A bécsiek imádják a piacokat

Egyre népszerűbbek a piacok az osztrák fővárosban, hetente már több mint 380 ezren intézik itt a bevásárlást. Szeptember 2-án pedig először rendezik meg a Piacok Éjszakáját.

A bécsiek a koronavírus-járvány idején fedezték fel maguknak újra a piacokat, ahol szabad levegőn vásárolhattak. A trend azóta is tart és már hetente több mint 380 ezren látogatnak ki az osztrák főváros valamelyik piacára, ami újabb rekord 2019-hez képest.

A legnépszerűbb a Brunnenmarkt, a Rochusmarkt és a Naschmarkt, de szereti a lakosság az új piacokat is, például Hernalsban vagy Penzingben.

Bécsben összesen 662 állandó árusítóhely van, a bécsi piacok forgalma tavaly becslések szerint 390 millió euró volt. A bécsiek azért szeretik a piacokat, mert itt a szabadban lehetnek, regionális és fenntartható termékeket vásárolhatnak osztrák termelőktől és olyan árukhoz is hozzájuthatnak, amit nem kapni a boltokban. Ráadásul a legtöbb helyen meg lehet kóstolni a kiszemelt terméket és ki lehet faggatni róla az árust. Ezen kívül a piacok fontos találkozóhelyek is a bécsiek számára.

Noha a piacoknak számos előnye van a boltokkal szemben, a működtetésüket végző Piacfelügyelet is sokat tesz, hogy népszerűbbé tegye azokat.

A járvány éveit felújításokra használta ki, készül egy okostelefonos alkalmazás, szeptember 2-án pedig először rendezik meg a Piacok Éjszakáját. Az éjszakai piacozásban tizenhárom bécsi piac vesz részt, mindegyik más-más programmal készül.

A Karmelitenmarkton például lesz bábjáték a legkisebbeknek, a hagyományos kínálatot pedig kézműves vásárral egészítik ki. Lesz itt textil- és filcműhely, porcelánmanufaktúra és kalapszalon is. A Volkertmarkt sakkversennyel, a Naschmarkt főzőshow-val, a Meidlinger Markt Drag Show-val, a Johann-Nepomuk-Vogl-Markt pedig jógával készül.

Mindenhol lesz sok-sok zene, a standok pedig este 11 óráig lesznek nyitva. 

 

 

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, Eurocomm-PR Budapest


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.