A Dobogó legfelső fokán

2011 kétségtelenül az egyik legsikeresebb éve a tokaji Dobogó Pincészetnek. A pincészet 2006-os évjáratú aszúja is világsikert aratott, 2004 és 2005 után a 2006-os aszú is megnyerte az egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyt, a Decanter World Wine Awards trófeáját, emellett ugyanez a három évjárat Csúcsbor elismerést is nyert a Pannon Bormustrán. A Márton-napján megjelent Népszabadság Top 100 Magyar ranglistája szerint a Dobogó büszkélkedhet az Év Bora címmel!

Zwack Izabella és Domokos Attila, a pincészet fiatal tulajdonosai nemcsak a tripla világsikerre, hanem az újonnan kiérdemelt magyar elismerésre is rendkívül büszkék. „Az Év Bora cím nagyon sokat jelent számunkra. Elismerés, ösztönzés egyszerre. Kis pincészet vagyunk, de fennállásunk óta a kiváló minőségre törekedünk. A nemzetközi sikerek után nagyon örülünk ennek a rangos magyar díjnak.” – mondta Zwack Izabella.

"A nemzetközi sikerek mellett a legnagyobb kihívást egy Magyarországon rendezett színvonalas megmérettetés jelenti. Ez ugyanakkor felelősséggel is jár, a mi feladatunk az, hogy ennek az évjáratnak az ízeit minél több borkedvelőhöz eljuttassuk." – fogalmazott Domokos Attila.

A Dobogó filozófiája a kezdetek óta az, hogy kis mennyiségben készítsen Tokaji Aszút, amely egyrészről hű marad a borrégió több százéves hagyományaihoz, ugyanakkor friss, vibráló, dinamikus, játékos értelmezése Tokajnak; tükrözve talán a fiatal tulajdonosi személyiséget is. Zwack Izabella és Domokos Attila 2003 óta készíti saját elképzelései szerint„újkorszakos” aszút, amely sikert-sikerre halmoz.

A Top 100 magyar bor 2011 versenyre nem csupán azok a borok kaptak meghívót a minősítő borkóstolóra, amelyek a kiemelt versenyeken arany vagy trófea díjakat kaptak, hanem tíz szakember a saját ajánlataival is bővítette a résztvevők körét, ugyanakkor egy-egy pincészettől legfeljebb két nevezés érkezhetett. Az így kialakult válogatás került aztán a kóstolóbírák asztalára.
A borok ítészei között az idei évben a borszakértők mellett írók is szerepeltek, akik egészen eltérő szempontokat érvényesítettek a kóstolás során, megerősítve többek közt a bor és a literatúra közötti kötődés hagyományát.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.