A forradalom tiszteletére újrapalackoznak százötven 1956-os évjáratú tokajit

Újrapalackoznak 150 tokajit a Nemzeti Borvagyon pincéjében található 1956-os évjáratú aszúkból.

Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, '56-os évjáratú aszúkból, a munkát szerdán kezdték meg, az eljárás a világon is egyedülálló - mondta Kiss Eliza, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a helyszínen.

Felidézte, hogy '56-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka. A Nemzeti Borvagyon - amely 1865-től kezdődően csaknem 300 ezer palack tokaji aszút és egyéb borkülönlegességet tartalmaz - a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván tárolják. Ilyen mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat - tette hozzá a miniszteri biztos.

Elmondta, hogy egy nagyon szigorú eljárásban új palackot kapnak a tokaji nedűk, és az emlékévhez illő arculatot is. Ezeket a borokat először érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértő Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják a bor eredetét. A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az előkészítés lassan már öt hónapja tart, "mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségű és nemes bor tekintetében ez egyedülálló" - magyarázta Kiss Eliza.

Az 1956-os év fantasztikus borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és '72-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a borok átpalackozása „tesztprogram" is. Most 300 ezer palack van Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövőre elkezdődhet más nagyobb tételek átpalackozása is.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: az a feladatuk, hogy megállapítsák, tiszta, vagy hibás tételek az újrapalackozásra szánt borok. „Egyénként kibontunk minden palackot, megszagoljuk, megnézzük, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízleljük". Ezután jön az átszűrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst" - részletezte.

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy szabályszerű hatósági mintavétel történik az '56-os palackokból, a borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a nedűk pontos eredetét is.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.