantól az egykoron itt időző híres vendégek Gundel élményeit is elérhetővé teszik, de mondhatjuk úgy is, hogy megosztják mindenkivel. Évtizedek elteltével megidézik az emlékezetes ízeket és a jubileum alkalmából elindítják a „Hírességek Menüi” sorozatot.

A sorban az első, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje”, amely vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással bárki számára elérhetővé válik.

Erzsébet királynő menülap
Erzsébet királynő menülap
Fotó: Gundel Étterem

A királynő és Fülöp herceg 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra és töltött el hazánkban négy napot. Az itt töltött idő egyik állomása volt a Gundel étterem, amelyre május 5-én jeles protokolláris esemény keretében került sor.  Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet a királyi pár számára: a 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta, hanem a most újra életre keltett négy fogásos menüsort.

A híres Négykoronás menü

A régi érzést és a királynői látogatást emlékét hozza most vissza a jelenlegi tulajdonosi gárda, akik a születésnap okán életre keltették a II. Erzsébet királynő számára felszolgált négyfogásos „Négykoronás menüt”, amelyet Moldován Viktor executive séf és csapata korabeli fotók és videók alapján készítettek el újra. Viktor a menü kapcsán elmondta nekünk, hogy a Négykoronás Menüvel megpróbálták visszahozni a 130 éves örökséget és értékeket. Mellesleg e misszió egyik része egyébként az is, hogy a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége számára ajánlják fel.

Moldován Viktor és Wolf András
Moldován Viktor és Wolf András
Fotó: Gundel Étterem

A menüsorban bárki megkóstolhatja a királynő számára is elkészített Rózsaszínre füstölt lazacot fehér spárgával és zsályamártással, a Galambesszenciát avagy a Fonott borjúszüzet és az Eper parfét igen különleges változatban.

A Négykoronás Menü július 8-tól a nagyközönség számára is elérhető kettő, három és négy fogásos változatban 2024. július 17-ig. A két fogás ára 17.000 Ft, a három fogás 22.750 Ft, míg a teljes négyfogásos menüért 26.600 Ft-ot kell fizetni. (Az ár tartalmazza az angol Nyetimber Classic Cuvee welcome pezsgőt is.) A menüt tíz napon keresztül kizárólag vacsoraidőben, 18 órától szolgálják fel, méghozzá abban az autentikus tálalásban, ahogyan akkoriban, hiszen egy ilyen fenséges menühöz Herendi étkészlet és ezüst evőeszköz dukál.
 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.