A cabernet franc többet tud Villányban

Öt helyszínen tizenöt pincészet mutatja be a Villányi borvidék kiemelt fajtájának választott Villányi Franc-t november 20-21-én.

Magyarország legdélibb borvidékének termelői néhány éve úgy döntöttek, hogy közös stratégiát alkotnak; ennek részeként kerestek Villánynak kiemelt fajtát. Egyértelmű volt, hogy ez a cabernet franc legyen, és a döntést igazolták a külföldi szakmai visszajelzések, versenyeredmények is - idézte fel a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gere Andrea borász, hozzátéve: a nagyközönség számára most tartják meg a Villányi Franc első nagyszabású bemutatkozását.

Bock József borász emlékeztetett arra, hogy a fajtának igen régi hagyományai vannak Villányban, ahol legalább 1896 óta jelen van. Az 1990-es évek Villányban a cabernet sauvignonról szólt, miközben a cabernet franc némileg háttérbe szorult, de a helyi termelők egy idő után felismerték, hogy a franc többet tud a borvidéken - jegyezte meg.

Bock József hangsúlyozta: a Villánynál délebbre fekvő borvidékeken biztonsággal beérik a cabernet franc, de előfordulhat, hogy az ízek kiégnek, északabbra pedig gyakrabban nem sikerül érett szőlőt szüretelni.

Mint felidézte, Villányban néhány éve bevezették az eredetvédelmi rendszert, amely kezdetben a classicus és premium kategóriákba sorolták be a minőségi borokat. 2014-től létezik a super premium kategória is: ez csak 100 százalékban villányi cabernet franc-ból készülhet, legfeljebb 35 hektoliter/hektár terheléssel, minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban.

Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője elmondta: a cabernet franc Franciaországból származik, de mára világfajta lett, a bordeaux-i stílusú házasítások egyik alapját képezi a cabernet sauvignon és a merlot mellett. Fajtatiszta borként kiemelkedő minőséget ad, önállóan mégis csak kevés helyen jelenik meg, például a Loire mentén.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnökének beszámolója szerint a november 20-i szakmai nap után a nagyközönség is széles körű betekintést kaphat abba, hogyan is képzelik el a termelők a Villányi Franc-t. Mint elárulta, a november 21-i nyílt nap borait előkóstolás során választották ki: a kínálatba 15 pincészettől mintegy 30 cabernet franc került be a 2013-as évjárattól a 2002-esig.

A Villányi Franc-ok mellett Loire-menti termelők cabernet franc-jait lehet kóstolni, ami jól megmutatja majd a fajta két arcát: a rendezvény rá fog mutatni, hogy mennyivel melegebb, barátságosabb cabernet franc-ok készülnek Villány szubmediterrán éghajlatú borvidékén, mint a Loire völgyében - jegyezte meg Horkay András. Az érdeklődők a rendezvény honlapján regisztrálhatnak a kóstolónapra.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.