A Gundel szakácsa képviseli hazánkat az Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon

A világversenyt 2017. szeptember 8-án Frankfurtban rendezik meg.

A magyar Chaine Egyesület 22. alkalommal, 2017. május 10-én rendezte meg 9 indulóval az ifjúsági szakács nemzeti válogató versenyét a METRO Gasztroakadémián. A versenyen indult az Arany Kaviár Étterem, a Budapest Bisztro, a Corinthia Hotel Budapest, a Gerbeaud-Onyx Étterem, a Gundel Étterem, a Kistücsök Étterem, az Olimpia Étterem, a Vadrózsa Étterem, valamint a BGE ifjú, 27 év alatti szakácsa.

A versenyzőknek a meglepetéskosár – u.n. black box - alapanyagaiból 3 óra alatt, 4 főre kellett egy 3 fogásos menüsort elkészíteniük. A versenyhez a helyszínen kapott, friss alapanyagokat a METRO biztosította, amelyek közül 1 darab durbincsot, 2 darab tanyasi csirkét, 1 fej karfiolt, 500 g friss epret, 1 doboz friss áfonyát, 3 darab chilit és 4 darab vanília rudat kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek, az általuk megálmodott fogásokhoz. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, de ezeknél a zsűri azt is figyelte, hogy az adott termékek mennyiségével, hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

A zsűri elnöke: Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef), a zsűri tagja: Szulló Szabina, Raj Ráchel, Jakabbfy László, Bíró Lajos, Merczi Gábor, Nyíri Sándor, Pesti István, Kovács Árpád, Barka Áron, Dr. Sándor Dénes, Garai Ádám volt.

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság, a kóstoló zsűrizés szempontjai: íz hatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. Az ifjúsági versenyek ünnepélyes eredményhirdetésére a Magyar Tudományos Akadémián tartott gálavacsora keretében került sor.

A 2017. évi Jeunes Chefs Rotisseurs Competition dobogósai:

1. Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem ifjú szakácsa, aki képviselni fogja Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban megrendezésre kerülő világbajnokságon

2. Pohner Ádám, Kistücsök Étterem

3. Debreceni Zoltán, Gerbeaud-Onyx Étterem

Forrás: Vendég & Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.